
اتاق نیوز- شمارهگذاری وانت پیکان متوقف شد. «تولید کارخانه ایرانخودرو قطع شد. «20 هزار نیروی کار کشور بیکار شد.» همین سه جمله کافی بود تا نشان دهد اقتصاد ایران فرصت کسب بیش از یک میلیارد تومان تولید ناخالص داخلی کشور در روز را از دست داد.
در هفته گذشته قائم مقام ایران خودرو تبریز رسما اعلام کرد که چرخ تولید این کارخانه از حرکت ایستاد و 5000 نفر از کارگران شرکت به طور مستقیم و 15 هزار نفر غیرمستقیم بیکار شدند. جدای از همه تبعات اجتماعی این اتفاق آنچه که به نظر میرسد در حوزه اقتصادی کشور دردناکتر باشد از دستدادن فرصت کسب روزانه بیش از یک میلیارد تومان است که اگر این روند ادامه پیدا کند در ماه 30 میلیارد تومان و در سال 300 میلیارد تومان میشود.
محاسبه هزینه بیکارشدن هر شاغل در کشور از چندین روش امکانپذیر است اما معمول ترین روش احتساب آن به دستآوردن نسبت تولید ناخالص داخلی بر جمعیت شاغلان کشور است که آن وقت میتوان گفت اگر هر فرد بیکار نیز به مانند شاغلان در واحدی مشغول به کار بود، میتوانست به این اندازه درآمد برای اقتصاد کشور حاصل کند. میزان تولید ناخالص داخلی کشور طبق آمار صندوق بینالمللی پول، حدود 370 هزار میلیارد تومان است و تعداد شاغلان کشور را هم براساس اعلام مرکز آمار حدود 21 میلیون نفر میتوان در نظر گرفت. با این اعداد نسبت تولید ناخالص داخلی بر تعداد شاغلان کشور 17 میلیون و 600 هزار تومان میشود که به منزله این است که در صورت مشغول به کار بودن هر فرد بیکار در کشور این میزان درآمد برای کشور حاصل میشد. از نظر فرصت از دست رفته روزانه نیز با توجه به 77 روز تعطیلیهای رسمی کشور و در نظر گرفتن 288 روز کاری، میزان درآمد فرصت از دست رفته بیش از 61 هزار تومان در روز میشود. البته در این محاسبه نباید این نکته را فراموش کرد که در کشورهای وابسته به نفت مانند ایران، تمام تولید ناخالص داخلی کشور با کارکردن شاغلها به دست نمیآید و این محاسبه تقریبی است. حال با توجه به فرصت از دست رفته روزانه 61 هزار تومان میزان فرصتی که با تعطیلی ایران خودروی تبریز میتوان محاسبه کرد روزانه یک میلیارد و 220 میلیون تومان است.
هزینه شغلهای جدید؛ هزار میلیارد تومان
بیکاری 20 هزار نیروی کار کشور طی هفته گذشته در حالی رخ داده که اگر قرار بر ایجاد همین تعداد فرصت شغلی در کشور باشد باید بیش از 700 میلیارد تومان اعتبار صرف شود. چراکه طبق آمارهای منتشر شده از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، هزینه ایجاد هر شغل صنعتی بیش از 35 میلیون تومان است که اگر برای ایجاد فرصتهای شغلی جدید برای آن 20هزار نفر، قرار بر صرف اعتبار باشد، رقم 700 میلیارد تومان حداقل اعتبار مورد نیاز است. چراکه خود مقامات دولتی کشور هزینه ایجاد هر شغل را بیش از این میزان نیز اعلام کردهاند. مثلا طبق اعلام حسینینیا، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هزینه موردنیاز برای ایجاد هر شغل در کشور بیش از 50 میلیون تومان است که آن وقت میزان اعتبار موردنیاز برای 20 هزار نیروی کار بیکار شده ایران خودروی تبریز به هزار میلیارد تومان میرسد.
افزایش یک روزه یک درصد بیکاران
در حال حاضر طبق آخرین اعلام مرکز آمار کشور حدود دو میلیون و 600 هزار بیکار در کشور وجود دارد که بیکاری یک روزه 20 هزار شاغل نشان میدهد تنها طی یک روز 7/0درصد به تعداد بیکاران کشور افزوده شده است. البته تاثیر این رقم بر نرخ بیکاری کمتر از این میزان است. چراکه با توجه به جمعیت فعال 23 میلیون و 400 هزار نفری کشور و وجود دو میلیون و 620 هزار بیکار در کشور نرخ بیکاری از 1/11درصد به حدود 2/11درصد افزایش مییابد. به عبارتی طی یک روز 1/0درصد به نرخ بیکاری کشور افزوده شده است. با وجود این تبعات اقتصادی یک روزه برای اقتصاد کشور آنچه که تاکنون در مورد علت بیکاری این میزان نیروی کار عنوان شده این بوده: «با گذشت بیش از 3ماه از توقف شمارهگذاری این خودرو، 40 هزار دستگاه وانت در حال حاضر در پارکینگهای ایرانخودرو تبریز خاک میخورد و پلیس هیچ رغبتی برای اجرای دستور هیات دولت مبنی بر شمارهگذاری این خودرو ندارد.» به زعم قائم مقام ایرانخودروی تبریز، مدیران این شرکت برای جلوگیری از ضرردهی بیشتر مجبور به توقف هر سه شیفت کاری این شرکت شدهاند.
منبع :تجارت نیوز