اتاق خبر-محمد حسن گودرزی: صنعت فولاد در ایران از جمله صنایع کشور است که با وجود رکود حاکم بر اقتصاد کشورهمچنان به فعالیت خود مشغول است و به نظر می رسد که این صنعت علیرغم مشکلاتی مانند رکود و تحریم ها همچنان تلاش دارد که در کنار صنایع نفت و خودروسازی یکی صنایع پیشرو در اقتصاد کشور باشد.
شاید بتوان نقطه قوت صنعت فولاد کشور را در منابع عظیم معدنی موجود در کشور، وجود شهرک های صنعتی مرتبط با تولید فولاد دانست. وجود معادن بزرگ سنگ آهن و تلاش هایی که برای کشف و توسعه معدن در کشور انجام شده باعث شده که این صنعت از نظر داشتن منابع برای تولید فولاد در شمار کشورهای پیشرو در جهان به شمار رود.
در این میان وجود نیروی انسانی بالایی که شامل نیروی کار ساده و متخصص می شود در صنعت فولاد کشور باعث شده که این صنعت تا حد زیادی از داشتن نیروی کار بی نیاز باشد.
برداشته شدن تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای باعث شده که صنعت فولاد کشور در تلاش باشد که عقب ماندگی های دوران تحریم را جبران کند و در این میان حضور سرمایه گذاران خارجی و ورود هیات های تجاری برای سرمایه گذاری در این بخش از صنعت ایران، فولادسازان را بیش از پیش برای جذب سرمایه و بالابردن تولید به تکاپو انداخته است.
با این حال مشکلاتی نیز در این بخش از صنعت کشور مشاهده می شود. در اواخر سال گذشته خبری مبنی بر واردات فولاد و برخی از محصولات فولادی منتشر شد و باعث به وجود آمدن شک و تردید در مورد توانایی های این صنعت شد.
واردات همیشگی فولاد
در این مورد دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در مورد واردات واردات ۱.۴ میلیون تن فولاد در ۱۰ ماه گذشته، این حجم از واردات را طبیعی و در راستای نیاز صنایع فولاد کشور به واردات برخی از محصولات فولادی دانست.
رسول خلیفه سلطان دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفت و گو با اتاق خبر با بیان اینکه واردات فولاد به کشور در سال های گذشته نیز وجود داشته است، افزود: همواره واردات وجود داشته است و باید سطح واردات را با سال های گذشته مقایسه کرد.
خلیفه سلطان با اعلام اینکه واردات این این حجم از فولاد به صورت ورق های فولادی بوده است و تاثیر منفی بر صنعت فولاد کشور ندارد ادامه داد: واردات فولاد بیشتر به صورت ورق های 2 و 3 میلیمتری است که در کشور ساخته نمی شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه برخی از وارد کنندگان از تعرفه های گمرکی سواستفاده و اقدام به واردات محصولات فولادی کرده بودند، گفت: این اقدام باعث شده بود که واردات فولاد به کشور افزایش یابد و به همین دلیل ما اقدام به اصلاح تعرفه های گمرکی برای جلوگیری از سو استفاده های احتمالی کردیم.
رئیس اتحادیه کشوری آهن و فولاد در مورد امکان تکمیل چرخه تولید فولاد در کشور ابراز امیدواری کرد که این اتفاق تا 5 سال آینده رخ دهد.
کمبود منابع نداریم
اما در مورد مشکلات صنعت فولاد، چندی پیش محمد آزاد رئیس اتحادیه آهن فروشان در گفت و گویی که با اتاق خبر داشت در مورد تکمیل چرخه تولید فولاد و مشکلات پیش روی آن در کشور گفت: مشکلاتی که در سر راه تکمیل چرخه تولید فولاد در کشور وجود دارد تنها از جهت فنی و فراهم کردن تجهیزات جدید و به روز است و از نظر وجود منابع در کشور کمبودی دیده نمی شود.
آزاد با تاکید بر داشتن برنامه برای رسیدن به تکمیل چرخه تولید کشور، ادامه داد: علاوه بر داشتن برنامه مدون و منظم، دولت و به خصوص سازمان ایمیدرو باید همکاری لازم را با سایر بخش ها برای رسیدن به این هدف داشته باشند. در این صورت می توان امیدوار بودن که تولید فولاد در کشور به جایگاه بالایی برسد.
رئیس اتحادیه آهن فروشان تهران با تاکید بر ورود ماشین آلات به روز دنیا تصریح کرد: در حال حاضر باید تلاش شود که با وارد کردن ماشین آلات روز دنیا توان داخلی خود را افزایش دهیم. با این کار می توان تولید را با هزینه کمتر و سرعت بیشتر انجام داد.
وی در مورد خام فروشی در بخش معدن اعلام کرد: در حال حاضر افرادی که در بخش استخراج معادن مشغول به کار هستند باید به جای فروش سنگ آهن، تلاش کنند که با به کار گیری دستگاه های گندله ساز و ساخت کنستانتره محصول خود را با ارزش افزوده بالاتری به بازار عرضه کنند. خرید این دستگاه ها علیرغم داشتن هزینه برای تولید کنندگان در نهایت به سود آنها است.
آزاد با تاکید بر نقش نیروی انسانی در تکمیل چرخه تولید فولاد افزود: در حال حاضر صنعت فولاد از نظر داشتن نیروی انسانی متخصص در وضعیت مطلوبی قرار دارد. در این شرایط دولت می تواند با کمک های خود به صنعت فولاد کشور بهره وری نیروی متخصص را برای بخش فولاد افزایش دهد.
رئیس اتحادیه آهن فروشان در مورد جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش فولاد کشور گفت: روند جذب سرمایه های خارجی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. در حال حاضر شرکت های ایتالیایی و هندی برای حضور در صنعت فولاد کشور و سرمایه گذاری در آن اعلام آمادگی کرده اند. با توجه به زمان بر بودن جذب سرمایه در داخل کشور، وجود سرمایه های خارجی می تواند کمکی به رشد و پیشرفت صنعت فولاد کشور باشد.
وضع تعرفه عجیب نیست
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در مورد افزایش 5 برابر تعرفه واردات فولاد به کشور، این اقدام را متعارف و در جهت منافع صنعت فولاد کشور توصیف کرد.
بهادر اِحرامیان عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به اتاق خبر گفت: اخباری که در مورد وضع تعرفه 500 درصدی بر واردات فولاد به کشور از سوی رسانه ها منتشر شده به نوعی بازی با اعداد بوده است. زیرا بالاترین تعرفه واردات فولاد در کشور در حدود 24 درصد است.
اِحرامیان در مورد وضع تعرفه های واردات فولاد در ایران و سایر کشور های جهان اعلام کرد: وضع تعرفه های بالا در بخش فولاد اتفاق جدیدی نیست. در حال حاضر در برخی از کشورهای تولید کننده فولاد تعرفه هایی بسیار بالایی در حدود 5000 هزار درصد برای واردات فولاد وضع کرده اند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در مورد علت وضع تعرفه بر واردات فولاد با اشاره به صادرات بالای فولاد توسط چین، گفت: علت اصلی وضع تعرفه های بالا از سوی ایران و کشور های تولید کننده فولاد در جهان مقابله با دامپینگ محصولات فولادی از سوی چین است.
وی با تاکید بر وضع تعرفه در بیش از 40 کشور دنیا بر محصولات فولادی چینی این اقدام وزارت صنعت،معدن و تجارت را متناسب با شرایط صنعت فولاد در جهان دانست و ادامه داد: این تعرفه ها بر محصولات مختلف فولادی از جمله شمش و ورقه های فولادی وضع شده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اعلام اینکه وضع این تعرفه ها در جلوگیری از دامپینگ فولادسازان چینی موثر بوده است، تصریح کرد: با این حال باید تلاش شود که محصولات فولادی تولید داخل را از نظر رقابت پذیری به سطح قابل قبول و خوبی برسانیم. علیرغم اینکه به نظر نمی رسد کسی مخالف رقابت پذیر بودن تولیدات داخلی باشد اما در مواقعی که رقابت به صورت نابرابر باشد این امر بیشتر از آنکه که به نفع صنعت کشور باشد به آن ضربه خواهد زد.
اِحرامیان در مورد وضعیت بخش فولاد کشور از نظر فنی اعلام کرد: در حال حاضر بخش تولید فولاد در کشور از نظر مسائل فنی و امکانات در سطح قابل قبولی قرار دارد و می توان گفت در حدود دو سال است که ایران به سطح یک تولید کننده بزرگ فولاد رسیده است. علیرغم اینکه صنعت فولاد ایران علاوه بر صادرات محصولات خود، محصولات فولادی را را نیز وارد می کند میزان صادرات فولاد کشور بیش از واردات آن است.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با پیشبینی این که این روند در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت ادامه داد: در بخش نیروی انسانی صنعت فولاد، برخی از واحد های بزرگ با معظلی به نام نیروهای تحمیلی مواجه هستند. برخی مدیران دولتی این نیروها در سال های گذشته و به مجموعه ها تحمیل شده اند. این نیروها در حال حاضر شاغل هستند و به همین دلیل از نظر بهره وری از نیروی انسانی از برخی از شاخص های جهانی عقب هستیم.
وی در مورد ورود و سرمایه گذاری کشورهایی مانند هند و ایتالیا به صنعت فولاد کشور گفت: به عقیده من باید ابتدا از خروج سرمایه های داخلی جلوگیری کرد تا صنعت فولاد کشور بتواند همچنان به خود و سرمایه های داخلی متکی باشد. با این حال از ورود سرمایه گذاران خارجی باید استقبال شود تا صنعت فولاد کشور روزبه روز پیشرفت داشته باشد.
94105 ت