اتاق خبر- گروه اقتصادی-محمد حسن گودرزی: بعد از لغو تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران، یکی از صنایعی که به نظر می رسد بیشترین تاثیر را از لغو این تحریم ها گرفته است صنعت خودرو سازی است. بعد از اعمال تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران، شرکت های خودرو سازی خارجی که در ایران حضور داشتند به بهانه تحریم ها از کشور رفتند. این اقدام خودرو سازان خارجی باعث شد که صنعت خودرو سازی کشور با مشکلات زیادی در تولید خودرو مواجه شود هرچند که نمی توان ضعف هایی که در بستن قرارداد با این خودروسازان از ابتدا وجود داشت را نادیده گرفت.
نمایشگاه خودرو پاریس علاوه بر نمایش آخرین دستاورد های صنایع خودروساز بین المللی محلی بود برای حضور خودروسازان ایرانی و آغاز مذاکرات برای حضور بیشتر و بهتر خودرو سازان خارجی در کشور شد و سازمان گسترش و نوسازی ایران(ایدرو) و شرکت رنو فرانسه در دومین روز از نمایشگاه خودرو پاریس، توافق نامه همکاری امضا کردند.
این توافق نامه توسط منصور معظمی رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) و «تیری بلوره» قایم مقام مدیرعامل رنو با حضور محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت با «کارلوس گون» مدیرعامل رنو به امضا رسید.
این توافقنامه برای همکاری مشترک (جوینت ونچر) میان گروه خودروسازی رنو و سازمان گسترش و نوسازی ایران (ایدرو) به امضا رسیده که منجر به گسترش حضور رنو در ایران خواهد شد. این همکاری مشترک شامل ایجاد یک مرکز مهندسی و خرید جدید برای حمایت از قطعه سازان داخلی و یک کارخانه تولیدی با ظرفیت اولیه 150 هزار دستگاه در سال است.
نکته قابل توجه ای که در قرارداد همکاری ایدرو با رنو وجود دارد این موضوع است که شرکت فرانسوی بدون مشارکت ایران خودرو و سایپا و به طور مستقل به تولید محصولات خود در ایران خواهد پرداخت. در حقیقت با توجه به سهم 60 درصدی رنو در این قرارداد، این شرکت فرانسوی مرکز تولید، فروش و خدمات پس از فروش محصولات خود را به طور مستقل از ایرانخودرو و سایپا در ایران ایجاد خواهد کرد.
دبیر انجمن خودروسازان ایران با انتقاد از برخی جوسازی ها در مورد قرارداد های جدید خودرویی در ایران، این قرارداد ها را باعث پیشرفت صنعت خودروسازی کشور دانست.
این قرارداد ها به نفع صنعت خودرو سازی است
احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان ایران در گفت و گویی که با اتاق خبر داشت با اشاره به حضور شرکت رنو در ایران و بستن قرارداد های تولید خودرو به طور مستقیم در کشور گفت: این یکی از پیشنهاد های انجمن خودروسازان ایران به محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت بود. به هیمن دلیل قرار بر این شد که کارخانه رنو در ایران به طور کامل و با رعایت مسائل مرتبط با اقتصاد مقاومتی تولید خودرو را در کشور انجام دهد. سهم شرکت رنو در این قرارداد 60 درصد و سهم سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) 40 درصد است. این در حالی است که در گذشته در قرارداد های شرکت های خودروسازی داخلی مانند قرارداد ایران خودرو با پژو، طرف داخلی به کمتر از 50 درصد سهم در تولید رضایت نمی داد.
نعمت بخش حضور رنو و شرکت های مشابه را در ایران باعث افزایش رضایت مشتریان دانست و اعلام کرد: متاسفانه در ایران بخش خدمات بعد از فروش خودرو نتوانسته رضایت کامل مشتریان را جلب کند و به همین دلیل حضور مستقیم شرکت های خارجی باعث افزایش سطح کیفی خدمات و افزایش رضایت مشتریان خواهد شد.
دبیر انجمن خودروسازان افزود: هرچند که با سیاست های دولت به نظر نمی رسد که کشور دوباره با مسائلی مانند تحریم رو به رو شود اما در قرارداد های جدید پیش بینی شده که اتفاقی مانند آنچه که در گذشته رخ داد و شرکت های خودروساز خارجی ایران را بعد از تحریم ها ترک کردند تکرار نشود.
وی در مورد قیمت محصولات خودرویی در ایران گفت: قضاوت در این زمینه بسیار زود است اما به نظر نمی رسد قیمت خودروهای جدید در حد پراید و پژو باشد و قیمت این خودروها بالاتر از 30 و 40 میلیون تومان است. با این حال یکی از مدل های رنو به نام رنو کوئید به نظر می رسد در حدود 30 میلیون تومان باشد.
نعمت بخش در پاسخ به سوالی در مورد علت اختلاف قیمت خودرو های ساخت داخل در ایران و کمتر بودن قیمت این خودرو ها در کشور های دیگر گفت: در هنگام صدور فاکتور فروش به خریداران خودرو در کشور 3 درصد قیمت فروش به دلیل پلاک گذاری، حدود 3 درصد بیمه شخص ثالث و 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده به قیمت خودرو اضافه می شود که در هنگام صادرات خودرو این هزینه ها حذف می شود. ضمن اینکه باید به این نکته اشاره کرد که هزینه گمرکی قطعات خارجی در هنگام صادرات خودرو از قیمت خودرو کم می شود و در این میان باید به معافیت مالیاتی فعالیت حاصل از صادرات اشاره کرد که همه این ها باعث کاهش قیمت خودرو صادراتی نسبت به فروش داخلی خواهد شد.
94105 ت