کد خبر:
22474
تاریخ انتشار: 25 اسفند 1390 - 10:06
اتاق نیوز- آخر سال است و بازار شلوغتر از هميشه. برخي دلار در جيب دارند و برخي به همان ريالي اكتفا كردهاند كه اين روزها بيش از هر زمان ديگري ضعيف شده. آمدهاند تا هر چه را كه در توان دارند، بخرند و به قول معروف نونوار كنند. دلار بعد از نوسانهاي اخير بيش از هر زمان ديگري در مقابل ريال قد علم كرده و عرض اندام ميكند. حتي اين روزها اين ارز مهم بيشتر دلربايي ميكند به طوري كه اگر بهاي اجناس با دلار پرداخت شود، كمتر كسي ميتواند چشم خود را بر اين دست و دلبازي ببندد. اما بايد اين دست و دلبازي را با ديده شك نگريست چراكه دلار تقلبي در بازار چرخ ميزند و از اين دست به آن دست ميشود. البته دلالان ارز كه كارشان اين است به راحتي قادرند دلار تقلبي از اصل آن را تشخيص دهند.
بنابراين هدف آنها افراد آماتوري چون ما هستند كه با ديدن دلار قند توي دلشان آب ميشود. اين روزها فروشندگان در تمام صنوف اعم از پوشاك و لوازم خانگي كه در روزهاي پاياني سال كارشان رونقي ميگيرد، بايد بيشتر از هميشه مراقب باشند تا به دام دارندگان ارز تقلبي نيفتند و متضرر نشوند. اين افراد با داشتن دلارهاي تقلبي راهي بازار ميشوند و با برانداز كردن فروشندگان و اطمينان از فريب خوردن آنها اقدام به خريد با دلار ميكنند. يكي از مغازهداران مركز خريدي در غرب تهران در اينباره به «شرق» ميگويد: دو نفر با ظاهري آراسته براي خريد پوشاك مردانه وارد مغازه من شدند و چندين ست به مبلغ يك ميليون تومان را براي خريد پسنديدند. زمان پرداخت پول، نصف مبلغ را از طريق كارت بانكي و بقيه را به صورت دلار حساب كردند. شاگرد من هم بدون هيچگونه شكي دلارها را از آنها پذيرفت. بعدا فهميديم كه دلارها تقلبي بودهاند. با ساير فروشندگان هم كه حرف ميزدم، ديدم كه برخي از آنان نيز با چنين شگردي روبهرو شده بودند. در واقع نوسانات ارزي چند ماه اخير موجب شد تا حساب كردن وجه با دلار به جاي ريال در برخي از لوكس فروشيها در چرخه مبادلات قرار گيرد. اين اتفاق البته ابتدا در بازار رايانه و لوازم برقي كه صددرصد وارداتي بودند، رويت شد. فروشندگان اين بازار از خريداران ميخواستند يا به دلار خريد كنند يا معادل ريالي قيمت آن روز دلار در بازار آزاد را بپردازند.
بعدها اين نحوه محاسبه به بازارهاي ديگري از جمله مواد غذايي كه هيچ ارتباطي به نوسانهاي روزانه دلار نداشتند، نيز سرايت كرد. دريافت دلار به جاي ريال به دليل حفظ ارزش پول رايج شد. هماكنون نيز كه دلار از نوسان افتاده و در نزديكيهاي دو هزار تومان ايستاده همچنان محبوب است. اما اگر به هر ميزان هم كه محبوب باشد، ارزش اين همه ريسك را ندارد. بدون شك چرخش پولهاي تقلبي در بازار ميتواند ضريب ورشكستگي را نيز در اقتصاد افزايش دهد. براي لحظهاي فرض كنيد اين پولهاي تقلبي در سطوح بالايي نصيب يك فعال اقتصادي شود. به نظر شما چه اتفاقي براي او رخ ميدهد؟
منبع:شرق