
اتاق نیوز- ديروز در بازارهاي سهگانه، نوسان، باز هم ميهمان بود؛ ميهماني كه ظاهرا تا اطلاع ثانوي قصد رفتن ندارد. زير سايه همين نوسان قيمتها در بيستمين روز تابستان باز هم دست به پيشروي زدند و شاخص هم چند واحدي رشد كرد و مدار منفي دستكم فعلا خارج شد. در چهارراه استانبول و در بازار ارز، بعد از چند روز افت قيمتها ديروز ورق برگشت و پيشروي در مدار هزار و۹۰۰تومان از سر گرفته شد، اين در حالي بود كه در چند روز گذشته صبحها نرخها بهشدت كاهش مييافت و از ميانههاي روز قيمتها تغيير عقيده ميدادند و بخشي از عقبماندگي خود را جبران ميكردند با اين حال برآيند اين فراز و فرود در مجموع كاهش قيمتها بود.
قيمتها قد كشيدند
اما ديروز حركت بازار ارز يكسره روي مدار مثبت بود و در نهايت هم ارزش هر دلار آمريكا در صرافيها بههزار و ۹۴۵تومان رسيد. به اين ترتيب ديروز فاصله قيمتهاي بازار آزاد و رسمي باز هم بيشتر شد چون دولت و بانك مركزي به اميد تكنرخي شدن قيمتها هنوز دلار دولتي را به قيمت هزار و ۲۲۶تومان ميفروشند. تاكيد دولت و تيم اقتصادياش بر تكنرخي شدن بازار ارز با افت قيمتهاي آزاد اين روزها نهتنها فروكش نكرده بلكه با اعلام تدوين بسته مجلس براي نرخ ارز شدت هم گرفته است. ارسلان فتحيپور رييس كميسيون اقتصادي مجلس همين چند روز پيش خبر داد كه بستهاي را در دست تدوين دارند كه براساس آن بازار سهنرخي ميشود نه تكنرخي. اين خبر وزارت اقتصاد را وادار به واكنش كرد هر چند بخش خصوصي هم چندان روي خوشي به آن نشان نداد. وزير اقتصاد هم در اين چند روز در هر فرصتي از اصرارش براي تكنرخي شدن بازار گفته است. ديروز هم شمسالدين حسيني درخصوص احتمال تغيير نرخ ارز مرجع گفت: درباره نرخ ارز هيچ گمانهزنياي نميكنيم سياست ما تعديل نرخ ارز است، چون نرخ كنوني ارز حبابي است. وزير امور اقتصادي و دارايي تاكيد كرد: نگاه ما اين است كه طرحي ارايه دهيم تا به سمت تكنرخي شدن ارز حركت كنيم و نرخهاي حبابدار و برآمده از برخي محدوديتها را تعديل كنيم.
راهبلدان كمك كنند
حسيني همچنين در مورد جذب سرمايهگذار خارجي با تاكيد بر اينكه از دانش و تجربه افراد بايد استفاده شود، تصريح كرد: كسي كه راه را رفته باشد، راه را بلد است. حسيني افزود: كسي كه سرمايهگذاري كرده و راه را بلد است، دست يك نفر ديگر را هم بگيرد و بياورد. افراد بايد از دانش و تجربه خود استفاده كنند. مواظب دلارهاي تقلبي باشيد البته معضل بازار ارز اين روزها تنها گراني نيست و دلارهاي تقلبي مزيد بر علت شدهاند كه مشتريان نتوانند با خيال راحت براي خريد يا فروش تصميم بگيرند. ديروز ايرنا گزارش داد كه در ماههاي گذشته با نوسانات قيمت دلار در بازار و تغييرات سينوسي نرخ ارز در هر هفته، اخبار متفاوتي از اين بازار مانند قاچاق دلار و ورود دلارهاي تقلبي به بازار منتشر شده است. تزريق دلار تقلبي به بازار البته داستان جديدي نيست.
داستان دنبالهدار
اواخر سال گذشته و در شرايطي كه دلار به دوهزارتومان هم رسيده بود، شايعه ورود دلارهاي تقلبي در بازار دهان به دهان ميچرخيد. كه دلارهاي تانخوردهاي در بازار پخش شدهاند كه غيرحرفهايها قادر به شناخت و تشخيص آنها نيستند. بعضيها هم ميگفتند شناسايي اين اسكناسهاي تقلبي حتي براي برخي از كهنهكاران بازار ارز هم امكانپذير نبوده و بهراحتي در بين اسكناسهاي واقعي به مردم فروخته ميشد. اين خبر در سال ۹۰ از سوي مقامات رسمي به صورت مشخص تاييد نشد اما اين بار شخص وزير هم بر اين خبر مهر تاييد زده است.
دلار تقلبي وجود دارد
هفته گذشته وزير اقتصاد با اعلام خبر ورود دلارهاي تقلبي به بازار، آن را به طور رسمي تاييد كرد و گفت: همواره و هميشه نگران حضور هيجاني غيرحرفهايها در بازارهايي هستم كه حرفهايها در آن حضور دارند. به گفته او، برخي سوءاستفاده كرده و دلارهاي تقلبي را در بازار منتشر ميكنند. البته دستگاههاي مسوول از جمله دستگاههاي امنيتي و نظارتي فعال هستند و با سرمنشاء اين تخلفات برخورد ميكنند، ولي توصيه من به مردم اين است كه اساسا تامين منابع موردنياز ارزي خود را در چارچوبهاي مشخص بانك مركزي و كانالهايي كه بانك مركزي معرفي ميكند، انجام دهند. او تاكيد كرد: دلار تقلبي در بازار وجود دارد و ممكن است از طريق كانالهاي غيررسمي يا در گوشه خيابانها مبادله شوند؛ بنابراين مردم مراقب باشند و از چنين معاملاتي پرهيز كنند.
ديروز هم اخبار تكميلي از راه رسيد تا موج جديد در بازار اوج بگيرد. پيش از اين حرفهايهايي كه دلارهاي تقلبي را به چشم ديده بودند، ميگفتند اين دلارهاي تقلبي، از يكي از كشورهاي همسايه وارد كشور شده اما چند روز پيش اخباري مبني بر دستگيري جاعل حرفهاي دلار در تهران منتشر شد. در اين خبر آمده بود، كارآگاهان پليس آگاهي تهران بزرگ جاعل بزرگ دلارهاي تقلبي در جنوب شرق تهران را دستگير كردهاند. اين اخبار در حالي منتشر شده و ميشود كه بسياري از صرافها ميگويند كمتر كسي مدعي است اين دلارها را به چشم خود ديده و به نظر ميرسد اين خبر بيش از اندازه پر و بال گرفته است. آنها ميگويند اين دلارها از طريق دستگاه اسكن ميشود و به همين دليل بهراحتي قابل تشخيص است و تنها اين امكان وجود دارد كه غيرحرفهايها در دام اين جاعلان بيفتند. ضمن اينكه حجم اين دلارها بسيار اندك است و به همين دليل در بازار ارز كمتر ميتوان ردي از آنها پيدا كرد. اما از نظر رييس پليس مبارزه با جعل و كلاهبرداري پليس آگاهي اين موضوع جديتر از اين حرفهاست.
دلارهاي تقلبي خارجي است
سرهنگ مهرداد اميدي ديروز به طور رسمي اعلام كرد كه دلارهاي تقلبي موجود در بازار، از خارج وارد كشور ميشود.
اميدي گفت: جاعلان داخلي هنوز توانايي جعل دلار را به صورت حرفهاي نداشته و دلارهاي جعلشده از سوي آنها بهراحتي قابل تشخيص است.
وي افزود: مردم براي اينكه در دام جاعلان دلار گرفتار نشوند بايد ارزهاي موردنياز خود را از صرافيها تهيه كرده و به هيچ عنوان سراغ دلالان نروند. اميدي در ادامه با اشاره به جعل اسكناس و چكپول در ايران نيز گفت: در حال حاضر هر نمونه كشفشده اسكناس در آزمايشگاههاي تشخيص هويت پليس آگاهي به صورت حرفهاي مورد بررسي قرار ميگيرد. در مواردي نيز كه ترديد وجود دارد، اسكناسها به بانك مركزي فرستاده ميشود. اسكناسهاي جعلشده در ايران با استفاده از كاغذهاي معمولي و پرينترهاي ليزري است و به هيچ عنوان از كاغذ مخصوص اسكناس يا چاپ افست استفاده نميشود. وي ادامه داد: درخصوص جعل چكپول نيز هيچگونه كاغذ مخصوصي براي اين كار در اختيار جاعلان نيست و تنها كيفيت اسكن و چاپ آن نسبت به اسكناس بهتر است. جاعلان همچنين با استفاده از ماژيك نقرهاي و كار دست نخ امنيتي موجود روي چكپول را طراحي ميكنند. رييس پليس مبارزه با جعل و كلاهبرداري پليس آگاهي با اشاره به اينكه تعداد اسكناس و تراول چكهاي جعلي نسبت به گردش مالي موجود در كشور بسيار پايين و قابل مقايسه نيست، خاطرنشان كرد: از نظر اقتصادي جاعل در حوزهاي ورود پيدا ميكند كه بهصرفه باشد. خرج كردن اسكناسهاي جعلي بسيار سخت است و اين موضوع باعث شده كمتر به سمت جعل اسكناس بروند. از سوي ديگر تشخيص جعلي بودن چكپول با استفاده از دستگاههاي الكترونيكي باعث شده جعل چكپول براي جاعلان بهصرفه نباشد. در چنين شرايطي بسياري از فعالان و كارشناسان بازار ارز معتقدند به هر تقدير بهتر است غيرحرفهايها ريسك نكنند و براي تهيه دلار موردنياز خود به صرافيهاي رسمي و بانكها بروند.
اونس بالا رفت سكه گران شد
ديروز در بازار همسايه يعني در بازار ارز هم رشد قيمتها بهتبع بازارهاي جهاني و البته بازار ارز داخلي ادامه داشت. در بيستمين روز تيرماه ارزش هر اونس دوباره از مرز هزارو۶۰۰ دلار گذشت و همزمان ارزش دلار هم بالا رفت به اين ترتيب سكه هم بخشي از عقبنشيني روز پيشتر را جبران كرد و چند قدمي به پيش رفت. در اين روز هر سكه بهار آزادي در بازار آزاد ۷۳۰هزارتومان فروش ميرفت. ارزش نوع جديد سكه بهار آزادي هم ۷۲۵هزارتومان بود. در روزي كه گذشت مشتريان به ازاي هر نيمسكه بهار آزادي ۳۶۳هزارتومان پرداخت كردند و هزينه خريد هر ربعسكه هم ۱۸۵هزارتومان بود. در معاملات بازار آتي هم پيشبينيها براي قيمت سكه براي تحويل در مهرماه بهبود يافت و با ۲۰هزارتومان رشد به ۸۴۰هزارتومان رسيد. معاملهگران هم دليل اين روند روبهرشد را افزايش قيمت دلار و البته با ارزشتر شدن هر اونس طلا ميدانستند.
بورس كمي تكان خورد
در بازار سهام تهران هم ديروز اگرچه شاخص دوباره مثبت شد اما اين رشد ناي چنداني نداشت. در بازار روز سهشنبه افت قيمت چند نماد مطرح، مانع ثبت رشدي چشمگير در ارزش شاخص كل شد. پتروشيمي كرمانشاه با ارسال گزارش عملكرد سهماهه خود، پوشش 80درصد از سود خالص را در اين مدت نشان داد تا نماد براي تعديل عايدي متوقف شود. پوشش خيرهكننده نماد اما در شرايطي بود كه 30درصد از بودجه فروش محقق شده بود. رشد جالبتوجه قيمت اوره و آمونياك، علت اصلي اين پوشش بوده است. پيش از اين نيز پتروشيمي آبادان با ارسال گزارش سهماهه اعلام كرده بود 71درصد از سود خالص سال91 را در اين مدت محقق كرده تا گروه پتروشيمي از عملكردي فوقالعاده خبر داده باشد. نماد پتروشيمي شازند هم كه وعده تعديل 40درصدي سود سالجاري را داده بود، صف خريد پيدا كرد و چنين موقعيتي نصيب پتروشيمي اصفهان نيز شد كه در آستانه برگزاري مجمع عادي قرار گرفته است.
در اين صنعت، نماد زاگرس صف خريد به خود ديد و تقاضا براي نمادهاي خارك و فنآوران افزايش يافت. در روزهاي اخير، قيمت محصولات پتروشيمي به دنبال بهبود شرايط صادرات، كاهش عرضه در بازار داخل و بورس كالا و رشد نرخ ارز، روند صعودي داشته است. اما بازار در گروه فلزات با صف خريد براي نمادهاي گروه روي روبهرو شد. در گروه ساختمان نيز چندين صف خريد بهخصوص در مجموعههاي سرمايهگذاري مسكن و سرمايهگذاري ساختمان تشكيل شد و نماد ماشينسازي اراك نيز از گروه پيمانكاري با صف روبهرو شد. بازار اما در واكنش به گزارش عملكرد سهماهه سيمان قائن كه حاكي از پوشش 67درصدي سود پيشبيني شده سال 91 بود، به صنعت سيمان اقبال نشان داد و نمادهايي چون غرب، دورود و داراب با صف خريد روبهرو شدند و نمادهاي ديگري نيز رشد قيمت را به خود ديدند. دست آخر اينكه معاملهگران تالار حافظ در روز سهشنبه 163ميليون سهم و حقتقدم را دست به دست كردندكه از اين ميزان سهم بيشترين حجم معاملات متعلق به نمادهاي پالايش نفت بندر عباس، بانك كارآفرين، فولاد مباركه، ملي مس، بانك پاسارگاد، سرمايهگذاري مسكن، پتروشيمي شازند، پتروشيمي اصفهان، آذراب و توسعه معادن و فلزات بود.
ارزش 163ميليون سهم مورد معامله در روز جاري، 485ميلياردريال بود.
منبع:شرق