اتاق خبر- سوسن یحیی پور- گفته می شود که با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی باید دوره پسابرجام را به یک فرصت تبدیل کرد. در این راستا برخی از کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که در راستای نهادینه کردن حمایت از تولید ملی و استفاده از همه ظرفیت های کشور، اجرای عقلانیت اقتصادی، نگاه مولد به درون، خوداتکایی و خودکفایی و همچنین مشارکت بیشتر مردم و بخش خصوصی در اقتصاد کشور، ضرورت اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی، حال که شرایط و بستر آن در کشور با عملی شدن برجام محقق شده است، احساس می شود. در اینصورت برای تحقق این سیاست در کشور چه باید کرد تا از حرف به عمل برسیم؛ پاسخ این سوال را از فعالان اقتصادی جویا شده ایم که در ادامه می خوانید.
بهروز نعمتی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در همین رابطه گفت: با توجه به قوانین بالادستی و منشورهایی که مقام معظم رهبری ترسیم کرده اند؛ ضرورت دارد که مبنای پسابرجام بر اقتصاد مقاومتی باشد.
بهروز نعمتی در گفت و گو با خبرنگار ما افزود: در اقتصاد مقاومتی باید پتانسیل ها، توانمندی ها و همچنین انرژی و امکانات موجود کشور مبتنی بر تولید ملی باشد.
وی به احیای صنایع داخلی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی در دوره پسابرجام اشاره کرد و اظهار داشت: در راستای دیدارهایی که ریاست جمهوری، نخبگان و وزرای مختلف با کشورهایی چون ایتالیا و فرانسه داشتند باید به دنبال احیای صنایع داخلی بود و صنایعی همچون نساجی، خودروسازی و یا قطعه سازی را در کشور مجدد راه اندازی کرد.
به گفته نعمتی؛ نباید در دوره پسابرجام به گونه ای رفتار کرد که به یک واردکننده صرف تبدیل شویم که این مسئله می تواند یک آفت بزرگ برای اقتصاد کشور در دوره پسابرجام تلقی شود.
وی معتقد است: در دوره پسابرجام نکته ای که حائز اهمیت است، این است که دولت تمام امور را برعهده بگیرد و ضرورت دارد که بخش خصوصی به صورت واقعی و فعالانه وارد عرصه تولید شود تا بتوان معضلات این بخش را رفع کرد.
نعمتی تاکید کرد: مشکلی که حتما باید در دوره پسابرجام به آن توجه شود؛ مسائل بانکی است. در حال حاضر بانک ها نفس تولید را گرفته اند و اگر شرایطی مهیا نشود که پول ارزان قیمت در اختیار تولید قرار گیرد؛ مجدد بانک ها اموال و کارخانجات را مصادره می کنند و عملا واحد های تولیدی از رده تولیدی خارج خواهند شد که این آسیب بسیار بزرگی برای اقتصاد کشور محسوب می شود.
به گفته وی؛ امروزه بسیاری از کارخانجات در شهرک های صنعتی کشور تعطیل هستند و یا با ظرفیت بسیار پایین فعالیت می کنند که بخشی از این معضلات به نحوه سود بانک ها و نحوه رفتار آن ها با واحدهای تولیدی باز می گردد که قطعا باید در پسابرجام مورد توجه قرار گیرد.
این عضو مجلس شورای اسلامی در رابطه با چگونگی رفتار دولت با بخش خصوصی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: دولت باید دندان طمع را بکند و در اجرای امور چندان مشارکتی نداشته باشد تا به سمت و سویی پیش رویم که بخش خصوصی وارد عرصه تولید شود.
وی ادامه داد: یکی از دلایلی که بخش خصوصی نمی تواند موفق عمل کند این است که دولت با تمام ساز و کار خود در مقابل بخش خصوصی ایستادگی می کند و بخش خصوصی پتانسیل و توانمندی لازم را ندارد که با دولت وارد رقابت شود و این باعث می شود که بخش خصوصی نتواند نقش پر رنگی در اقتصاد کشور داشته باشد.
نماینده مردم اسد آباد در مجلس شورای اسلامی گفت: واگذاری مجموعه های دولتی باید به بخش خصوصی واقعی انجام شود و نه بخش خصولتی. در حدود 96 هزار میلیارد تومان خصوصی سازی انجام شد ولی بالغ بر 90 هزار میلیارد تومان را خصولتی ها در دست گرفتند. تنها 5 تا 6 میلیارد تومان به بخش خصوصی واگذار شد.
به گفته وی؛ اگر به درستی بررسی شود بخش خصوصی بسیار موفق تر از بخش دولتی بوده و در این راستا باید دولت به سمت خصوصی سازی حرکت کند. دولت این مسئله را باید آویزه گوش خود کند. اصل اقتصاد مقاومتی نباید معطل شود و امیدوارم که با همکاری تعاونی ها و بخش خصوصی و همچنین سایر مجموعه ها به درستی پیاده سازی شود.
نعمتی در رابطه با نقش رسانه ملی در این باره گفت: رسانه ملی باتوجه به رسالت بسیار مهمی که دارد باید به سمتی حرکت کند که بخش خصوصی فعال شود و و درواقع رسانه باید مشوقی برای بخش خصوصی باشد. البته دولت نیز باید امتیازاتی را برای بخش خصوصی قائل باشد.
به گفته وی؛ صدا و سیما به عنوان یک رسانه فراگیر در را بطه با پیاده سازی اقتصاد مقاومتی می تواند اثر بخشی خوبی داشته باشد. البته برنامه هایی در شبکه های صدا و سیما شروع شده ولی این کافی نیست و باید به سمت راه اندازی یک شبکه برای بخش خصوصی حرکت کرد. در این برنامه ها باید از افراد توانمند، کار آفرین و تولید کننده دعوت کرد تا مردم هرچه بیشتر با سیاست های اقتصاد آشنا شوند و البته در این مسیر نقش رسانه ها و سایت های مجازی نیز بسیار مهم است.
اقتصاد مقاومتی تافته جدا بافته از اصول اقتصادی نیست
حسین محمودی اصل کارشناس اقتصادی نیز معتقد است: سیاست های اقتصاد مقاومتی تافته جدا بافته ای از اصول اقتصادی نیست؛ به تعبیری سیاست های آن با توجه به شرایط ایده آل اقتصادی تدوین شده است.
حسین محمودی اصل ادامه داد: اقتصاد مقاومتی یک نسخه شفابخش است که تمام آیتم های موجود در آن توسط کارشناسان اقتصادی تاکید شده است.
به گفته وی؛ برای اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی هم مدیریت جهادی لازم است و هم عزم و اراده مردم و همچنین برنامه ریزی عملیاتی مناسب.
محمودی معتقد است: کشور از تنگناهای اقتصادی سختی عبور کرده و مردم هم سرافرازانه از آن خارج شده اند؛ تحریم ها بسیار سخت و کمر شکن بوده و این در سایه حمایت های مردمی، رهنمودهای رهبری و تدابیر تیم دیپلماسی و دولت امکانپذیر شده که در این راستا و برای عبور هرچه سریع تر از معضلات تحریم ها باید اقتصاد مقاومتی بر پایه کار شکل گیرد.
وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی مربوط به دوره تحریم نیست و در تمام بندهای آن اصول اقتصادی، علمی و استراتژیک حاکم است.
به گفته محمدی اصل؛ کشوری که در حدود 5 سال تحت تحریم های مختلف بوده است؛ مراودات آن با جامعه جهانی به حداقل رسیده که البته این نعمتی بود که باعث شد ما از قابلیت های دورنی خود استفاده کنیم.
وی ادامه داد: اقتصاد خود کفا به طور کامل در هیچ کشوری امکانپذیر نیست و ما در دوره پسابرجام نباید داعیه این امر را داسته باشیم و شعار سر دهیم، چون تولیدات برخی از کالاها در کشور مقرون به صرفه نیست؛ همینطور که برخی از کالاها در چین تولید نمی شود؛ بنابراین نمی توان هیچ توصیه ای در جهت خودکفایی کامل و صد درصدی سر داد.
محمدی اصل گفت: در این 5 سال از قابلیت های درونی استفاده شده و حال باید در تعامل با سایر کشورها از این پتانسیل ها به سمت جهش اقتصادی بهره برد.
این کارشناس اقتصادی به ظرفیت های استفاده نشده در کشور در دوره تحریم اشاره کرد و گفت: جذابیت های شناخته نشده کشور ما بسیار فراوان است، همچنین ارزش افزوده بالا، مواد اولیه، نیروی کار متخصص و همچنین بازارهای مصرف منطقه از جمله عواملی هستند که فرصت خوبی را برای جذب سرمایه گذاران خارجی فراهم می کند.
وی تصریح کرد: در قراردادهای منعقد شده با سرمایه گذاران خارجی باید به سمت برد- برد حرکت کرد. قراردادهای دوران پساتحریم باید به نفع طرفین باشد تا قابلیت اجرا داشته باشد. قراردادها نباید به سمت و سویی حرکت کند که کشور ما را به مصرف کننده صرف تبدیل کند.
محمودی اصل تاکید کرد: باید اقتصاد مقاومتی را به گونه ای در کشور اجرایی کرد که اقتصاد ما به سمت صادرات محور بودن حرکت کند. در نتیجه در مشارکت با شرکت های خارجی باید صادرات محصولات داخلی نیز لحاظ شود.
وی در رابطه با نقش رسانه ملی در اجرای درست اقتصاد مقاومتی گفت: رسانه ملی به دلیل دارا بودن حداکثری مخاطبان باید روحیه امید و تلاش را در کالبد جامعه تزریق کند. رسانه باید بستر لازم را به منظور حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم کند و باید گفت که حضور منطقی شرکت های خارجی نه تنها به ضرر کشور نخواهد بود بلکه به منفعت است.
محمودی تاکید کرد: باید تدابیری اتخاذ شود که در دوره پسابرجام و در راستای اقتصاد مقاومتی از سود سرمایه گذاران و مشورهای مختلف استفاده کرد تا بدین ترتیب اقتصاد ما در اقتصاد دنیا تنیده شود. این امر کشور ما در مقابل تهدیدات محافظت می کند و مواضع ما را در مقابل دشمنان قدرتمند می کند.
وی ادامه داد: علاقمندی جامعه جهان به ورود به کشور ما می تواند بستری را فراهم کند که کارشناسان خارجی نظرات خود را اراده کنند. همچنین پویایی جامعه و عزم ملی نیاز است که رسانه ملی در اقتصاد کشور بدمد.
لزوم اجرای اقتصاد مقاومتی در دوره پسابرجام
محسن بیگلری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در رابطه با چگونگی تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: در شرایطی که در دوران پساتحریم به وجود آمده؛ بنیه بخش خصوصی بیشتر شده است و همچنین لزوم اجرای هرچه بهتر اقتصاد مقاومتی احساس می شود.
محسن بیگلری افزود: قطعا باید شرایطی مهیا شود که در دوره پسابرجام به سمت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم. نباید در حال حاضر که امکان واردات وجود دارد؛ خود را ببازیم و تنها انرژی خود را صرف واردات کنیم و نتوانیم رشد آنچنانی داشته باشیم.
وی به موفقیت های کشور در دوره جنگ و تحریم اشاره کرده و افزود: در زمان جنگ توانستیم در کشور موشک تولید کنیم و همچنین در دوران تحریم نیز بسیاری از وسایل موردنیاز خود را تهیه کردیم؛ اکنون هم نباید فقط به دنبال واردات باشیم.
به گفته بیگلری؛ اگر در گذشته در شرایط تحریم توانستیم به سمت تولید حرکت کنیم باید در اقتصاد مقاومتی نیز این روند را با قدرت ادامه دهیم. باید اقتصاد مقاومتی را با تولید اجرایی کنیم و به سمت جلو حرکت کنیم.
وی افزود: حتما شرایط تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در موضوع بودجه دیده خواهد شد.
بیگلری در رابطه با چگونگی رفتار با سرمایه گذاران خارجی در دوره پساتحریم گقت: نباید دو دستی سرمایه گذاری را به آن ها تحویل دهیم بلکه باید به دنبال مشارکت باشیم و شرکت های داخلی و خارجی را با هم ادغام کنیم تا در تولید به رتبه بالایی برسیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با نقش رسانه ملی اذعان داشت: رسانه در پررنگ کردن بخش خصوصی سازی، اجرای اصل 44 و همچنین تاکیدات رهبری بسیار می تواند موثر عمل کند و شرایطی را فراهم کند برای دعوت از سرمایه گذاران داخلی و خارجی.