اتاق خبر- سفر رئیس جمهور با بخش خصوصی به ایتالیا و فرانسه یک اقدام کاملا مثبت بود و قراردادهایی هم که در این میان منعقد شد کاملا مفید و ارزشمند بودند البته باید دید نتایج این سفر تا چه حد پاسخگوی انتظارات ما خواهد بود.
بعد از به ثمر نشستن برجام؛ اگر دولت تنها می نشست و نظاره گر اوضاع بود؛ به هیچ وجه اقدام خردمندانه ای تلقی نمی شد. ضرورت داشت که دولت به منظور استفاده از شرایط به وجود آمده در زمینه مسائل اقتصادی گام های مهم و ارزنده ای را بردارد.
به نظر من صحیح ترین و عاقلانه ترین اقدام، آغاز سفرهاییبود که جناب رئیس جمهور به درستی انجام دادند و برای اینکه به دنیا نشان دهند که در ایران بخش خصوصی توانمند و قدرتمندی وجود دارد و می توان با این بخش کار تجاری و اقتصادی کرد؛ در این سفر بخش خصوصی را همراه خود کرد که این یک دستاورد مهم و بزرگ محسوب می شود.
بعد از سفر رئیس جمهور، یک نگاه و دیالوگ جدیدی شکل گرفته است که حامل پیام تعامل است. ورود ایشان به ایتالیا که از جایگاه بالایی در اروپا برخوردار است، سبب شد که مردم ایتالیا از چنین جریانی استقبال کنند و در نهایت با ایران مراودات جدیدی را آغاز کنند. بعد از این سفر تجار ایتالیایی با ایرانی ها از طریق ایمیل و یا تلفن تماس برقرار کردند و اقبال خود را به منظور سرمایه گذاری در ایران نشان دادند. این نشانگر این است که تا چه اندازه وسعت تبلیغاتی و حضور فعال رئیس جمهور در عرصه بین المللی تاثیر گذار بوده است.
از این که بگذریم؛ این سفر منجر به انعقاد قراردادهایی شد که به منظور رفع مایحتاج مردم ایران شکل گرفته است که در دوران تحریم دچار مشکلات جدی شده بود.
در حال حاضر قراردادی با شرکت معتبر ایتالیایی بسته شده که اتوبوس های تولید ایران را که بنزینی هستند به اتوبوس های برقی و گازی تبدیل کنند و این قرارداد در قالب بخش خصوصی انجام می شود. این قرارداد به میزان بالایی سودآور است و این نشان می دهد که تا چه اندازه محیط زیست برای کشور حائز اهمیت است. در دوره تحریم ما مشکلات زیادی در رابطه با آلودگی بنزین های بی کیفیت داشته ایم. همچنین قرادادی با فرانسوی ها در زمینه خودرو و قراردادهایی در زیر مجموعه آن ها بسته شد.
شنیده ها حاکی از این است که در سفر ایتالیا بخش خصوصی به مراتب بیشتر از بخش دولتی در انعقاد قرارداد مشارکت داشته است. البته در فرانسه تا حدی وضع فرق می کرده است و به عنوان مثال قراداد با شرکت ایران خودرو که شرکت دولتی است منعقد شد. به هرحال هر دو کشور آمادگی خود را برای انعقاد قرارداد با شرکت های دولتی و شرکت های کاملا خصوصی اعلام کرده اند. البته از طرفی باید این اقبال از طرف آن ها در کشور مدیریت شود و مشارکت ها سود طرفین را برآورده کند تا ایران به بهترین نحو به منافع خود برسد.
لازم است که همکاری ها به شکل دادو ستد انجام شود و صادرات و واردات به درستی صورت گیرد تا ایران تنها به بازار مصرفی کالاهای خارجی تبدیل نشود. در حال حاضر در رقابتی که بین کشورهای خارجی برای حضور در ایران به وجود آمده باید منافع کشور هم در نظر گرفته شود و به نظر می رسد که ایران می تواند در این رقابت حرف خود را به کرسی بنشاند.
*رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران