اتاق خبر - از منظر سياسي؛ روابط دوجانبه ايران و كره جنوبي كه آغاز آن به سال 1962 بازميگردد، فارغ از فراز و نشيبهايي كه در سالهاي اخير طي كرده است، همواره با يك فرآيند تعامل فعال همراه بوده است.
كره جنوبي در مجموعه كشورهاي آسيايي از جايگاه سياسي و اقتصادي شاخصي بهرهمند است و در دهههاي متوالي 80 و 90 و هزاره سوم پيشرفتهاي قابل توجهي در زمينه اقتصادي داشته است. اين در حالي است كه روابط تهران و سئول در تمامي اين ادوار در سطوح مختلف حفظ شده و حتي در دوراني كه تحريمهاي اقتصادي فشار زيادي بر ايران وارد ميكرد، جزو خريداران مهم نفت ايران بوده است.
اكنون در مقطعي كه حل چالش هستهاي دوره تازهاي از روابط ايران با كشورهاي مختلف شرق و غرب را رقم زده است، تمايل كره جنوبي به برقراري نوع تازهاي از ارتباط با ايران، در قالب اين سفر سطح بالا جلوهگر ميشود. به معنايي ديگر، سفر رؤساي دولتها و حكومتها در زبان روابط بينالملل معنا و تفسير خود را دارد و حاكي از علاقه و نشانههاي اميدواري و علاقهمندي به توسعه مناسبات با كشور مقصد است.
همراهي معنادار يك هيأت مهم سياسي و يك تيم اقتصادي گسترده با رئيس جمهوري كره جنوبي در سفر به تهران، نشان دهنده آن است كه مقامات كرهاي در اين سفر توسعه همزمان مناسبات اقتصادي و سياسي را دنبال ميكنند و اين موضوع ايران را به مقطع جديدتري از همكاري با كشورهاي حوزه شرق آسيا وارد خواهد كرد.
اين در حالي است كه سياست كلي ايران در هر دو عرصه سياسي و اقتصادي، بر مدار تمايل به گسترش رابطه با كشورهاي حوزه شرق است و اين نگاه با در نظر گرفتن معادلات امنيتي، سياسي و اقتصادي در شرق آسيا و تجربياتي كه كشورمان بويژه طي دهههاي اخير داشته، تقويت شده و ادامه خواهد يافت. در واقع ايران به عنوان يك كشور آسيايي در مقايسه با تحولات مناطق ديگر از تحولات و معادلات اين منطقه تأثير خواهد گرفت.
بنابراين توسعه مناسبات با كشورهاي بزرگ و مهم آسيا براساس همين مسأله در دستور كار مقامات ايران قرار گرفته است. اگرچه در اين مسير بروز كارشكنيهاي آشكار قدرتهاي غربي بر سر راه تقويت مناسبات آسيايي ايران دور از ذهن نيست اما ايران ميتواند با اتخاذ يك رويكرد هوشمندانه در دوره پسابرجام و فرصتهايي كه در اين مقطع فراهم ميشود، به ارتقاي روابط سياسي و اقتصادي خود با قدرتهاي بزرگ آسيا اقدام كند.
از منظر اقتصادي؛ روابط دوجانبه ايران و كره جنوبي طي دو دهه اخير بيشتر بر روابط تجاري محض مبتني بوده است و دو طرف علاقهمندند كه اين روابط را در سطوح عميقتري از همكاريهاي اقتصادي وارد كنند.
تهران و سئول با هدفگذاري 30 ميليارد دلاري در روابط اقتصادي و امضاي اسناد مهم همكاري در حوزههاي مختلف سرمايهگذاري و تجارت كه همزمان با سفر رييس جمهوري كره جنوبي صورت گرفته است، درصدد ورود به روابطي عميق و راهبردي در زمينه اقتصادي هستند. همچنين مقامات كرهاي علاقهمندند تا آژانس همكاريهاي بينالمللي خود (كوئيكا) را در ايران با هدف بررسي مداوم زمينههاي همكاري و سرمايهگذاري در درازمدت مستقر كنند.
اين در حالي است كه ايران هم متقابلاً با در نظر گرفتن بازار 80 ميليون نفري و بازار 500 ميليوني پيراموني خود كه ظرفيتهاي زيربنايي مستحكمي براي صادرات مجدد، توليد محصولات كرهاي و انتقال تكنولوژي و سرمايهگذاري با طرفهاي كرهاي را در بر ميگيرد، خواهان تعامل گسترده اقتصادي بخشهاي دولتي و خصوصي خود با كره جنوبي است. در واقع ايران با داشتن بازارهاي متعدد، فرصت ورود به رقابتهاي جدي در عرصه صادرات و واردات را به دست ميآورد.
در اين راستا سفر مهم 'كئون هه پارك' به ايران زمينههاي مختلفي را براي علاقهمندان بخش خصوصي و دولتي كره كه در اين سفر رييس جمهوري را همراهي ميكنند، فراهم ميكند تا در پرتو ملاقاتهايي كه با مقامات ذيربط دولتي دارند، زمينه توسعه اين مناسبات را فراهم بياورند. اين امر براي ايران كه در حال طراحي بسياري از زمينههاي جديد همكاري با كشورهاي مهم آسياي شرقي از جمله كره جنوبي است، فرصتي بديع و حائز اهميت خواهد بود.
*مديركل آسيا و اقيانوسيه وزارت خارجه
منبع: روزنامه ايران 95/2/14
94110