اتاق خبر - تعیین تکلیف و انتخاب رئیس و ترکیب هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی پس از برگزاری دهمین دوره انتخابات مجلس شورای از مهم ترین مسائل سیاسی جاری کشور به حساب می آید. موضوعی که با توجه به حضور گزینه های موثر دو طیف اصلاح طلب و اصولگرا در میان گزینه های اصلی ریاست مجلس مورد توجه و بازتاب وسیع رسانه های مختلف قرار گرفته است. سر انجام نیز علی لاریجانی با 173 رای به ریاست موقت مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. وی پس از این انتخاب اعلام کرد: مجلس دهم رویکردی همراه با تعامل هر چه بیشتر با دولت و استفاده موثرتر از فضای پسا برجام را در دشتور کار خود قرار داده است. در همین راستا و برای بررسی نقش آقایان لاریجانی و عارف در مجلس دهم گفتگوی اتاق خبر با سه تن از نمایندگان مجلس را می خوانید
اطرافیان عارف و لاریجانی حاشیه سازان اصلی انتخاب ریاست مجلس
عباسعلی منصوری آرانی نماینده مردم کاشان و عضو کمیسیون امنیت ملی در دوره ی نهم مجلس شورای اسلامی گفت: هر دو شخصیت دارای سوابق اجرایی، مدیریتی همراه با ظرفیت لازم برای اداره امور مجلس هستند. در این بین آقای لاریجانی سابقه ریاست مجلس ادوار هشتم و نهم را به عنوان یک تجربه در کارنامه کاری دارد.
وی ادامه داد: از طرفی دیگر آقای عارف نیز دارای سوابق مفصل و نیز سمت معاون اولی ریاست جمهوری هستند. اما در جواب اینکه چه کسی ریاست مجلس آینده را عهده دار خواهد بود باید گفت کسانی که از دور و اطرافیان این دو بزرگوار هستند بیشتر از خود آنها حاشیه ساز موضوع انتخاب ریاست مجلس هستند.یعنی در نهایت باید دید این حاشیه سازی ها چگونه جواب خواهد داد.
منصوری آرانی افزود: جریان اصلاحات، اعتدال، روحانیون مبارز، به دنبال ریاست آقای عارف و جریان اصولگرا به معنای عام اعم از سنتی ها، پایداری ها و گروه های مختلف برای ریاست آقای لاریجانی تلاش می کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص علت موافقت برخی از اصلاح طلبان با گزینه ریاست مجلس لاریجانی خاطر نشان کرد: عمدتا می توان گفت از میان افرادی که از سوی جناح اصلاح طلب نمایندگی مجلس نهم را عهده دار بودند و با آقای لاریجانی حشر و نشر داشته اند، روحیات ایشان را می پسندند و بدلیل مدیریت منطقی لاریجانی اینها نیز به سمت وی اقبال نشان می دهند.
وی در خصوص تفاوت نوع نگاه اقتصادی لاریجانی و عارف تصریح کرد: من شناخت اندکی نسبت به روحیات آقای عارف دارم ولی بایدگفت، آقای لاریجانی به نسبت مقتضیات زمانی که هم اکنون ما در آن قرار داریم معتقد است که دولت در حال حاضر آنقدر نحیف و دارای مشکل است که به سختی بتواند از لحاظ اقتصادی به مردم کمک کند و حتی می توان گفت که این مردم هستند که باید به کمک دولت بیایند.
منصوری آرانی تصریح کرد: من این تصور را از آقای لاریجانی سراغ دارم که ایشان در مباحث اقتصادی دنبال کننده تفکرات منطقی هستند و مباحث مرتبط را با مشی فکورانه به پیش می برند.
وی در پایان افزود: در این میان اگر به شهر قم که حوزه ی انتخابیه آقای لاریجانی محسوب می شود نگاه کنیم به بخش خصوصی و میدان دادن به آنها توجه ویژه ای شده است و اعتقاد وی بر روی مشارکت بخش خصوصی در پروژه های شهری قرار دارد.
لاریجانی قطعاً رییس مجلس خواهد بود
موسی الرضا ثروتی نماینده مردم بجنورد در این گفت و گو، در پاسخ به این سوال که چه کسی را محتمل ترین گزینه تکیه بر ریاست آتی می دانید گفت: ریاست آینده مجلس شورای اسلامی قطعا آقای لاریجانی خواهند بود و برای مجلس خبرگان نیز پیش بینی هایی در خصوص ریاست آیت الله جنتی وجود داشته است. تاکید بر روی گزینه ریاست آقای لاریجانی به این دلیل است که تقریبا 40 درصد بافت مجلس دهم را اصولگرایان تشکیل داده اند و از میان باقی افراد که بصورت مستقل به مجلس ورود پیدا کرده اند نیز از گزینه ریاست آقای لاریجانی حمایت می کنند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه آقای لاریجانی نیز از حوزه ی انتخاباتی قم بصورت مستقل کاندیدا شدند پس هم اصولگرایان و هم مستقلین به آقای لاریجانی رای خواهند داد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، در خصوص رضایت بخش بودن اقدامات انجام شده مجلس نهم و عملکرد اقتصادی آن تصریح کرد: بطور کلی مجلس نهم عملکرد خوبی داشت و تلاش های زیادی در خصوص مباحث اقتصادی در این مجلس انجام شدکه از جمله ی آنها می توان به مصوب شدن قوانینی همچون قانون رفع موانع تولید، اصلاحات اصل 44 قانون اساسی اشاره کرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: مجلس نهم تلاش خوبی داشت و امیدواریم به همین ترتیب مجلس دهم هم اقدامات خوبی را داشته باشد. در این میان بحث معیشت مردم، اشتغال و بحث های اقتصادی از بحث های اولویت داری هستند که امیدواریم انشالله در مجلس آینده به آنها توجه شود.
مهمترین مساله عارف و لاریجانی، مشکلات معیشتی مردم باشد
سید ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان در دوره ی هشتم، نهم و دهم مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در این خصوص که از میان گزینه های سرشناس چون علی لاریجانی و محمدرضا عارف چه مزیت هایی را برای هریک از آنها قائل هستید، گفت: یکی از محسناتی که آقای لاریجانی دارند و بالطبع همین مساله ممکن است موجب افزایش شانس رای آوری وی باشد این است که ایشان سابقه دو دوره ریاست مجلس را دارند و البته در این دو دوره، الحق مدیریت قابل تحسینی نیز داشته و تنش هایی را که در دوره های مختلف مجلس وجود داشت در این دوره بوجود نیامد.
وی ادامه داد: از نظر شخصیت علمی ایشان دارای شخصیت بارزی هستند و سابقه مدیریتی ایشان در صدا و سیما و وزارت ارشاد و همچنین تجربه حضور در جایگاه اجرایی و مسئولیت های رده بالا برای سال های متمادی از نکات حائز اهمیت توانایی های ایشان است.
موسوی لارگانی افزود: البته این موضوع به معنای نفی سابقه اجرایی آقای عارف نیست، ولی با این حال می توان گفت آقای لاریجانی دارای سوابق بیشتری هستند و حضور ایشان می تواند برای کشور از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.
نماینده مردم فلاورجان در خصوص چرایی ابراز تمایل برخی از اصلاح طلبان به گزینه ریاست علی لاریجانی تصریح کرد: نکته دیگر این است که هم اکنون تعداد اصولگرایان و کسانی که متمایل به اصولگرایی هستند بیشتر از تعداد افرادی است که به اصلاحات نزدیک هستند و به این ترتیب شانس ریاست آقای لاریجانی بیشتر از آقای عارف به نظر می رسد.
موسوی لارگانی خاطر نشان کرد: باید به این نکته ی اساسی توجه داشت که با توجه به مسائلی که در کشور وجود دارد مجلس آینده باید خالی از تنش های سیاسی شبیه مجلس ششم باشد و در برهه کنونی فرصتی برای داشتن این قبیل مسائل وجود ندارد.
وی ادامه داد: با توجه به برداشت هایی که من تاکنون داشته ام، بنظر می رسد بسیاری از دولت مردان نیز با ریاست علی لاریجانی موافق تر هستند و علت این موضوع را می توان در همراهی و رابطه خوب او در طی دو یا سه سال اخیر که با دولت یازدهم نیز هم زمان بوده است، جستجو کرد. در این میان موضوع برجام تنها یکی از موضوعات مورد اشاره می باشد.
این نماینده ادوار مختلف مجلس افزود: اهمیت موضوع حمایت آقای لاریجانی از دولت از آن جایی حائز اهمیت است که به نظر می رسید با توجه به تمایل دولت یازدهم به سمت اصلاحات و بافت 80 الی 90 مجلس نهم به اصولگرایی، دولت و مجلس روابط پر تنشی را با یکدیگر تجربه کنند. ولی با این حمایت ها کمترین تنش ها را میان این دو نهاد شاهد بوده ایم.
موسوی لارگانی در خصوص مشکلات اقتصادی فرا روی کشور و همچنین رویکرد مجلس آینده به این مشکلات گفت: در حوزه اقتصادی و مسائلی که در کشور بوجود آمده است و بحث رکود و یا تورم-قسمتی از علل را می توان در یک سری از مسائل داخلی و قسمتی را در مسائل خارجی جستجو کرد. باید توجه داشت که ما در کشور شاهد کمبود و یا فقدان قانون در مسائل اقتصادی نیستیم که حضور آقای عارف یا لاریجانی منجر به تصویب قوانین در زمینه ی ایجاد تحول در مسائل اقتصادی باشد.
لارگانی خاطر نشان کرد: اگرچه نمی توان ادعا کرد مجلس نهم وظایف خود را در زمینه اقتصاد و اقتصاد مقاومتی که مدنظر شخص مقام معظم رهبری است، به صورت کامل انجام داده است. ولی تا حدودی کارهای مثبتی از جمله طرح لایحه حذف موانع تولید را در کارنامه خود دارد.
نماینده مردم فلاورجان با بیان این که اگر قوانین فعلی می توانستند به نحو مطلوب اجرا شوند و به آنها عمل می شد هم اکنون بسیاری از مشکلات فعلی اقتصادی که گریبان کشور را گرفته اند وجود نداشت، گفت: مشکلات فعلی نیز به سبب وجود سوء مدیریت ها و عمل نکردن به قوانین است.
وی در پایان افزود: هم اکنون آقایان عارف و لاریجانی در صحبت هایی که در روزهای اخیر در جمع منتخبین داشته اند بر این نکته تاکید کرده اند که اولویت اصلی مجلس آینده باید مباحث اقتصادی و معیشتی مردم و بحث اشتغال باشد. هم اکنون با وجود رکود در تولید موضوع اشتغال معضل بزرگی برای کشور به شمار می آید و کارگاه های تولیدی کشور بصورت تعطیل و یا نیمه تعطیل هستند، و باید همت نمایندگان به سمت رفع و حل این مشکلات باشد.
94110ت