به گزارش اتاق خبر، گفته کارشناسان، با توجه به ظرفیتهایی که این استان در بخشهای مختلف شامل کشاورزی، گیاهان دارویی، گردشگری، صنایعدستی و صنعت و معدن دارد، بهطور حتم با ارائه برنامههای کاربردی در حوزههای مختلف شاهد افزایش صادرات غیرنفتی این استان و رونق اقتصادی و کسبوکار خواهیم بود.
تدوین سند راهبردی توسعه صادرات
رییس اتاق بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد میگوید: همانطور که میدانید متاسفانه صادرات استان در سال گذشته نسبت به سال ۹۳ هم به لحاظ وزنی و هم به لحاظ ارزشی کاهش داشته، بنابراین هنوز شعاع و گستره صادرات استان بیشتر نشده است.
جبار کیانیپور میافزاید: صادرات استان بیشتر در زمینه محصولات آرایشی و بهداشتی و گیاهان دارویی انجام شده و عمدهترین بازار هدف این محصولات کشورهای اروپایی بوده است. بهطور کلی تغییر چشمگیری در بازارهای هدف استان مشاهده نشده، یعنی بازار دیگری به بازارهای صادراتی استان اضافه نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث شده صادرکنندگان نگران از دست دادن بازارهای هدف باشند، تصریح میکند: عوامل متعددی مانند عوامل داخلی و عوامل بیرونی باعث شده صادرکنندگان بازارهای هدف را از دست بدهند. عوامل داخلی بهطور عمده نبود سرمایه در گردش کافی و مشکلات تولید است.
رییس اتاق بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید میکند: همچنین عوامل بیرونی هم در کاهش صادرات استان تاثیر دارند که میتوان به کاهش ارزش روبل در روسیه اشاره کرد. بنابراین عوامل متعددی مانند سهلانگاری و نبود یک مکانیزم منطقی و اصولی برای صادرات کالاهای استان ما به عراق در این زمینه حاکم است، بهطوریکه این عوامل میتواند بر حوزه صادرات غیرنفتی استان تاثیرگذار باشد.
کیانیپور بیان میکند: سال گذشته محصولات باغی استان بهویژه سیب دچار یک بیماری شد و متاسفانه ارزش صادراتی این محصول از بین رفت، یعنی نبود راهبردی صحیح در ارتباط با محصولات باغی و همچنین کنترل و نظارت دقیق سازمانهای ذیربط و کشاورزان در ارتباط با افزایش محصولات باعث شده محصولات باغی استان به لحاظ کیفی دچار مشکل شوند.
رییس اتاق بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد یادآور میشود: امسال بهطور مشخص در شهرستانهای جنوبی استان کهگیلویه و بویراحمد در محصولات جالیزی مانند هندوانه و خربزه تولید و ظرفیتهای بسیار خوبی داشتیم، اما متاسفانه بهدلیل ارائه نشدن سیاستهای درست از سوی سازمان جهاد کشاورزی و دستگاههای ذیربط هزاران تن هندوانه روی زمین مانده است.
وی ادامه میدهد: این مشکل به لحاظ هزینههای حملونقل ایجاد شده است به همین دلیل صادراتی انجام نمیشود و بازار داخلی هم کشش مصرف ندارد و شرایط بدی برای کشاورزان ایجاد شده است.
این فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که برای رفع این مشکلات چه پیشنهادی دارید، اظهار میکند: دولت باید در حوزه صادرات غیرنفتی سیاستها را تغییر دهد و سیاستگذاریهای جدیدی را در پیش بگیرد و اجرا کند. همچنین باید در شناسایی بازار و معرفی آنها به تولیدکنندگان بهویژه تولیدکنندگانی که دارای تشکل نیستند، کمک کند.
کیانیپور اضافه میکند: بهعنوان نمونه یک کشاورز به تنهایی نمیتواند محصولات خود را به فروش برساند بنابراین دولت باید در وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت و حوزههای بازرگانی خارجی فعالتر شود. همچنین به کمک تشکلها مانند اتاق بازرگانی و سایر تشکلهای صادراتی مسیر را برای صادرات هموار کند. همچنین رایزنان و تاجران باید با اتاقهای بازرگانی بازارهای هدف ارتباطات بیشتری داشته باشند تا شرایطی ایجاد شود که بتوانیم حضور چشمگیری در بازارهای بینالمللی داشته باشیم.
رییس اتاق بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه میدهد: استان کهگیلویه در زمینه صادرات محصولات اساسی مانند عصاره گیاهان دارویی و بعضی از شویندهها و محصولات صنعتی، مشکل خاصی ندارد ولی در سایر محصولات که حجم و وزن و ارزش ریالی بیشتری دارند (مانند محصولات باغی و کشاورزی، صیفیجات، حبوبات) مشکلاتی دارد. وی با بیان اینکه هماکنون در حال تدوین سند راهبرد توسعه صادرات استان هستیم، اضافه میکند: ظرفیتهایی که در استان برای تولید و صادرات وجود دارد رقم بسیار بالایی است. برای صادرات حوزههای محصولات باغی و کشاورزی ظرفیتی حدود ۲۶میلییون دلار، در حوزههای صنعتی بیش از ۲۰میلیون دلار و حوزه صنایعدستی حدود ۱۰میلیون دلار در نظر گرفته شده است، یعنی ظرفیت صادراتی استان حدود ۶۰میلیون دلار تعریف شده است. به گفته رییس اتاق بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد؛ اگر مشکلات برطرف و تعاملات بینالمللی بیشتر شود و همچنین با عادی شدن مناسبات اقتصادی ایران با سایر کشورهای دنیا، در امسال میتوان امیدوار بود که میزان صادرات استان کهگیلویه و بویراحمد به رقم ۶۰میلیون دلار برسد.
کاهش ۱۱درصدی صادرات
مدیرکل گمرک استان کهگیلویه و بویراحمد میگوید: سال گذشته حدود ۹۴۱ تن محصول به ارزش ۴میلیون و ۳۹۸هزار و ۹۸۴ دلار از گمرک این استان صادر شد که در مقایسه با سال ۹۳ از لحاظ وزنی حدود ۸۱درصد و از لحاظ ارزش حدود ۱۱درصد کاهش داشته است.
بهنام احمدی در گفتوگو با صمت میافزاید: عمده محصولات صادرشده از طریق گمرک استان در سال گذشته پودر عصاره شیرینبیان، لوزام آرایشی و بهداشتی و افشره زعفران بود که به کشورهای آلمان، افغانستان و انگلستان صادر شد.
مدیرکل گمرک استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه میدهد: در سالهای گذشته بیشترین صادرات استان به عراق انجام میشود اما چون این کشور دچار رکود و بحران شد، صادرات کهگیلویه و بویراحمد کاهش پیدا کرد. وی بیان کرد: در فروردین امسال حدود ۷۶ تن کالا به ارزش ۳۴۰هزار دلار از گمرک استان شامل پودر عصاره شیرینبیان به کشور آلمان صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته هیچ افزایش یا کاهشی نداشت.
احمدی مهمترین مشکل گمرک استان را در روند واردات کالا نام برد و اظهار کرد: برای افزایش صادرات استان باید زیرساختهای لازم شامل زمین، انبار و باسکول فراهم شود که در این زمینه پیگیریهای لازم انجام شده و امیدواریم با مساعدت مسئولان ذیربط استان و ستاد مرکزی گمرک ایران این مهم در استان محقق شود.
اتصال زنجیره تولید از خامفروشی به صادرات
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کهگیلویه و بویراحمد میگوید: اعزام و پذیرش هیاتها موضوع دیگری است که لازم است هیاتهای تجاری این استان برای آشنایی با بازار جهانی در کشورهای مختلف حضور پیدا کنند و همچنین باید علاوه بر این شرایط حضور سرمایهگذاران خارجی به منظور آشنایی با تولیدات این استان فراهم شود.
داریوش دیودیده در گفتوگو با صمت با بیان اینکه فراهم کردن این شرایط رونق سرمایهگذاری را در پی دارد، میافزاید: ایجاد بازار برای کالاها و خدمات یکی از مولفههای کمک به توسعه صادرات است و از سازمان توسعه تجارت انتظار داریم علاوه بر این، در ارتباط با پذیرش و اعزام هیاتهای تجاری نیز به این استان کمک ویژهای شود. نیاز کنونی ما پذیرش و اعزام هیاتها است که تقاضا داریم در این زمینه حمایتهای لازم انجام شود.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح میکند: استان در زمینه زیرساختهای توسعه صادرات غیرنفتی مانند کودکی نوپا است، به همین دلیل نیازمند توجه بیشتر سازمان توسعه تجارت کشور است. باید زنجیره تولید از خامفروشی به صادرات متصل شود، همچنین باید واحدهای تولیدی استان آموزشهای لازم را در زمینه صادرات ببینند. دیودیده خاطرنشان میکند: در امسال باید با حمایت از بخش تولید زمینه لازم برای ایجاد اشتغال و توسعه صادرات محصولات غیرنفتی فراهم شود.
نکته پایانی
مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کهگیلویه و بویراحمد معتقدند، اگر بازارهای هدف توسعه پیدا کند و کالاهای صادراتی هم متنوع شوند صادرکنندگان میتوانند سهم بیشتری در بازارهای بینالمللی و جهانی داشته باشند که در این زمینه باید دولت و مسئولان استان برای رفع این مشکل تلاش کنند.
منبع: صمت