اتاق خبر: توانمندی طبقهبندی شده در هر استان میتواند در احداث و بهرهبرداری از واحدهای تولیدی براساس آن نقش بسزایی داشته باشد که با دربرگیری مزیتهای جغرافیایی و اقلیمی میتواند کاهش یا افزایش یابد. با توجه به این امر قم دارای۴۷۸ واحدهای تولیدی فعال در بخش مصالح ساختمانی است که رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان آن را مورد تایید قرار داد و افزود: از این تعداد ۱۵۵ واحد تعطیل و ۳۲۳ واحد دیگر فعال هستند.
واحدهای فعال با بازدهی صفر تا ۵۰ درصد ۲۶۸ مورد، ۵۰ تا ۷۵ درصد ۳۹ واحد و ۷۵ تا ۱۰۰ درصد ۱۶ مورد است که احمد ذاکری به آن اشاره کرد و افزود: مجموع سرمایه ثابت واحدهای فعال در زمینه صنایع ساختمانی ۳هزار و ۸۱۱ میلیارد ریال است که توانسته برای ۴هزار و ۱۷۲ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کند. واحدهایی که در زمینه تولید انواع سنگهای ساختمان، گچ، سیمان، آجر، آهک، بتن آماده، انواع آجر نما و نسوز و محصولات پیشساخته تولیدات خود را به بازار عرضه میکنند مشکلاتی مانند کمبود نقدینگی دارند که ذاکری مهمترین آنها را رکود در بازار فروش عنوان کرد و افزود: کمبود نقدینگی، مشکلات مالیاتی و دارایی، اشباع بودن بازار، بدهی معوق به سیستمهای بانکی، تامین اجتماعی، دارایی، برق، گاز و... فرسودگی ماشینآلات، بالا بودن قیمت تمامشده محصول و کمبود مواد اولیه را میتوان از دیگر مشکلات این واحدها ارزیابی کرد که باید با حمایت و درنظر گرفتن برخی سیاستگذاریها و برنامهریزی در این زمینه قدمهای مثبتی برای برطرف کردن آنها برداشت.
هماهنگی سازمانها و دستگاهها برای رفع مشکلات
ارتباط صنایع مختلف با یکدیگر امری بدیهی است که با فراز و نشیبهای تولید میتواند سبب رونق یا رکود برای هر واحد باشد. رییس خانه صنعت و معدن قم در گفتوگو با صمت ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: تولید انواع محصولات ساختمانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با روند ساختوساز مسکن و برخی اقدامات جانبی آن در ارتباط است که در صورت رونق بازار آن صنعت، صنایع ساختمانی به خودی خود وارد رونق تولید میشود.
در شرایط کنونی که ساختوساز مسکن در رکود به سر میبرد بهترین راهکار فعال ماندن خط تولید واحدهای تولید لوازم ساختمانی، توسعه صادرات کالای تولید است. موضوعی که ابوالفضل فرهانی، به آن اشاره کرد و افزود: در صورتی که بتوان با برنامهریزی و بازاریابی محصولات تولیدی در بازارهای هدف خط تولید واحدهای صنعتی به ویژه لوازم ساختمانی را فعال نگه داشت، به حتم علاوهبر نگهداری اشتغال این واحدها، ارزش افزوده مناسبی ایجاد خواهد شد.
بهترین راهکار توسعه صادرات کالای تولیدی در واحدهای تولیدی لوازم ساختمانی معافیتهای صادراتی و گمرکی، درنظر گرفتن برخی مشوقها، معافیتهای مالیاتی و بیمه است که فرهانی بر آن تاکید کرد و گفت: در صورتی که اینگونه معافیتها و مشوقها برای این واحدها درنظر گرفته شود به حتم با توسعه صادرات، خط تولید آنها از رکود خارج شده و وارد مرحله جدیدی از تولید خواهد شد.
اجرای برخی دستورالعملها و بخشنامهها در زمینه تسهیل امور تولید و صادرات که ابلاغیه آن صادر شده کار دشواری به نظر نمیرسد. به گفته فرهانی هرچند برخی از دستگاهها، سازمانهای دولتی و حتی بانکها تمایل چندانی برای کوتاه آمدن از مواضع خود برای اجرایی شدن این امور ندارند که به نظر میرسد بهترین راهکار برای برطرف شدن اینگونه مشکلات همراهی مسئولان ارشد استان برای هماهنگی و همافزایی سازمانها و دستگاهها با یکدیگر باشد. البته در این میان مهمترین مشکلی که واحدهای تولیدی استان و کشور هماکنون با آن روبهرو هستند، دریافت مالیات ارزش افزوده است که گریبانگیر واحدهای تولیدی شده و در صورتی که این مهم از سر راه تولید برداشته شود به حتم روند تولید آسانتر انجام خواهد شد.
توسعه صادرات با اجرای
برنامهریزی برای احداث خط تولیدی جدید، بهرهبرداری از آن و افزایش تولید و اشتغال از جمله برنامههای بلندمدت است که صاحبان صنایع آن را در دستور کار خود قرار میدهند. مدیرعامل بزرگترین تولیدکننده آجرهای نسوز و نمای آسیا و خاورمیانه در قم در گفتوگو با صمت با بیان این مطلب اظهار کرد: این شرکت دارای ۳ واحد تولیدی است که در مجموع برای ۴۰۰ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کرده و براساس برنامهریزیها، راهاندازی واحد دیگری در دست اقدام است که در صورت بهرهبرداری علاوهبر افزایش تولید و تنوع محصول برای حدود ۴۰ نفر نیروی متخصص اشتغال جدید ایجاد خواهد کرد.
روزآمدی ماشینآلات و تجهیزات در واحدهای تولیدی مهمترین عاملی است که میتواند علاوه بر کم کردن هزینههای تولید، ارزشافزوده مناسبی را ایجاد کند. محسن سیفی کاشانی با تاکید بر این موضوع افزود: تمام ماشینآلات، تجهیزات و فناوری مورد استفاده در خط تولید این واحدها روزآمد بوده و از شرکتهای معتبر ایتالیایی تهیه شده است. این در حالی است که واحد جدید در حال احداث از تجهیزات و ماشینآلات تمام روباتیک و مکانیزه بهره خواهد برد. گفتنی است، ماشینآلات و تجهیزات نصب شده در واحد، در حال ورود از معافیتهای گمرکی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان برخوردار شده که این امر به تسهیل امور ترخیص و واردات آنها به واحد کمک زیادی کرده است. صادرات محصولات تولیدی به بازارهای منطقهای و فرامنطقهای از دستاوردهایی است که میتواند ارزش افزوده بالایی را برای هر واحد تولیدی ایجاد کند و تداوم تولید را به همراه داشته باشد. موضوعی که مورد تایید سیفی کاشانی قرار گرفت و تصریح کرد: با توجه به کیفیت کالای تولیدی در این واحد، کشورهای بسیاری ازجمله آلمان، انگلستان، روسیه، امریکا، کشورهای حاشیه خلیجفارس و... میزبان آن هستند که بر این اساس، برنامهریزی برای توسعه صادرات به منظور بهدست آوردن بازارهای بیشتر در دستور کار قرار گرفته است. بروز مشکل در هر واحد تولیدی امری اجتنابناپذیر است که با برنامهریزی و حمایتهای همهجانبه از سوی مسئولان امر میتوان آن را برطرف کرد. مهمترین مشکلی که مدیرعامل این واحد تولیدی آجر نسوز و نمای قم به آن اشاره کرد، تامین نشدن مواد اولیه مورد نیاز خط تولید این واحد در داخل استان و افزایش هزینههای سربار به دلیل طولانی بودن مسیر حملونقل است. وی در اینباره گفت: با توجه به اینکه محدودههای معدنی فراوانی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز در فاصله مکانی اندک با واحد در استان وجود دارد اما متاسفانه سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری استان با توجه به همکاریهایی که سازمان صنعت، معدن و تجارت استان برای دستیابی به این معادن انجام داده با مخالفتهای پیاپی مانع از دستیابی به آنها میشود و این امر مهمترین مشکل این واحد به شمار میرود که امید است مسئولان امر برای آن چارهاندیشی کنند تا خط تولید این واحد با قدرت بیشتر به تولید و صادرات محصول اقدام کند.
شناخت نیاز بازار برای توسعه صادرات
حضور در نمایشگاهها و بازار کشورهای هدف تاثیر فراوانی در بهدست آوردن بازار محصولات تولیدی دارد. موضوعی که متاسفانه از سوی بسیاری از تولیدکنندگان و صاحبان صنایع جدی تلقی نمیشود و فقط به بازارهای داخلی تکیه دارند و این امر به هنگام رکود مشکلاتی را برای واحدهای تولیدی ایجاد میکند. رییس اتاق بازرگانی قم در گفتوگو با صمت با تاکید بر این موضوع ابراز کرد: رصد کردن بازارهای هدف برای ارائه محصولات تولیدی استان به ویژه محصولات ساختمانی که این روزها در رکود به سر میبرند، میتواند در بازاریابی و بازارسازی آنها نقش بسزایی داشته باشد. این در حالی است که برخی از واحدهای تولیدی استان با توجه به نوع محصول تولیدی سالها از صادرات محروم مانده بودند ولی با تغییر در روند تولید، استفاده از فناوریهای روز دنیا، بازاریابی و بازارسازی محصول هماکنون یکی از واحدهای مهم و نمونه صادراتی استان به شمار میرود.
اطلاع از وضعیت بازارهای هدف در شرایط کنونی که رقابتپذیری و کیفیت محصول تولیدی حرف نخست را میزند، امری اجتنابناپذیر است که صاحبان صنایع بهویژه صنایع ساختمانی باید آن را مورد توجه قرار دهند. ابوالفضل خاکی با بیان این مطلب، ادامه داد: در صورتی که واحدهای تولیدی اطلاعات کافی و فرصت مناسب برای حضور در نمایشگاههای بینالمللی و بازارهای را ندار بهتر است اجرای اینگونه امور را به شرکتهای صادراتی واگذار کنند تا علاوهبر بازارسازی محصول، رونق تازهای به چرخه تولید خود داده و ارزش افزوده مناسبی را بهدست آورند.
به گفته خاکی، رکود در بازار مسکن هماکنون مهمترین عامل فروش نرفتن کالای تولیدی در صنایع ساختمانی به شمار میرود. خاکی با اشاره به این موضوع تصریح کرد: واحدهای تولیدی که نمیتوانند محصول خود را در بازارهای داخلی به فروش برسانند باید به دنبال بازارهای منطقهای و فرامنطقهای باشند. البته نباید فراموش کرد صنایع تولیدی محصولات ساختمانی از گسترده فراوانی برخوردارند، به همین منظور شناخت نیاز بازار داخلی و خارجی میتواند علاوهبر مدیریت تولید، به کاهش هزینهها کمک زیادی کند. بنابراین صاحبان صنایع باید با حضور در نمایشگاهها و دورههای آموزشی که در این زمینه برگزار میشود، به تولید محصول با توجه به نیاز بازار و درنظر گرفتن کیفیت و تنوع محصول اقدام کنند تا در بازارهای هدف حرفی برای گفتن داشته باشند.
منبع: صمت
95102