در مدت 7 سال دولت سياستها و برنامههايي را به اجرا گذاشت كه در نهايت به كاهش ارزش پول ملي، افزايش قيمتها، نوسان نرخ دلار و همچنين اوج گرفتن نرخ تورم انجاميد. با چنين وضعيتي ديگر اسكناسهاي 1، 2 ، 5 و 10 هزار توماني هم به كار خريدهاي عادي مردم نميآمد.
شفاف- زماني كه اسكناسهاي 10 هزار توماني چندي پيش وارد گردونه اقتصادي كشور شد و به دست مردم رسيد يك دليل عمده براي چاپ اسكناس درشتتر عنوان شد آن هم اينكه ارزش پول كشور به قدري كاهش يافته كه براي مبادلات احتياج به اسكناسهاي درشتتر احساس ميشود.
كاهش ارزش پول ملي و تورمي كه رو به جلو حركت ميكرد شرايطي را به وجود آورده بود كه چارهاي جز چاپ اسكناسهاي درشتتر نبود.
نرخ تورم 30 درصدي اسفند ماه سال جاري و كاهش شديد ارزش پول ملي به دليل نوسانات ارزي هم در اين مدت شرايطي را به وجود آورده كه مبادلات مالي با اسكناسهاي پيشين را دشوارتر كرده است. در چنين شرايطي برخي كارشناسان گمان ميكردند كه بار ديگر بانك مركزي دست به چاپ اسكناسهاي درشتتر بزند.
اين گمانهزني اما به حقيقت پيوست و مسئولين بانك مركزي خبر دادند كه در سال آينده اسكناسهاي 20 هزار توماني چاپ خواهد شد. آنطور كه مسئولين خبر دادهاند پس از دو سال از چاپ اسكناس 20 هزار توماني هم بانك مركزي دست به چاپ اسكناسهاي درشتتر 50 هزار توماني خواهد زد تا از اين طريق مبادلات مالي كشور راحتتر از گذشته شود.
شايد سادهترين و اصليترين قصد بانك مركزي و دولت از چاپ اسكناس سرپوش گذاشتن بر پايين آمدن ارزش پول ملي و حفظ اعتماد رواني مردم به شرايط اقتصادي كشور باشد.
در مدت 7 سال دولت سياستها و برنامههايي را به اجرا گذاشت كه در نهايت به كاهش ارزش پول ملي، افزايش قيمتها، نوسان نرخ دلار و همچنين اوج گرفتن نرخ تورم انجاميد. با چنين وضعيتي ديگر اسكناسهاي 1، 2 ، 5 و 10 هزار توماني هم به كار خريدهاي عادي مردم نميآمد و نياز به اسكناسهاي درشتتر احساس ميشد.
با اين شرايط سوال اينجاست كه آيا چاپ اسكناسهاي درشتتر ميتواند گره از كار كاهش ارزش پول ملي و تورم باز كند يا خير؟! آنطور كه گفته ميشود اگر سياستهاي موثري براي جلوگيري از كاهش ارزش پول ملي و تورم انديشيده نشود و ارزش پول به صورت پلهاي و مداوم كاهش پيدا كند بانك مركزي به اجبار بايد دست به چاپ اسكناسهاي درشتتري بزند و هيچ بعيد نيست كه در سالهاي آينده شاهد اسكناس 100 هزار توماني در دستان مردم باشيم.
از سوي ديگر گفته ميشود ارزش پول ملي به نسبت 20 سال پيش 30 برابر تنزل کردهاست.
در چنين شرايطي طبيعي است که بانک مرکزي در فکر چاپ اسکناس هاي 10 هزار توماني باشد. بي ارزش شدن پول ملي در قياس با ارزهاي رايج دنيا به ويژه يورو و دلار به شکلي شده است كه معادلات محاسباتي را به كل به هم ريختهاست.
از سوي ديگر زماني كه بانکداري الکترونيکي در کشور به هر دليل فراگير نميشود، مسوولان بانک مرکزي چاره اي جز انتشار اسکناس درشت تر نخواهند داشت.
به هر روي اما چاپ اسكناس ميتواند حداقل به صورت رواني وضعيت مردم را بهبود بخشد و به گردش اقتصاد كشور كمك كند. فازغ از اين اما دولت بايد فكري به حال كاهش ارزش پول ملي و جلوگيري از صعود نرخ تورم كند. در غير اين صورت نميتوان جلوي چاپ اسكناسهاي درشتتر در آينده را گرفت و تصميمات هفت ساله دولت ثمره اقتصاد چندين دهساله كشور را نابود خواهد كرد.