به گزارش اتاق خبر، رضا مهدوی - نوازنده سنتور و منتقد حوزه موسیقی اظهار داشت: ژانرهای مختلف موسیقی باید در جشنواره فجر حضور داشته باشند، اما در اینباره باید اعتباربخشی و جایگزینی هر کدام از اینها بهدرستی انجام شود.
او ادامه داد: اولویت جشنواره با موسیقی اصیل ایرانی و در ادامه، با موسیقیای است که تفکربرانگیز باشد. اولین هدف جشنواره موسیقی فجر، جشن گرفتن پیروزی انقلاب اسلامی و هدف دوم آن الگوسازی، نمونهآفرینی و سیاستگذاری برای موسیقی سال بعد کشور است، یعنی یک نگاه فستیوالگونه باید باشد که مردم وقتی آن را میبینند، بتوانند از موسیقی کل کشور جمعبندی داشته باشند.
مهدوی با بیان اینکه جشنواره فقط نباید محل ورود چهرههای سرشناس باشد، گفت: اینگونه افراد برای خود درآمدزایی دارند. دولت باید حمایت کند و برای افرادی که تجربههای اولشان را پشت سر میگذارند، سالنی را اختصاص دهد، همانطور که در جشنواره فیلم فجر، کارگردانها و تهیهکنندگان فیلم اولی حضور دارند، آلبوم اولیها نیز باید در جشنواره موسیقی فجر حضور داشته باشند؛ اما این کار در جشنواره سال گذشته انجام نشده است.
او با اعتقاد به اینکه باید برای ژانرهای پاپ و فیوژن جشنوارههای اختصاصی برگزار شود، اظهار کرد: اسم چنین جشنوارهای میتواند «جشنواره پاپ به شرط سلامت» باشد. اگر این جشنوارهها در طول سال برگزار شوند، منتخبان آنها میتوانند به جشنواره فجر بیایند. متاسفانه متولیان جشنواره فجر فکر میکنند که تافته جدابافته هستند و از خرد جمعی استفاده نمیکنند. یک یا دو نفر درباره حضور افراد و ژانرها در این جشنواره تصمیم میگیرد.
این منتقد حوزه موسیقی گفت: بخش پاپ در جشنواره موسیقی فجر بهصورت جنبی وارد شده و اتفاقا از نگاه مدیران و برگزارکنندگان اصلیترین بخش است، زیرا برای برگزارکنندگان درآمدزایی دارد. فکر میکنم به این بخش بهصورت جدی نگاه نمیشود، در حالی که باید این اتفاق بیفتد، زیرا نیاز جامعه چنین ایجاب میکند.
مهدوی در پاسخ به این پرسش که نگاه برگزارکنندگان جشنواره موسیقی فجر در حوزه پاپ تا چه اندازه کارشناسانه است؟ اظهار کرد: هر مدیری معتقد است که کارشناسانه برخورد میکند؛ اما در طول این سالها تجربه نشان داده که نگاهها کاملا سلیقهای است یا اگر نگاهی کارشناسانه است، یک نگاه همیشه غالب با افکار ثابت است که نمیخواهد بهروز شود. این نگاه گیشهای، کلیشهای بیلانسازی است، به همین دلیل جشنواره موسیقی فجر ایستاست و پویایی ندارد.
این منتقد با اشاره به اینکه جشنواره موسیقی فجر هیچگاه بینالمللی نبوده است، تصریح کرد: جشنواره موسیقی فجر در این سالها نتوانسته بین دولتها و ملتها، منتخبانی داشته باشد که در کنار یکدیگر عرضاندام کنند، تبادل فرهنگی انجام دهند و جایزه این جشنواره برای خارجیها مهم باشد. این جشنواره حتی بین ایرانیها نیز قابل توجه نیست.
وی ادامه داد: جایزه «باربد» که سال گذشته اولین دوره آن در جشنواره موسیقی فجر برگزار شد، در میان هنرمندان ایرانی طرفدار ندارد. پیش از انقلاب، آزمون باربد با حضور استادانی مانند علی تجویدی برگزار میشد که اعتبار زیادی داشت و امضای آن مانند مدرک دکتری بود.
این موسیقیدان گفت: متاسفانه موسیقی کشور ما با این بیبرنامگیها درجا میزند، در حالی که میتواند تاثیرگذار باشد. چهرههای جوان و پر از خلاقیت موسیقی کشور، انگیزه حضور در جشنواره را ندارند. باید برای حضور تمام افراد با استعداد و خلاق در جشنواره موسیقی فجر برنامهریزی شود تا این جشنواره پویایی لازم را پیدا کند.
ایسنا