یک همایش و آمارهای جالبی از قاچاق و واردات غیرقانونی. دیروز همایش کشوری مبارزه با قاچاق کالا و ارز در تهران برگزار شد و رییس مرکز پژوهشهای مجلس از سهم 20میلیارد دلاری کالای قاچاق از واردات کشور خبر داد و رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از پیشفروش 144 پورشه قاچاق در ایران حکایت کرد.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به اینکه به روایتی بین ۱۳ تا ۱۴میلیارد دلار و براساس بعضی آمارها ۲۰میلیارد دلار قاچاق در کشور وجود دارد، گفت: هرچه ورودی کالا افزایش پیدا کند، براساس آمار و ارقام باعث کاهش آمار قاچاق نمیشود و هرچه این دیوار بلندتر شود، قاچاق کمتر نمیشود. کاظم جلالی با تاکید بر لزوم آسیبشناسی دقیق در سلامت اقتصادی کشور
اظهار داشت: باید تعرفه و بوروکراسی واردات کاهش پیدا کند تا واردکنندگان به سمت قاچاق نروند.
وی افزود: آمار قاچاق در حال حاضر بین 13 تا 14میلیارد دلار است البته بعضی هم آمار 20میلیارد دلار دادهاند. رییس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: باید در تعرفهها و حقوق ورودی کالاها تجدید نظر شود، هرچند معتقدم که همزمان باید حمایت از تولید هم صورت گیرد. جلالی گفت: وقتی تعرفه بالا باشد و همچنین بوروکراسی واردات کالا مشکل باشد، واردکننده برای فرار از اینها به سمت قاچاق میرود؛ بنابراین باید این رویه اصلاح شود. وی افزود: قانون قاچاق مربوط به سال 1312 و مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مربوط به سال 74 است، اما خوشبختانه قانون نوینی برای مبارزه با قاچاق در مجلس تصویب شده و شورای نگهبان فقط ایراد قضایی به آن گرفته است که با همکاری قوهقضاییه مشکلات آن نیز برطرف شد.
وی تاکید کرد: تا ساختار اقتصاد کشور اصلاح نشود، قاچاق خواهیم داشت. رییس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: در سال 88 حدود 132میلیارد نخ قاچاق سیگار داشتیم که در سال 89 به 24میلیارد نخ، در سال 90 به 18میلیارد و در سال 91 به هشتمیلیارد نخ رسید.
قاچاق 144 دستگاه پورشه
ماجرای پیشفروش 144 دستگاه پورشه قاچاق، موضوع دیگری بود که فداحسین مالکی، رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از آن خبر داد.
وی با اشاره به اینکه ارز، طلا و خودرو سردمداران قاچاق در کشور به حساب میآیند، درباره ماجرای خودروهای پورشهای که از جزیره ابوموسی به صورت قاچاق وارد کشور شده بودند، گفت: فردی در جزیره ابوموسی با کارت بازرگانی چند نفر اقدام به واردکردن 144 دستگاه پورشه و پیشفروش آن به مردم کرده که البته پرونده واردات خودرورا تکمیل نشده است و ما به دنبال آن هستیم تا جلوی ضرر و زیان مردم گرفته شود. رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: 144 خودرو را که با ارز دولتی 1226 تومانی وارد شده بود و همینطور تعرفه و حقوق دولت را پرداخت نکرده بودند، متوقف کردیم، اما با توجه به اینکه این خودروها پیشفروش شده بود، برای رعایت حقوق مردم در حال انجام تمهیداتی هستیم تا با پرداخت حقوق دولت، این خودروها آزاد شوند. مالکی با اشاره به اینکه در سال گذشته 480میلیارد تومان پروندههای قاچاق کالا و ارز تشکیل شده است، یادآور شد که از جمع 9هزار و 500 پرونده تشکیل شده، در بررسی سههزار پرونده مشخص شد که واردکنندگان با استفاده از ارز مرجع کالای خود را به قیمت مناسب فروختهاند.
وی از قاچاق روزانه سهمیلیون لیتر سوخت در سیستانوبلوچستان در سال گذشته خبر داد و افزود: قاچاق کالاهای ضروری در نیمه دوم سال گذشته افزایش یافت که توانستیم از آن جلوگیری کنیم، هماکنون قاچاق سوخت در سیستانوبلوچستان تقریبا نزدیک به صفر شده است.
رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اضافه کرد: خروج طلا از کشور، قاچاق روزانه سهمیلیون لیتر سوخت و همچنین کاهش 50درصدی قاچاق دام و جلوگیری از قاچاق گندم و آرد ازجمله اقداماتی است که در این مدت انجام شده است. مالکی در پاسخ به سوال فارس درباره میزان خروج طلا از کشور اظهار داشت: به شدت با خروج طلا از کشور مقابله کردیم و این موضوع به نحوی در حال پیشروی بود که حتی بعضی از کارگاههای طلا در اصفهان هم به سمت تعطیلی پیش میرفتند. وی گفت: قاچاق گندم و آرد به خارج از کشور رقم ناچیزی است و اجازه ندادیم تا این موضوع اتفاق بیفتد، زیرا قیمت بعضی کالاها در کشور ما ارزانتر از کشورهای همسایه است.