
تاريخ هميشه درحال تكرار شدن است و اقوامي پيروز هستند كه از تاريخ عبرت بگيرند. در سالهايي كه گذشت اقتصاد ايران فرازونشيبهاي بسياري داشت. اتفاقات ارزي كه در سال 91 در ايران افتاد، هنوز در خاطر مردم و اقتصاددانها رنگ نباخته است. افزايش ناگهاني قيمت ارز فرصت خوبي بود تا اقتصاد از هم گسيخته آن زمان را با دلارهاي ناشي از افزايش صادرات آذينبندي كرد. اين فرصت در آن زمان از دست رفت و اما اكنون بعد از گذشت چند سال تاريخ دوباره تكرار ميشود.
افزايش قيمت ارز در اين روزها ميتواند فرصت خوبي باشد تا به صادرات توجه جديتري شود. در اتفاقات چند سال پيش بهخاطر مشكلات اقتصادي فراواني كه وجود داشت، قيمت دلار افزايش كاذب داشت درواقع سرمايه تجار به يكسوم كاهش پيدا كرده بود و دولت ناگزير بود تا سوپاپ را باز كرده و قيمت دلار را بالا ببرد.
در آن سالها با آزمون و خطا جلو رفتيم و نتوانستيم از تجربيات گذشته بهخوبي استفاده كنيم اما اكنون در شرايطي كه بهدليل تحريم، توليد و تجارت رونق ندارد بالا رفتن قيمت ارز ميتواند فرصتي باشد در جهت افزايش صادرات. آنچه در اين ميان اهميت دارد اين است كه نبايد دلخوش صادرات ميعانات گازي و پتروشيمي بود. افزايش صادرات غيرنفتي ميتواند فرصت خوبي باشد تا از مابهالتفاوت ارزشافزوده به نفع صادركنندگان استفاده شود.
قبل از اينكه دوباره اندوختههاي مردم بهصورت طلا و ارز در خانهها انباشته شود، دولت بايد فكري به حال توليد بكند. درحالي كه بسياري از كارخانهها ورشكست شدهاند، نميتوان از يك اقتصاد بدون توليد، انتظار صادرات داشت. در شرايط كنوني دولت است كه بايد در جهت تشويق توليدكننده گام بردارد و دوباره فرصتي فراهم كند تا توليدكننده به ميدان بيايد. در غير اينصورت كالايي براي صادرات نخواهيم داشت جز آنچه از دل طبيعت بيرون آمده در اينصورت هم صادرات نفتي عرصه توليد را فعال نخواهد كرد.
دولت با يك ديپلماسي فعال ميتواند در اين ميان نقش بسيار مهمي را ايفا كند. تمام تلاشهايي كه در سياست خارجي ما انجام ميشود در جهت رونق اقتصادي كشور است. داشتن يك ديپلماسي فعال در حوزه سياست و اقتصاد منجر به كاهش تحريم خواهد شد و در نهايت اين يعني صادرات غيرنفتي بيشتر.
محمدحسين برخوردار رييس مجمع واردات