کد خبر:
90332
تاریخ انتشار: 1 بهمن 1393 - 18:19
اتاق نیوز- رشد صنایع و تولیدات داخلی آرزوی هر اقتصادی است و در تمام کشورها صنایع سعی میکنند تا با ارتقای کیفیت، خود را به سطح بازارهای بینالمللی برسانند اما این اتفاق در کشور ما در معدود مواردی انجام شده و هنوز بیشتر صنایع ما به آن اندازه از رشد کیفی نرسیدهاند که باعث رضایت مشتری و مصرفکننده شوند اما در این میان برخی از صنایع کشور مانند صنایع شوینده و بهداشتی با ایجاد رقابت توانستهاند هم کیفیت محصولات خود را بالا ببرند و هم با واقعی کردن قیمتها رضایت مشتری را جلب کنند اینکه چرا این اتفاق در سایر صنایع رخ نمیدهد و چرا دولت راهکار استفاده شده در این صنایع را در سایر صنایع به کار نمیگیرد، موضوعی شد تا پیرامون آن گفتوگویی با «علی نقیب» عضو هیأترئیسه اتاق بازرگانی و نایبرئیس کمیسیون کسبوکار اتاق بازرگانی ایران انجام دهیم. در ادامه گفتوگوی «شهروند» با این فعال اقتصادی را میخوانید:
طی چند سال اخیر صنایع شوینده و بهداشتی کشور رشد نسبتا خوبی نسبت به سایر صنایع داخلی داشتهاند. از نظر شما به عنوان یک فعال در این زمینه چه عواملی در رشد این صنایع نقش داشته است؟
درخصوص رشد صنایع بهداشتی و شوینده کشور عوامل مختلفی دخیل بوده است. یکی از این موارد رقابتی بودن محصولات در این حوزه است. اصولا رقابتپذیری باعث رشد هر صنعتی میشود یکی از عوامل رشد صنایع شوینده نیز رقابتی بودن آن است. وجود رقابت بین تولیدکنندگان صنایع شوینده و بهداشتی این مزیت را داشته تا بتوانیم در این صنعت به رشد نسبتا خوبی دست یابیم، البته توان تولید ما در این بخش حداقل ٣برابر بیشتر از نیاز فعلی کشور است و میتوانیم با افزایش عرضه، سهم بیشتری را در صادرات داشته باشیم، البته نیاز کشور و مصرفی بودن محصولات شوینده و بهداشتی نیز موضوع دیگری است که این صنایع را رشد داده است. هر صنعتی به وجود بازار و داشتن مشتری زنده است.
وجود بازار گسترده این محصولات باعث شده تا مشتری برای مواد شوینده و بهداشتی فراهم باشد. عامل دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، مزیت تولید در داخل نسبت به واردات است. بالا بودن هزینههای حملونقل و حاملهای انرژی، تولید داخل را بهصرفه کرده است با توجه به اینکه وزن در حملونقل کالاهای آرایشی- بهداشتی و شوینده نقش مهمی را ایفا میکند، هزینههای حملونقل برای واردات این محصولات با افزایش همراه بوده و همین موضوع یکی دیگر از عوامل استفاده از تولیدات داخلی در قیاس با محصولات خارجی عنوان میشود. این موارد در کنار رشد کیفیت تولیدات داخلی رشد و توسعه این صنایع را موجب شده بهطوری که توانستهایم علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، بازارهای صادراتی خوبی در عراق و کشورهای آسیای میانه داشته باشیم.
میزان واردات محصولات شوینده، بهداشتی و آرایشی چقدر است؟
در حال حاضر وارداتی درخصوص مواد شوینده و بهداشتی نداریم، اما درخصوص محصولات آرایشی واردات انجام میشود،البته از آن هم مهمتر اینکه ٧٠درصد از این محصولات آرایشی به صورت قاچاق وارد کشور میشود.
ظاهرا محصولات آرایشی داخلی به اندازه محصولات شوینده و بهداشتی رشد نداشته، دلیل آن را چه میدانید؟
البته در رابطه با محصولات آرایشی نیز رشد داشتهایم، اما سختگیریهایی که وزارت بهداشت درخصوص دادن مجوز و پروانه فعالیت به کارخانهها به خرج میدهد باعث شده تا تولیدکنندگان در این زمینه نتوانند به راحتی فعالیت کرده و با کشورهای دیگر رقابت کنند اما دادن این مجوزها در کشوری مانند ترکیه به سهولت انجام میشود بهطوری که شاهد تولید مناسب محصولات آرایشی در ترکیه و البته صدور آن به ایران هستیم. شرکتهای تولیدی ما توان بالایی در تولید محصولات آرایشی دارند اما سختگیریهای دولت و وزارت بهداشت در دادن مجوز تولید مانع از آن شده تا بتوانیم توان تولیدی خود را به رخ رقبا بکشیم.
وضعیت ما در زمینه تولید مواد اولیه برای محصولات شوینده و بهداشتی چگونه است؟ آیا تمام این مواد در داخل تولید میشود یا اینکه وارداتی است؟
در برخی از محصولات از مواد اولیه تولید داخل استفاده میشود. بهعنوان نمونه در مایع ظرفشویی حدود ٩٥درصد از مواد اولیه در داخل تولید میشود. بیشتر مواد اولیه مایعهای ظرفشویی پلیاتیلن است که توان خوبی برای تولید آن در داخل وجود دارد. در شامپوها هم بیشتر مواد اولیه در داخل تولید میشود اما در محصولاتی مانند کرمهای بهداشتی یا خمیردندان نزدیک به ٥٠درصد مواد اولیه از خارج وارد میشود، البته تولید مواد اولیه برخی از محصولات مانند روغنهای خاص در داخل صرفه اقتصادی ندارد و به همین دلیل ترجیح داده میشود تا اینگونه مواد از خارج وارد شود.
نقش دولت را در رشد محصولات آرایشی و بهداشتی چگونه میبینید؟ ظاهرا این صنعت از معدود صنایعی است که دولت در آن دخالت نمیکند؟
هرجا که دولت در صنعتی دخالت مستقیم کرده باعث زمینخوردن آن صنعت شده است. دولت باید نظارت کند نه دخالت. اگر دولت در صنایع نظارت داشته باشد و دست آنها را برای فعالیت باز بگذارد باعث رقابتی شدن و رشد آن صنعت میشود. مردم بهترین قاضی هستند که کدام صنعت بهتر عمل میکند و کدام صنعت با ارتقای کیفی محصولات به رشد و توسعه رسیده است. این اتفاق در کشورهای دیگر هم افتاده و تمام صنایعی که سایه دخالتهای دولت را بر سر خود ندیدهاند موفق به رشد و توسعه شدند. اگر دولت بخواهد با قوانین دستوری در صنعتی دخالت کند مسلما آن صنعت به رشد نخواهد رسید. خوشبختانه صنایع شوینده و بهداشتی تعامل خوبی با دولت داشتهاند و در سایه این تعامل موفق شدند تا کیفیت خود را هم ارتقا دهند.
در زمینه قیمت چطور؟ آیا دولت در این زمینه نیز دخالت نمیکند؟
دولت نظارت دارد اما در نهایت قیمتگذاری را به انجمنها واگذار کرده است.
چرا دولت این الگو را در دیگر صنایع به کار نمیگیرد؟
بهنظر میرسد دولت در صنایعی که ضروریات جامعه را تأمین میکنند، حساس باشد، البته این حساسیت در برخی از موارد بیش از حد است و به دخالت تعبیر میشود. هرچند این دخالتها در برخی از موارد نتیجهبخش هم بوده اما بیشتر اوقات منجر به نتیجه نمیشود اما در کل بهتر است که دولت فقط به نظارت در صنایع بپردازد و از دخالت پرهیز کند.
بهعنوان نایبرئیس کمیسیون کسبوکار اتاق بازرگانی ایران چه تحلیلی از رشد ٢٢پلهای ایران در فضای کسبوکار دارید؟ آیا با توجه به رکودی که در صنایع کشور حاکم شده این رشد منطقی بهنظر میرسد؟
عوامل مختلفی در بهبود فضای کسبوکار دخیل است، البته برخی از این عوامل مانند قوانین مالیاتی و قوانین کارگری در اختیار دولت است اما برخی دیگر از این عوامل در اختیار ما نیست و مواردی مانند تحریم در آن نقش داشته است. ما کشوری هستیم که از نظر منابع طبیعی و موقعیت منطقهای مزیت بسیار خوبی داریم. یکدرصد جمعیت جهان متعلق به ایران است. فعال بودن این جمعیت باعث میشود تا بتوانیم جایگاه خود را در اقتصاد جهان ارتقا بخشیم، البته دولت باید نسبت به این موضوع حساس باشد و زمینه ارتقای جایگاه ایران در فضای کسبوکار را فراهم کند و دست کسانی که کارآفرینی میکنند را باز بگذارد. هر چند رشد ٢٢پلهای ایران در شاخص جهانی کسبوکار اتفاق خوبی است اما خیلی بیشتر از اینجا داریم که بتوانیم به رشد برسیم. دولت با ایجاد سهولت در اعطای تسهیلات به بخش تولید در کنار کنترل قیمت ارز میتواند شرایطی را برای کارآفرینان ایجاد کند تا به رشد بیشتری در فضای کسبوکار دست یابند. با توجه به تمام این موارد بهنظر میرسد این رشد ٢٢پلهای منطقی و واقعی باشد.
منبع:روزنامه شهروند