
در کشتارهای تروریستی ای که از شامگاه 22 آبان تا بامداد 23 آبان در پاریس رخ داد، ده ها تن کشته و صدها تن مجروح شدند که حال شماری از آنان وخیم است. در پی این حوادث تروریستی، برخی از کشورها اقدامات گسترده ای را در برخورد با پدیده داعش در داخل و خارج از مرزهایشان در پیش گرفتند.
به گزارشاتاق خبربه نقل از ایرنا، پایتخت فرانسه جمعه شب شاهد شش تیراندازی و دو انفجار انتحاری در هفت نقطه بود. این نخستین عملیات انتحاری درخاک فرانسه در تاریخ این کشور است.
انفجار اول در ساعت 21 و 20 دقیقه به وقت پاریس در نزدیکی استادیوم فوتبال در سن دونی، هنگام بازی دوستانه دو تیم آلمان و فرانسه رخ داد. فرانسوآ اولاند داخل این استادیوم بود و به سرعت محل را ترک کرد و برای تشکیل جلسه اضطراری به وزارت کشور رفت. انفجار دوم نیز حدود 15 دقیقه بعد اتفاق افتاد.
همزمان شش تیراندازی در پنج نقطه در مناطق 10 و 11 پاریس رخ داد. همچنین افراد مسلح با ورود به سالن کنسرت «باتاکلان» بیش از یک هزار و 500 نفر را به گروگان گرفتند. گروگان گیری در نیمه شب با دخالت پلیس پایان یافت و در جریان آن بیش از 80 نفر به همراه چند مهاجم کشته شدند.
سران و بسیاری از دیگر مسئولان سیاسی کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران، روسیه و کشورهای عربی همچون سوریه و نیز نهادهای بین المللی همچون سازمان ملل متحد و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) این حوادث تروریسی را بشدت محکوم کردند. «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در پیامی به «فرانسوآ اولاند» همتای فرانسوی خود حوادث تروریستی و کشته و مجروح شدن تعداد زیادی از شهروندان پاریس را محکوم کرد.
گروه تروریستی - تکفیری داعش در بیانیه ای مسئولیت این اقدام را برعهده گرفته است.
بر اساس اعلام رسانه های خبری، در میان قربانیان حادثه تروریستی پاریس اتباع بیش از 14 کشور دیگر از جمله آمریکا، اسپانیا، الجزایر، انگلیس، برزیل، بلژیک، پرتغال، تونس، رومانی، سوئد، سوئیس، شیلی، مراکش و مکزیک دیده می شوند.
فرانسه
فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه به دنبال حملات خونبار شامگاه جمعه پاریس در نطقی تلویزیونی و کوتاه اعلام کرد که دستور حالت فوق العاده در سراسر کشورش را صادر کرده است. اولاند افزود: شرایط اضطراری اعلام خواهد شد و مرزهای فرانسه بسته می شود.
«برنار کزنوو» (Bernard Cazeneuve) وزیر کشور فرانسه نیز با اشاره به اراده دولت این کشور «برای برخورد شدید با گروه های افراطی»، از طرحی برای توقف فعالیت برخی از مساجد فرانسه که در آنها افراط گرایی تشویق می شود، خبر داد.
وی همچنین از اراده پاریس برای اخراج «مبلغان تنفر در فرانسه و افرادی که به ارتکاب اقدامات تروریستی مظنون هستند»، خبر داد و اعلام کرد، با فعالیت مساجدی که خشونت و افراط گرایی را تشویق می کنند، بطور جدی برخورد خواهد شد. وزیر کشور فرانسه همچنین گفت، تدابیر لازم در این باره در روزهای آتی و پس از تصمیم گیری در شورای وزیران اندیشیده خواهد شد.
کزنوو همچنین به افزایش «معنادار اقدامات امنیتی» حتی پیش از حملات تروریستی جمعه شب پاریس اشاره کرد و از ایجاد یک هزار و 500 فرصت شغلی در تشکیلات امنیتی و سرمایه گذاری 233 میلیون یورویی در این زمینه سخن گفت.
وزیر کشور فرانسه با ارائه جزئیات تحقیقات در مورد حمله تروریستی جمعه شب پاریس، اعلام کرد: سطح تهدید تروریستی در فرانسه همچنان بالاست و تاکنون در 168 مورد تفتیش 31 قبضه سلاح جنگی کشف شده است.
کزنوو با بیان این که تحقیقات در مورد حملات تروریستی ادامه دارد، اعلام کرد: در 168 مورد تنفتیش، 31 قبضه سلاح جنگی شامل مقادیری مهمات، تعدادی کلاشینکف، اسلحه خودکار و نیز تعدادی لباس نظامی کشف و توقیف شده است.
تفتیش و بازرسی ها در شهرهای پاریس، لیل، تولوز، گرونوبل و بوبینی انجام شده و بیش از 40 مورد آن درپاریس بوده است.
وی با تاکید بر ادامه وضعیت فوق العاده در سراسر فرانسه، اعلام کرد: پاسخ به حملات تروریستی گسترده و کامل خواهد بود.
کزنوو همچنین از بازداشت 104 نفر در 48 ساعت گذشته توسط مراجع قضایی خبر داد.
این در حالی است که برخی رسانه ها از حمله این نیروها به مسلمانان و مراکز اسلامی به بهانه پاسخ به حملات روز جمعه در پاریس خبر داده اند.
در منطقه مسلمان نشین حومه پاریس، این نگرانی ها وجود دارد که پلیس فرانسه در اقدامات متقابل خود به بهانه مقابله با مظنونان دست به سرکوب مسلمانان بزند. گزارش شده است که بیش از 100 نفر نیز تحت حبس خانگی قرار گرفته اند.
«آرلم دزیر» مسئول ارشد امور اروپا در دولت فرانسه نیز بر ضرورت هماهنگی در مسائل اطلاعاتی بین پلیس و دستگاه قضایی در جنگ با ترویسم در خاک اروپا تاکید کرد.
فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه روز دوشنبه طی سخنانی در پارلمان این کشور گفت: با همه کشورها از جمله ایران، ترکیه و کشورهای خلیج فارس در مبارزه با تروریسم همکاری می کنیم.
رئیس جمهوری فرانسه در ادامه سخنان خود همچنین خواستار اصلاح قانون اساسی برای تطبیق آن با شرایط جنگی امروز شد و درباره عملیات ارتش فرانسه در سوریه و نیز تمهیدات امنیتی در کشورش نیز سخنانی ایراد کرد.
وی در بخشی از سخنانش گفت که برای هماهنگی و همکاری ضدتروریستی با مسکو و واشنگتن، در روزهای آینده با رئیسان جمهوری روسیه و آمریکا دیدار خواهد کرد.
وی همچنین از اعزام ناوهواپیمابر شارل دوگل به منطقه خاورمیانه خبر داد.
اولاند گفت: در هفته آینده حملات هوایی به داعش تشدید خواهد شد و هدف ما نابودی داعش و نه تضعیف آن است.
وی افزود: ما بشار اسد را راه حلی برای سوریه نمی دانیم اما دشمن ما در سوریه، داعش است. سوریه به معدن تروریست های جهان تبدیل شده است.
رئیس جمهوری فرانسه با تاکید بر این که باید راهکاری یافت تا بتوان براساس آن خارجی های مخل امنیت را از فرانسه اخراج کرد، اذعان کرد حملات روز جمعه، کشته شدن فرانسوی ها توسط چند فرانسوی بود. فرانسه پس از حملات تروریستی در پاریس تاکنون در دو حمله، مواضع گروه تروریستی تکفیری داعش را در شهر «رقه» سوریه بمباران و دو مرکز فرماندهی و آموزشی این گروه تروریستی را نابود کرده است.
بلژیک
یک روز پس از حملات تروریستی پاریس، «شارل میشل» نخست وزیر بلژیک از مردم کشورش خواست به پاریس سفر نکنند. وی در بیانیه ای که از تلویزیون «ار ت ب اف» پخش شد، از مردم کشورش خواست تنها در صورت ضرورت به پاریس سفر کنند.
بلژیک روز شنبه باب تحقیقات تروریسم را در ارتباط با حملات پاریس گشود و همزمان پلیس این کشور به منطقه ای در حومه بروکسل پایتخت بلژیک حمله برد و چندین مظنون را دستگیر کرد.
دفتر دادستانی فدرال بلژیک نیز گفته است که همتایانش در پاریس پس از کشف یک اتومبیل با پلاک بلژیک و کرایه شده در این کشور در نزدیکی سالن کنسرتی که جمعه شب دهها نفر در آن کشته شده اند ، خواستار کمک بروکسل شده اند.
در بیانیه دادستانی بلژیک آمده است: یک قاضی ضد تروریسم مسئول این پرونده شده است زیرا دو نفر از کشته شدگان در پاریس بلژیکی بوده اند.
پلیس و نیروهای امنیتی بلژیک جست و جوی خانه به خانه را برای یافتن مظنونان همکاری در حمله های تروریستی پاریس آغاز کردند.
نیروهای امنیتی بلژیک روز دوشنبه به محله «مولنبیک» (Molenbeek) در بروکسل هجوم بردند و خانه های مسکونی را برای یافتن مظنونان جست و جو کردند.
پلیس بلژیک می گوید این عملیات را در ارتباط با حمله های تروریستی جمعه شب گذشته در پاریس انجام داده است.
رویترز همچنین از حضور خودروهای زرهی در خیابان های بروکسل خبر داده است.
محله فقیرنشین مولنبیک محل اجتماع پناهجویان مسلمان در بروکسل است.
انگلیس
تارنمای شبکه تلویزیونی اسکای نیوز انگلیس نوشت: دولت انگلیس قصد دارد نبرد علیه تهدید تکفیری ها را تشدید کند و به این منظور یک هزار و 900 کارمند اطلاعاتی استخدام و دوره های آموزشی افزایش سطح امنیتی را برای کارکنان فرودگاه های دیگر کشورها درلندن برگزار می کند.
«تراز می» وزیر کشور انگلیس در بیانیه ای که در نشست مجلس عوام انگلیس قرائت کرد، گفت: در جمعه هفته جاری در نشست وزرای کشور اعضای اتحادیه اروپا شرکت و در آن جلسه در مورد تبادل اطلاعات، ثبت اطلاعات مسافران و افزایش تدابیر امنیتی در خصوص جابجایی تسلیحات صحبت خواهم کرد؛ این مهم است که اروپا منسجم تر عمل کند تا بتوان تهدیدها را شکست داد.
وی افزود: همان طور که پیش تر گفته شد، سرویس های امنیتی انگلیس با همتایان فرانسوی و بلژیکی خود مشغول شناسایی مظنونین بوده و تاکنون در فرانسه و بلژیک چندین نفر نیز دستگیر شده اند.
وی با بیان اینکه انگلیس قوانین سخت گیرانه ای در مورد تسلیحات نظامی دارد، افزود: نمونه سلاح هایی که در حملات تروریستی جمعه شب در پاریس مورد استفاده قرار گرفت، در انگلیس یافت نخواهد شد. لذا این مهم است که قوانین جابجایی تسلیحات نظامی در سطح اروپا مورد توجه قرار گیرد و ما نیز در ظرفیت های شناسایی قاچاق تسلیحات نظامی تجدیدنظر خواهیم کرد.
دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس شامگاه دوشنبه گفت که به منظور مقابله با تهدیدات تروریستی، دو میلیارد پوند اضافی صرف تقویت نیروهای امنیتی و ویژه ( اس ای اس ) این کشور، از جمله با خرید تسلیحات و تجهیزات جدید نظامی می کند.
به گزارش ایرنا، کامرون بعد از بازگشت از نشست گروه 20 در ترکیه، در سخنانی در «سیتی لندن» ، افزود: این دو میلیارد پوند با هدف تقویت نیروهای امنیتی و ویژه انگلیس، در زمینه خرید هواپیماهای بدون سرنشین و جنگنده های نظامی که قادر به حملات زمینی باشند، بالگرد ، تجهیزات محافظتی و ارتباطاتی صرف خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به تغییر بزرگ صورت گرفته در نحوه تخصیص کمک های خارجی انگلیس، گفت: نیمی از 12 میلیارد پوند کمک های یاد شده، به دولت های شکننده و یا دچار فروپاشی شده که به طور بالقوه به محلی برای پرورش تروریسم درآمده اند، اختصاص خواهد یافت.
کامرون همچنین گفت که تصمیم دولتش برای حفظ بودجه دفاعی انگلیس که 2 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد بود، در راستای اهداف ناتو صورت گرفته است.
آمریکا
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه در پایان اجلاس گروه 20 در ترکیه، تغییر راهبرد واشنگتن در مبارزه با گروه تروریستی داعش را منتفی دانست و تاکید کرد که اعزام نیروهای زمینی آمریکا برای نبرد با داعش اشتباه خواهد بود.
اوباما گفت: این تنها دیدگاه من نیست، بلکه دیدگاه مشاوران نظامی و غیرنظامی نزدیک من نیز همین است که اعزام نیروهای زمینی به صحنه نبرد یک اشتباه خواهد بود. وی گفت : به این نتیجه رسیده ایم که ایجاد منطقه امن در خاک سوریه فایده ای نخواهد داشت.
به دنبال حملات تروریستی در پاریس و اعلام پلیس فرانسه مبنی بر اینکه یکی از تروریست ها پناهجویی سوری بوده است، فرمانداران 26 ایالت آمریکا با پذیرش پناهجویان سوری در ایالت های خود مخالفت کردند.
**** اسپانیا
وزیر کشور اسپانیا اعلام کرد که کشورش فقط هنگامی به یک عملیات احتمالی در سوریه در چارچوب جنگ اقدام خواهد کرد که تحت فرمان سازمان ملل یا اتحادیه اروپا، با تصمیم متحدان و با تصویب مجلس نمایندگان باشد.
«خورخه فرناندز دیاز» روز دوشنبه تاکید نمود که موضع دولت اسپانیا بسیار آشکار است زیرا همیشه از شریکان ، دوستان و متحدان خود در دفاع از تمدن حمایت خواهد کرد.
وی تصریح کرد که برای مداخله نظامی اسپانیا در سوریه تحقق سه شرط لازم است، حمایت بین المللی از نظر حقوقی، قانونی و سیاسی، فرمان سازمان ملل یا اتحادیه اروپا پس از تصمیم گیری شرکا، متحدان و دوستان اسپانیا و درنهایت اینکه مجلس اسپانیا نیز آن را تصویب کند.
آلمان
در سازمان اطلاعات خارجی آلمان 225 فرصت شغلی جدید ایجاد خواهد شد، که از این بین 125 نیرو برای مبارزه با تروریسم استخدام خواهند شد.
پلیس آلمان روز دوشنبه یک مرد 39 ساله الجزایری را در ارتباط با حمله های تروریستی در پاریس دستگیر کرد.
این مرد چند روز پیش از حمله انتحاری به پاریس، با شماری از پناهجویان در شهر آرنسبرگ درباره عملیات انتحاری سخن گفته بود.
چین
وزارت امنیت عمومی چین اعلام کرد، بر اساس آنچه در فرانسه رخ داد، پکن نمی تواند نسبت به این موضوع بی توجهی نشان دهد به همین خاطر تدابیر امنیتی گسترده ای را در سراسر کشور به اجرا در آورده است.
نهاد امنیتی چین همچنین تاکید کرده است که شماری از نیروهای افراطی در سال های اخیر با گذشتن از مرزهای «سین کیانگ» در شمال غرب چین راهی عراق و سوریه شده اند و گروهی از این افراد نیز با فراگیری دوره های آموزشی زیر نظر داعش، به چین بازگشته اند.
«گوا شینکون» وزیر امنیت عمومی چین نیز گفت که نیروهای پلیس ضمن افزایش گشتی ها، حضور پررنگ تری در ایستگاه های راه آهن، فرودگاه ها، فروشگاه ها و مراکز تفریحی خواهند داشت. این در حالیست که پلیس چین نیز بازرسی های گسترده ای را از محموله های پستی بخصوص در ارتباط با انتقال بسته های حاوی مواد مشکوک و خطرناک در دستور کار قرار داده است.
دولت چین نیز در همین ارتباط اعلام کرده است که ضمن تبادل اطلاعات با کشورهای دیگر، هر نوع مدارک و اسنادی را که نشان دهنده احتمال دسیسه چینی برای حمله و افراط گرایی و حرکت تروریستی باشد، بررسی خواهد کرد.
وزیر امور خارجه چین اعلام کرد که در برنامه های بین المللی مبارزه با تروریسم، برخورد جدی با تندروها و جدایی طلبان «ترکستان شرقی» در استان مسلمان نشین «سین کیانگ» نیز باید گنجانده شود.
به گزارش ایرنا، «وانگ یی» طی سخنانی تاکید کرد که جامعه جهانی باید مبارزه با شبه نظامیان تندروی «اویغور» ساکن در شمال غرب چین را نیز مدنظر داشته باشد.
دولت چین اعتقاد دارد گروه های جدایی طلب در سین کیانگ در پی تاسیس دولت مستقلی تحت عنوان «ترکستان شرقی» هستند.
روسیه
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دستور داد تا حملات هواپیماهای روسی به مواضع گروه داعش و سایر گروه های تروریستی در سوریه افزایش یابد. سازمان امنیت فدرال روسیه پس از تایید تروریستی بودن واقعه سقوط دو هفته پیش هواپیمای ایرباس 321 این کشور برفراز مصر، که جان 224 شهروند روس را گرفت، 50 میلیون دلار پاداش برای معرفی عاملان این اقدام تعیین کرد.
ولادیمیر پسکوف سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد که تلاش های این کشور برای شناسایی، دستگیری یا برخورد با عاملان واقعه تروریستی انفجار دو هفته پیش هواپیمای ایرباس 321 روسی در مصر که جان 224 سرنشین آن را گرفت، سراسر جهان را در برمی گیرد.
ولادیمیر پوتین و فرانسوا اولاند در گفت و گوی تلفنی پیرامون سرنگونی هواپیمای روسی در صحرای سینا بر اثر حمله تروریستی و حوادث تروریستی اخیر در پاریس به همکاری دو کشور در چارچوب دوجانبه و چندجانبه در امر مبارزه با تروریسم بین المللی توجه خاص نشان دادند.
دو طرف ازجمله برای برقراری تماس های نزدیک تر و هماهنگی اقدامات نهادهای نظامی و سازمان های اطلاعاتی دو کشور در عملیات علیه گروه های تروریستی در سوریه توافق کردند.
ناوهای جنگی روسیه در دریای مدیترانه با شلیک چندین فروند موشک از زیردریایی «راستوف - نادانو» در دریای مدیترانه ، مراکز وابسته به این گروه تکفیری تروریستی در شهر رقه سوریه را هدف قرار دادند. این عملیات نخستین شلیک موشکی روسیه از دریای مدیترانه به شمار می رود.
روسیه پیش تر نیز با شلیک 26 فروند موشک از ناوگان دریای خزر خود، مواضع داعش را در سوریه هدف قرار داده بود.
همچنین جنگنده های روسیه در سوریه پس از 50 روز بمباران مواضع تروریست ها، دامنه عملیات خود را به نزدیک مرز لبنان گسترش داده اند.
روسیه برای نخستین بار نیز از بمب افکن های دورپرواز راهبردی توپولوف برای بمباران مواضع تروریست ها استفاده کرد. در این بمباران ها علاوه بر بمب از موشک های کروز نیز استفاده شده و تمام اهداف بمباران شده از قبل شناسایی شده بودند.
روسیه
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دستور داد تا حملات هواپیماهای روسی به مواضع گروه داعش و سایر گروه های تروریستی در سوریه افزایش یابد. سازمان امنیت فدرال روسیه پس از تایید تروریستی بودن واقعه سقوط دو هفته پیش هواپیمای ایرباس 321 این کشور برفراز مصر، که جان 224 شهروند روس را گرفت، 50 میلیون دلار پاداش برای معرفی عاملان این اقدام تعیین کرد.
ولادیمیر پسکوف سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد که تلاش های این کشور برای شناسایی، دستگیری یا برخورد با عاملان واقعه تروریستی انفجار دو هفته پیش هواپیمای ایرباس 321 روسی در مصر که جان 224 سرنشین آن را گرفت، سراسر جهان را در برمی گیرد.
ولادیمیر پوتین و فرانسوا اولاند در گفت و گوی تلفنی پیرامون سرنگونی هواپیمای روسی در صحرای سینا بر اثر حمله تروریستی و حوادث تروریستی اخیر در پاریس به همکاری دو کشور در چارچوب دوجانبه و چندجانبه در امر مبارزه با تروریسم بین المللی توجه خاص نشان دادند.
دو طرف ازجمله برای برقراری تماس های نزدیک تر و هماهنگی اقدامات نهادهای نظامی و سازمان های اطلاعاتی دو کشور در عملیات علیه گروه های تروریستی در سوریه توافق کردند.
ناوهای جنگی روسیه در دریای مدیترانه با شلیک چندین فروند موشک از زیردریایی «راستوف - نادانو» در دریای مدیترانه ، مراکز وابسته به این گروه تکفیری تروریستی در شهر رقه سوریه را هدف قرار دادند. این عملیات نخستین شلیک موشکی روسیه از دریای مدیترانه به شمار می رود.
روسیه پیش تر نیز با شلیک 26 فروند موشک از ناوگان دریای خزر خود، مواضع داعش را در سوریه هدف قرار داده بود.
همچنین جنگنده های روسیه در سوریه پس از 50 روز بمباران مواضع تروریست ها، دامنه عملیات خود را به نزدیک مرز لبنان گسترش داده اند.
روسیه برای نخستین بار نیز از بمب افکن های دورپرواز راهبردی توپولوف برای بمباران مواضع تروریست ها استفاده کرد. در این بمباران ها علاوه بر بمب از موشک های کروز نیز استفاده شده و تمام اهداف بمباران شده از قبل شناسایی شده بودند.
منبع:ایرنا