
اتاق نیوز- اولین نشست کمیسیون فضای کسب و کار، کارآفرینی ومقررات اتاق تهران در سال جدید با دستورجلسه بررسی و تببین پیام مقام معظم رهبری در سال 91 برگزار شد و اعضای کمیسیون هر کدام به ارائه دیدگاه های خود برای چگونگی اجرایی کردن حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی بیان کردند.
به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، در شانزدهمین نشست این کمیسیون، «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» که در اولین روز سال توسط مقام معظم رهبری به عنوان شعار سال بیان شد در دستورکار قرار گرفت و اعضای کمیسیون نظرات و پیشنهادات خود را برای پیاده کردن این شعار و نحوه فعالیت های کمیسیون فضای کسب و کار اتاق تهران در باب این هدف، بیان کردند.
حمایت از تولید مهمترین موضوع نظام است
در ابتدای این نشست احمد پورفلاح با اشاره به دستورجلسه نشست کمیسیون گفت: « امیدواریم به عنوان بخش خصوصی بتوانیم این شعار را به طور کامل اجرایی کنیم. هم چنین امیدواریم این شعار به سرنوشت شعارهای سال های قبل دچار نشود». رییس کمیسیون کسب و کار، کارآفرینی و مقررات اتاق تهران ادامه داد: «مسایل مهم زیادی در نظام جمهوری اسلامی وجود داشت که می توانست به عنوان شعار سال مطرح شود اما این انتخاب هوشمندانه نشان داد که تولید و کار و سرمایه از اهمیت بالایی برخوردار است و مهم تر این که تاکنون حمایت های لازم و کافی از آن نشده است». پورفلاح هم چنین پیشنهاد داد که کارگروهی متشکل از کمیسیون های هشتگانه اتاق تهران برای تببین و پیگیری هفتگی این شعار تشکیل شود.
رییس کمیسیون کسب و کار، کارآفرینی و مقررات هم چنین به بیان اخباری در زمینه فضای کسب و کار کشور پرداخت و به آمار اشتغالزایی دولت و سخنان حسین نجابت قائم مقام مرکز پژوهش های مجلس اشاره کرد. پورفلاح گفت: «دولت اعلام کرده که در سال 90 حدود 6/1 میلیون شغل ایجاد کرده اما این آمار از سوی بسیاری از صاحبنظران تایید نشد.آقای نجابت قائم مقام مرکز پژوهش های مجلس و رییس کمیسیون جهاد اقتصادی در همین زمینه گفته یک شغل به اشتباه در دو یا سه جا محاسبه شده و به همین دلیل آمار اشتغال بالا رفته است». پورفلاح ادامه داد: « وزارت صنعت، معدن و تجارت که قرار بود در سال گذشته 500 هزار شغل ایجاد کند بین 70 تا 80 هزار شغل بیشتر نتوانسته ایجاد کند.»
راهی جز اصلاح فضای کسب و کار نداریم
مسعود دانشمند نیز در سخنان خود به دستورجلسه کمیسیون پرداخت و گفت: «اگر بخواهیم از تولید و کار و سرمایه حمایت کنیم و شغل ایجاد کنیم راهی جز اصلاح فضای کسب و کار نداریم». این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با تاکید بر این که شاخص های فضای کسب و کار همه در حیطه دولت است و دولت باید تلاش کند تا این شاخص ها بهبود یابد و سرمایه گذاران به سرمایه گذاری ترغیب شوند»
دانشمند با اشاره به تدبیر مقام معظم رهبری در انتخاب شعار سال ادامه داد: «همه می دانیم که تولید ملی خوب و از ضروریات اقتصاد ملی است اما وقتی شعار سال توسط رهبری نظام به این موضوع اختصاص می یابد یعنی این که تمام امکانات کشور باید برای حمایت و تقویت از تولید بسیج شود. یعنی همه قوا و سازمان ها و ارگان ها باید تلاش کنند و موانع کسب و کار را بردارند تا بازده و امنیت سرمایه بالاتر رود و سرمایه جذب شود»
مسعود دانشمند به موضوع ایجاد اشتغال در کشور پرداخت و توضیح داد: «برای این که به جوانان تحصیلکرده در مملکت شغل بدهیم باید سالانه حدود 5/2 میلیون شغل ایجاد کنیم و این یعنی این که سالانه 125 میلیارد دلار سرمایه گذاری لازم داریم و روشن است که چنین سرمایه گذاری عظیمی در توان اقتصاد ما نیست و ما برای رسیدن به این میزان باید سرمایه خارجی جذب کنیم».
فضا نباید به سمت کنفرانس و سمینار حرکت کند
محمدرضا بهرامن دیگر عضو کمیسیون کسب و کار، کارآفرینی و مقررات اتاق تهران نیز به جلسه ای که در وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با همین موضوع برگزار شده بود اشاره کرد و گفت: «در آن جلسه هم اشاره کردیم که اگر فضای کسب و کار کشور درست و شفاف شود از تولید هم حمایت خواهد شد. اما فضا نباید صرفا به سمت برگزاری کنفرانس و سمینار حرکت کند و همه چیز در حد شعار باقی بماند».
بهرامن هم چنین از افرادی که تا چندی پبش مخالف سرسخت تصویب قانون فضای کسب و کار کشور بودند و امروز پرچمدار حمایت از تولید ملی شده اند انتقاد کرد. احمد پورفلاح نیز با تایید این دیدگاه گفت: «همه می دانیم افزایش و بهبود تولید ملی در گرو بهبود فضای کسب و کار است و این که افرادی به شدت با قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار مخالف بوده اند و اما امروز سنگ حمایت از تولید ملی را به سینه می زنند سیاسی کاری است». پورفلاح افزود: «برای حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی باید لخت و بدون پرده حرف بزنیم و اگر درست سخن نگوییم و انتقاد نکنیم به این آرمان خیانت کرده ایم»
باید برنامه ریزی داشته باشیم
علی نقیب دیگر عضو کمیسیون نیز با انتقاد از عملی نشدن شعارهای سال های قبل گفت: «ما همیشه خوب حرف می زنیم اما در عمل توفیق چندانی نداریم. پیشنهاد می کنم که در سال جاری بیاییم و برای حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی که هدف قرار گرفته است برنامه ریزی درست داشته باشیم تا بتوانیم هم برای بخش خصوصی راهکارهای خوبی ارائه دهیم و هم برای دولت و مجلس مشاور خوبی باشیم»
آمارها درست محاسبه نمی شود
پرویز حسابی اما در ابتدای سخنان خود با اشاره به آمار ایجاد اشتغال و آمار مشابه، به ارقام اعلام شده از سوی برخی مراکز آمارگیری انتقاد کرد و آن ها را نادرست خواند. حسابی گفت: یکی از دوستان من تعریف می کرد که برای کاری وارد استان سیستان و بلوچستان شده است. در یکی از مبادی ورودی استان آمار گردشگرها را می گرفتند و این گونه بود که خودروها را شمارش و هر کدام را 5 نفر محاسبه می کردند.به همین صورت ایشان خودش 5 بار از همین مسیر عبور کرده یعنی 25 نفر در آمار گردشگران محاسبه شده است»
این عضو کمیسیون کسب و کار، کارآفرینی و مقررات با اشاره به موضوع تاسیس مرکز مستقل تهیه آمار توسط اتاق تهران و یا ایران گفت:« این موضوع چندین بار تاکنون مطرح شده و به نظر می رسد ضروری است که بخش خصوصی مرکز آمار داشته باشد چرا که آماری که وزارتخانه ها اعلام می کنند درست نیست و به موقع نیز اعلام نمی شود».
فاکتور سرعت باید مورد توجه قرار بگیرد
جمشید عدالتیان دیگر عضو کمیسیون نیز در سخنان خود به تولید و مشکلاتی که سال هاست گریبانگر آن است اشاره کرد و گفت: «بعضی ها طوری در مورد حمایت از تولید ملی حرف می زنند انگار به تازگی تولید را کشف کرده اند. ما سالها بر روی تولید و رفع مشکلاتش کار کرده ایم و نتایج آن هم اصلاح قوانین مختلف و تشکیل نهادهای چون شورای ملی رقابت بوده است». این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: «اما امسال و با توجه به پیام مقام معظم رهبری فاکتور سرعت باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد یعنی بسیار سریع تر از قبل به حل مشکلات و موانع پیش روی تولید بپردازیم».
عدالتیان مهاجرت نیروی های تحصیلکرده از کشور، سیستم معیوب پخش و توزیع و تبلیغات را از مشکلات کنونی تولید خواند و گفت: «ما انتقاد کردیم که تابلوهای تبلیغاتی شهرداری آن قدر گران است که تنها برندهای خارجی می توانند آن ها را اجاره کنند اما نتیجه این شد که شنیدیم شهرداری تبلیغات برندهای خارجی را در تابلوهایش ممنوع کرده است یا این که ما از صدا و سیما انتقاد کردیم که نمی توانیم ثانیه ای هفت میلیون برای تبلیغات بپردازیم و تنها برندهای خارجی این امکان را خواهند داشت که فهمیدیم صدا و سیما هم تبلیغات برندهای خارجی را ممنوع کرده است».
عدالتیان ادامه داد: «این خواسته ما نبوده و نیست و کمکی هم به تولید نمی کند. حذف رقابت حمایت از تولید نیست. بلکه ما انتظار داشتیم در کنار تبلیغ برندهای خارجی شهرداری و صدا و سیما برای تولیدات داخلی تخفیف درنظر بگیرد و با قیمت کمتری نسبت به برندهای خارجی امکانات تبلیغی خود را در اختیار بنگاه های داخلی قرار دهد نه این که تبلیغات شرکت های خارجی را ممنوع کند».
این عضو کمیسیون کسب و کار، کارآفرینی و مقررات هم چنین با انتقاد از سیستم توزیع آن را بسیار عقب تر از تولید کشور دانست و گفت: «فروشگاه های زنجیره ای برای این که یک محصول را در شعبه های خود عرضه کنند 70 میلیون تومان پول از تولیدکننده می خواهند بعد از فروش جنس هم پول آن را با تاخیر بسیار زیاد به تولیدکننده می دهند در حالی که تولیدکننده باید مواد اولیه را نقد بخرد»
نباید برای حمایت رقابت را از بین ببریم
جمشید عدالتیان بهره وری سرمایه و کار را مهمترین فاکتور پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب دانست و گفت: «ما الان پذیرفته ایم که بازار باید رقابتی باشد لذا اگر حمایتی باشد این حمایت های خاص باید مقطعی باشد.حمایت تنها در زمان بحران ها مثل زمان حال باید وجود داشته باشد و پس از آن باید قطع شود وگرنه حمایت به دخالت تبدیل می شود.» جمشید عدالتیان افزود: «وقتی منافع ملی وجود دارد هزینه های ملی هم وجود دارد. در حال حاضر تمام هزینه های ناشی از مصلحت کشور را بخش تولید و تولیدکننده ها می دهند. لذا باید مورد حمایت قرار بگیرند».
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در پایان سخنان خود پیشنهاد داد تا صندوقی برای حمایت از تولید کشور شکل بگیرد تا همان طور که مقام معظم رهبری شرایط را ویژه توصیف کردند در این شرایط ویژه از تولید حمایت شود». جمشید عدالتیان با بیان این که در حال حاضر هزینه های دور زدن تحریم ها را تولیدکننده ها پرداخت می کنند خواستار این شد تا از طریق این صندوق به تولیدکننده ها وام های کم بهره اعطا شود و یا این که تسهیلات مختلفی در حوزه های مختلف تولید درنظر گرفته شود تا بخش تولید کشور بتواند رشد و توسعه داشته باشد.
علی اکبر جوان جاویدان نیز در این نشست در مورد تشکیل مرکز آمار در اتاق تهران گفت: «حدود سه سال است که این پیشنهاد مطرح و نظرات مختلف و متفاوتی هم درباره آن داده شده است. اتاق تهران سرمایه انسانی و مالی این کار را دارد و برای چند و چون تشکیل و کارکرد آن باید بیشتر بحث و بررسی شود. قائم مقام دبیرکل اتاق تهران افزود: «اتاق ایران هم می تواند پایگاه مناسبی برای تشکیل این مرکز باشد»
در پایان این نشست اعضای کمیسیون فضای کسب و کار، کارآفرینی و مقررات اتاق تهران تصمیم گرفتند تا برای تشکیل کارگروه تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی تلاش کنند و این هدف و آرمان را برای تببین بیشتر و اجرای شدن پیگیری و از هر فرصت و فضا برای پیگیری و دستیابی به اهداف مورد انتظار تلاش کنند.