Performancing Metrics

خريد بدهي‌هاي وزارت راه توسط خارجي‌ها | اتاق خبر
کد خبر: 317169
تاریخ انتشار: 26 بهمن 1394 - 15:31
همگام با ايجاد بازار بدهي 5هزار ميليارد توماني در بازار فرابورس اتفاق افتاد

به گزارش اتاق خبر به نقل از تعادل: درحالي كه دولت يازدهم با بدهي ۳۸۰هزار ميليارد توماني برآمده از اقدامات دولت گذشته مواجه است، ايجاد بازار بدهي در بازار سرمايه و توزيع ۵هزار ميليارد تومان اوراق اسناد خزانه اسلامي از سوي دستگاه‌هاي دولتي ميان پيمانكاران طلبكار، موجب شد كه بخشي از بدهي‌هاي دولتي به پيمانكاران خرد پرداخت شود. به گفته مسوولان بازار فرابورس، نيمي از اين مبلغ (حدود ۲هزار و ۵۰۰ميليارد تومان) مربوط به تسويه بدهي‌هاي وزارت راه و شهرسازي با پيمانكاران است كه از سوي اين دستگاه دولتي به طلبكاران واگذار شده است و سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي بخشي از اين اوراق بدهي را خريداري كرده‌اند. به گونه‌يي كه درهفته ابتدايي آغاز اين طرح، ۱۰درصد از اوراق موجود مورد معامله قرار گرفته و به نقدينگي رسيده است.
در همين ارتباط مديركل اعتبارات بانك مركزي با اشاره به توزيع اسناد خزانه اسلامي ميان پيمانكاران وزارت راه و شهرسازي گفت: ۵هزار ميليارد تومان اوراق اسناد خزانه از سوي دستگاه‌هاي دولتي كه نيمي از آن متعلق به وزارت راه و شهرسازي است در ميان پيمانكاران و شركت‌هاي خصوصي پيمانكاري توزيع شده است كه اجراي اين برنامه با استقبال خوبي از سوي پيمانكاران مواجه شد زيرا توزيع اوراق اسناد خزانه اسلامي راهكار بسيار مناسبي براي تسويه مطالبات پيمانكاران است.
سيد علي‌اصغر ميرمحمد صادقي در گفت‌وگو با پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي تصريح كرد: يكي از نگراني‌هاي دو، سه سال اخير دولت چگونگي تسويه بدهي‌هاي شركت‌ها و دستگاه‌هاي دولتي بوده كه عمدتا از دولت قبل به ارث رسيده و سيستم مالي كشور را فلج كرده است.
وي افزود: درحال حاضر دولت منابع مالي كافي براي پرداخت مطالبات پيمانكاران ندارد و پيمانكاران نيز توان مالي كافي براي آغاز پروژه‌هاي عمراني جديد ندارند؛ از سوي ديگر به دليل نبود گردش مالي در حساب‌هاي پيمانكاران، بانك‌ها به آنها تسهيلات نمي‌دهند و اين زنجيره همين‌طور ادامه مي‌يابد تا جايي كه سيستم مالي كشور قفل شود. ميرمحمدصادقي گفت: گردش اوراق اسناد خزانه در بازار سرمايه و خريد آن از سوي مردم به عنوان اوراق بهاداري كه نقدشوندگي آنها بسيار آسان است، سبب كاهش سود سپرده‌هاي بانكي مي‌شود و منابع مردم نيز در خدمت عمران و توليد در مي‌آيد.
او ادامه داد: بهتر است دارندگان اين اوراق به جاي نگهداري آن تا زمان سررسيد اوراق و دريافت سود، با فروش آنها در فرابورس اين اوراق را به گردش در بياورند تا علاوه بر رونق بازار سرمايه به چرخه توليد و عمران نيز كمك شود.
 خريد بدهي‌ها از سوي سرمايه‌گذاران خارجي
علاوه بر استقبال مديركل اعتبارات بانك مركزي از توزيع اوراق اسناد خزانه اسلامي، مديرعامل شركت فرابورس ايران نيز با تاكيد بر اقدام صورت گرفته دراين زمينه گفت: در اين هفته شاهد پذيرش ۵هزار ميليارد تومان اسناد خزانه اسلامي در بازار دوم فرابورس بوديم كه اين ۵هزار ميليارد تومان متعلق به پيمانكاران طلبكار از دولت است و تاكنون ۱۰درصد آن (۵۱۲ميليارد تومان) مورد معامله قرار گرفته و به نقدينگي رسيده است.
امير هاموني در گفت‌وگو با پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي اظهار كرد: نيمي از اين مبلغ (حدود ۲ هزار و ۵۰۰ميليارد تومان) مربوط به تسويه بدهي‌هاي وزارت راه و شهرسازي با پيمانكاران است كه از سوي اين دستگاه دولتي به طلبكاران واگذار شده است.
وي افزود: سرمايه‌گذاران خارجي در زمينه خريد اوراق بدهي متعلق به وزارت راه و شهرسازي سرمايه‌گذاري كرده‌اند.
هاموني با بيان اينكه تابلوي اختصاصي معاملات اسناد اخزانه با نمادهاي مختلف شامل اخزا ۱، اخزا ۲، اخزا۳ و... در فرابورس ايجاد شده، تصريح كرد: سرمايه‌گذاران خارجي در هفته گذشته چند 10 ميليارد تومان اوراق اسناد خزانه اسلامي را خريداري كرده‌اند كه بخشي از آن متعلق به اوراقي است كه وزارت راه و شهرسازي به جاي مطالبات پيمانكاران به اين شركت‌ها واگذار كرده است، اين سرمايه‌گذاران عمدتا از كشورهاي شرق آسيا، حاشيه خليج‌فارس و بعضا اروپايي هستند.
اين مقام سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به استقبال خوب صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري، شركت‌هاي تامين سرمايه و بانك‌ها از خريد اوراق اسناد خزانه اسلامي كه رونق خوبي به بازار بدهي داده، گفت: نكته بسيار مهم در اين ابزار نظم‌بخشي به سيستم مالي دولت است؛ حجم بدهي‌هاي دولت با اين ابزار منظم شده و سرمايه‌گذار خارجي نيز با مشاهده اين سيستم منظم و شفاف به خريد بيشتر اوراق اسناد خزانه اسلامي علاقه‌مند مي‌شود.
وي با بيان اينكه اوراق اسناد خزانه اسلامي در حال حاضر تنها ابزار موجود در بازار سرمايه است كه ضمانت خريد آنها از سوي دولت و وزارت امور اقتصادي و دارايي وجود دارد، يادآورشد: توزيع اوراق اسناد خزانه ميان طلبكاران دستگاه‌هاي دولتي در بودجه ۹۵ هم ديده شده و سياست توسعه بازار بدهي‌هاي دولت در سال آينده همچنان ادامه مي‌يابد و مبلغ آن به ۱۲هزار ميليار تومان خواهد رسيد كه ايران از نظر وسعت بازار بدهي بعد از تركيه و مصر با ۷ميليارد دلار جايگاه سوم كشورهاي منطقه و شمال آفريقا را داراست. هاموني تاكيد كرد: بازار بدهي در سال ۹۴ نسبت به ۹۳ بيش از ۳۰درصد رشد داشته است. وي همچنين درباره ميزان سود موثر اين اوراق گفت: سود نمادهاي معاملاتي اخزا بيشتر ميان 5/22 تا ۲۳ درصد در نوسان است. اين مقام بازار سرمايه تصريح كرد: ذي‌حسابان و مشاوران اقتصادي وزارت راه و شهرسازي در نحوه طراحي اوراق اسناد خزانه اسلامي، كمك فكري و قانوني فراواني به شركت‌هاي زيرمجموعه سازمان بورس و اوراق بهادار كردند و اگر اوراق اسناد خزانه نبود، حجم مطالبات پيمانكاران اين  وزارت و ساير دستگاه‌هاي عمراني دولت روزبه‌روز افزايش مي‌يافت، به عنوان مثال وزارت نيرو توانست با استفاده از واگذاري اوراق اسناد خزانه به طلبكاران و فروش آنها در فرابورس، در يك روز با ۲۰پيمانكار كه مطالبات كلاني داشتند، تسويه كند.

منبع:تعادل

نظرات
ADS
ADS
پربازدید