اتاق خبر: عميق شدن روند فرسايشي از ابتداي سال 95 در بازار سرمايه عاملي شد تا عدهيي از افراد با استفاده از نقدينگي در اختيار، به بازدهي اندك راضي شده و بازاري كسالتبار را براي كساني كه ديد ميانمدت يا بلندمدت به بازار دارند، به ارمغان آورند. سفتهبازها همانند سالهاي 93 و 94، در پايان ساعات دادوستد، قيمت سهم را با فشار نقدينگي كاهش داده و اقدام به جمعآوري سهم و روز بعد با كسب سود اندك، سهام را واگذار ميكنند؛ با توجه به تكرار اين رويه در روزهاي پي در پي، بازدهي مناسبي را در طول يك ماه كسب ميكنند كه اين رفتار موجب ضرر و زيان عدهيي از افراد شده كه نگاه ميان مدت به بازار دارند. زيرا قيمت سهام به مدت زيادي در يك دامنه خاص نوسان كرده و سودي كه تحليلگران براي دوره زماني محدود پيشبيني كرده بودند، محقق نخواهد شد، بنابراين در بلندمدت سبب خروج نقدينگي از بازار خواهد شد. در كنار اين رويه، انتشار اخبار كذب و بياساس را نيز بايد افزود، زيرا سفتهبازها براي فشار بر قيمت يك سهم اقدام به انتشار شايعات كرده و ديگران را براي عرضه تحت فشار قرار ميدهند. بنابراين لازم است تا سهامداران نگاه بلندمدت به بازار داشته باشند.
شاخص كل بورس تهران در پايان معاملات دوشنبه 10 خردادماه 95، با افزايش 44واحدي به رقم 76هزار و 431واحد رسيد. شاخص كل هموزن اما با كاهش 29واحدي عدد 13هزار و 832واحد را تجربه كرد. شاخص سهام آزاد شناور نيز با افزايش 129واحدي به عدد 85هزار و 116واحد رسيد. شاخص بازار اول هم در حالي با كاهش 12واحدي به رقم 53هزار و 470واحد رسيد كه شاخص بازار دوم با افزايش 354واحدي عدد 167هزار و 211واحد را تجربه كرد. به دنبال روند كاهشي ارزش معاملات طي هفته جاري، ارزش كل معاملات بورس تهران باز هم از 195ميليارد توماني به 180ميليارد تومان نزول پيدا كرد كه ناشي از دست به دست شدن 775ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 57هزار و 903 نوبت دادوستد بود.
روند معاملات بازار بورس
معاملات سهام در نماد معاملاتي شركت بانك پاسارگاد و پتروشيمي جم هر يك به ميزان 30واحد و كشتيراني ج.ج.ا تا 28واحد افزايش، بالاترين تاثير مثبت را بر محاسبه شاخص كل بورس به نام خود ثبت كردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتي شركت پالايش نفت اصفهان با 24واحد ملي، صنايع مس ايران با 21واحد و هلدينگ پتروشيمي خليج فارس با 14واحد كاهش، بالاترين تاثير منفي را در برآورد اين نماگر به دوش كشيدند. روز گذشته در نماد معاملاتي توسعه معادن و فلزات تعداد 12ميليون سهم به ارزش بيش از 1.5ميليارد تومان از كد سهامدار عمده حقوقي به كدهاي درونگروهي منتقل شد. در نماد معاملاتي صنعتي دريايي ايران نيز 11ميليون سهم به ارزش 3ميليارد تومان از سوي سهامدار عمده كد به كد شد. در بانك سامان همچنين اندكي كمتر از 6ميليون سهم به ارزش بيش از 700ميليون تومان كد به كد شد.
بر همين اساس در گروه پالايشيها با وجود لزوم اصلاح قيمتي اما افزايش تقاضاي سهام خريداران اغلب حقوقي، قابل توجه بود؛ در اين گروه «شبندر» با افزايش تقاضا از سوي سهامدار حقوقي خود در روز گذشته روبهرو شد. از گروه فلزات اساسي نيز ذوبآهن اصفهان همچنان با تداوم عرضه خرد سهام از سوي ذخيره فرهنگيان با هدف تسويه حساب با بازنشستگان فرهنگي در ماههاي آينده مواجه است.
آيفكس استراحت كرد
در معاملات 10 خردادماه بالغ بر 196ميليون ورقه بهادار در 23هزار نوبت دادوستد شد و ارزش آن به 2هزار و 619 ميليارد و 170ميليون ريال رسيد. در همين حال شاخص كل فرابورس پس از افت و خيز چندباره نسبت به ديروز بدون تغيير در 819واحد درجا زد. بيشترين حجم و ارزش معاملات نيز در روز گذشته متعلق به نماد ذوب آهن اصفهان بود؛ بهطوريكه 37ميليون سهم اين شركت به ارزش 116ميليارد و 570ميليون ريال مورد معامله قرار گرفت. در بازار اول، 12ميليون و 250هزار اوراق بهادار به ارزش 23ميليارد و 610ميليون ريال داد و ستد شد كه طي آن بالاترين حجم معاملات به نام بيمه دي ثبت شد. همچنين 94ميليون و 470هزار اوراق بهادار در بازار دوم به ارزش 283ميليارد و 760ميليون ريال دست به دست شد و بيشترين حجم و ارزش اين بازار مربوط به ذوب آهن اصفهان بود. روز گذشته اوراق مشاركت شيراز با دادوستد 776هزار و 310ورقه به ارزش 776ميليارد و 310ميليون ريال در صدر بالاترين حجم و ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت قرار گرفت. همچنين در نمادهاي اسناد خزانه اسلامي در مجموع 401ميليارد ريال مبادله انجام شد. طبق اين گزارش و در ميان ETFها، صندوق سرمايهگذاري اعتماد آفرين پارسيان، بيشترين حجم و ارزش معاملات را ثبت كرد و حجم معاملات اين صندوق به 5ميليون و 320هزار ورقه بهادار رسيد. صندوق آرمان آتي كوثر و سرمايهگذاري اطلس نيز به ترتيب در ردههاي بعدي قرار گرفتند. نماد شركتهاي توسعه حمل و نقل ريلي پارسيان، سرمايهگذاري مسكن الوند و مرجانكار بيشترين افزايش قيمت و نماد شركتهاي صنعتي مينو، بيمه آرمان و گروه فنآوا بالاترين كاهش قيمت را تجربه كردند. همچنين اوراق حق تقدم تسهيلات مسكن در روز دوشنبه در اغلب نمادها با افزايش قيمت مواجه و در بازه 783 تا 826هزار ريال معامله شد.
منبع: تعادل