درباره کاخ پوپکاپی استانبول
دستور ساخت کاخ توپکاپی استانبول در تور استانبول ارزان توسط سلطان محمد فاتح صادر شد. او در سال 1453 در حالی وارد قسطنطنیه شد که 53 روز شهر در محاصره بود. پس از ورود به قسطنطنیه امپراطوران روم شرقی را از شهر بیرون کرد و خود فاتح میدان شد. با آن که شهر پر بود از کاخ-های بزرگ و عظیم، ولی او تصمیم گرفت سرایی جدید بسازد که در شأن او باشد. این بود که دستور ساخت کاخ توپکاپی را صادر کرد. در سال 1478 بود که ساخت قصر توپکاپی به پایان رسید. در کاخ درب های زیادی داشت که هر کدام مختص ورود طبقات خاصی از مردم بود. به عنوان مثال در این کاخ دروازه ای وجود داشت که به جز شاه و مادرش کس دیگری اجازه ورود از آن را نداشت. البته دروازه ای نیز وجود داشت که مردم عادی می توانستند از طریق آن وارد کاخ شده و به حضور شاه برسند. تمامی افرادی که وارد کاخ می شدند ملزم به رعایت تشریفات کاخ بودند.
موقعیت جغرافیایی کاخ توپکاپی
به گزارش سفر باتو ، توپکاپی در واقع جزیره ای بلند و مرتفع است که مجموعه بناها و ساختمان های توپکاپی در آن احداث شده است. البته پادشاهان و سلاطین به دلایل نظامی از جمله اشراف بر مناطق اطراف و نیز محاصره شدن توسط آب قلعه ها را در چنین مناطقی می ساختند. شاید سلطان محمد فاتح نیز با در نظر گرفتن این مطلب تصمیم گرفت کاخ توپکاپی را در مکانی مرتفع بسازد، کاخی که هم در حکم محل زندگی وی باشد و هم در حکم قلعه ای که می تواند به توان دفاعی وی بیفزاید. در توپکاپی باغ ها، ساختمان ها و کاخ هایی ساخته شده اند که به علت بلندی و ارتفاع محل، از نمای دور دیده می شوند. در روزگار عثمانی حدود 8 هزار تا 10 هزار نفر در این مکان زندگی می کردند. کاخ توپکاپی از سوی خشکی توسط دیوارهای قلعه سلطان محمد فاتح و از طرف دریا با دیوارهای بلند شهر قسطنطنیه قدیم از فضای شهر استانبول جدا می شده است.
از توپکاپی به چه منظوری استفاده می شده است؟
در دوره عثمانیان از توپکاپی به عنوان مرکز تحصیلی، هنری و اداری استفاده می شده است. این مکان محل فرمانروایی بیش از 33 پادشاه عثمانی بوده است که با خدم و حشمشان در این منطقه زندگی می کرده اند.
قسمت های دیدنی کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول بخش های زیادی برای دیدن دارد. حرمسرا، آشپزخانه و اتاق شورا بخش هایی از این مجموعه است که در بارگاه دوم واقع شده اند. امروزه تنها چند در از درهای اتاق حرمسرا که محل زندگی همسران متعدد پادشاده بوده است باز است. بارگاه سوم این مجموعه متعلق به سلطان بوده و تمامی اتاق های وی در این بارگاه قرار داشته است. این بخش از بارگاه همچنین محل قرارگیری کتابخانه بزرگ شاه احمد سوم و نیز اتاق جلسات با سفیران بوده است. یکی از اتاق های کاخ توپکاپی که از آن به عنوان خوابگاه قشون نظامی استفاده می شده است، امروزه به موزه ای تبدیل شده است که گلابتون زر، قباها و یونیفرم های عثمانی و سایر وسایل نظامی در آن نگهداری می شود. بازدید از این قسمت برای عموم آزاد است.
بخش دیگر کاخ توپکاپی اتاقی است که از آن به عنوان خزانه استفاده می کرده اند. امروزه در این بخش از آثار هنری مختلفی نگهداری می شود که یا هنرمندان اروپایی یا عثمانی آنها را خلق کرده اند و یا این که از جنگ ها به غنیمت گرفته شده اند. آثاری که نقاشان اروپایی از پادشاهان آن دوران کشیده اند آن هم با سبک مینیاتور از شاخص ترین آثار هنری این بخش به شمار می-روند.
امروزه از کاخ توپکاپی استانبول به عنوان موزه استفاده می نمایند. موزه ای که سازه های معماری در گوشه و کنار توپکاپی، کلکسیون ها و اسناد بایگانی، شاهکارهای سرزمین اسلامی، نسخه های خطی و فاخر قرآن کریم، مجموعه هدایایی که به دربار عثمانیان داده می شده و غنایم جنگی که نشان از صلابت و شکوه دوره عثمانی داشته است را به نمایش می گذارد. امروزه از کاخ توپکاپی به عنوان یکی از مهمترین مراکز پژوهش های هنری و فرهنگی جهان اسلام یاد می شود. چرا که پژوهشگران بسیاری از این موزه دیدن می کنند و آثار آن را مورد بررسی قرار می دهند تا هنر اسلامی را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهند و نتایج حاصل از آن را منتشر نمایند تا فرهنگ و تمدن اسلامی را به جهانیان بشناسانند.
خرید رپورتاژ خبری و آگهی فوق توسط سایت خبری درج رپورتاژ انجام شده است. لازم به ذکر است هزینه ورودی به این موزه 60 لیر ترکیه یعنی 129 هزار تومان است. اگر تمایل داشته باشید از قسمت حرم نیز دیدن نمایید باید مبلغ 35 لیر معادل 75 هزار تومان نیز پرداخت کنید. زمان مورد نیاز برای بازدید از این موزه 2 تا 3 ساعت است. برای رفتن به این موزه باید به آدرس زیر مراجعه کنید:
ترکیه، شهر استانبول، منطقه اروپایی فاتح استانبول، محله جانکورتران، نزدیک میدان سلطان احمد، جنب پارک گول هانه