Performancing Metrics

قیمت ورق آلومینیوم و عوامل مؤثر بر آن | اتاق خبر
کد خبر: 452721
تاریخ انتشار: 31 خرداد 1401 - 12:03
ورق‌های آلومینیومی علی‌رغم ظاهر و فرایند تولید ساده‌، ارزش فراوانی برای حوزه‌های صنعتی گوناگون دارند...

 به گزارش اتاق خبر به نقل از خبرگزاری تسنیم ورق‌های آلومینیومی علی‌رغم ظاهر و فرایند تولید ساده‌، ارزش فراوانی برای حوزه‌های صنعتی گوناگون دارند. بنابراین قیمت ورق آلومینیوم می‌تواند بر قیمت بسیاری از کالاهای حاصل از این ورق تأثیر بگذارد. قیمت آلیاژ آلومینیوم مستقیماً با چرخه‌های عرضه و تقاضا در ارتباط است. از این جهت، تشخیص و برآورد آن به دلیل پیچیدگی زنجیره‌های توزیع، چندان ساده نیست. آلومینیوم از فلزهای پرکاربرد در بسیاری از صنایع است. این فلز نسبت به فولاد سبک تر است و مصرف سوخت و انرژی موردنیاز برای جابه‌جایی آن بسیار کمتر است. چندی است که به دلیل کاهش عرضه جهانی و البته موقعیت سیاسی اقتصادی کشور ما، نرخ این محصول افزایش داشته است. پیش‌بینی می‌شود که این افزایش قیمت در ماه‌های آینده چه در سطح کشوری و چه جهانی ادامه داشته باشد.

عوامل مؤثر بر قیمت ورق آلومینیوم

شرایط اقتصادی و سیاسی و موقعیت‌های اجتماعی با تأثیرگذاری مستقیم بر عرضه و تقاضا، نقش مهمی در تعیین قیمت فلزات گوناگون ازجمله آلومینیوم ایفا می‌کنند. این شرایط بر همه فرایندهای مرتبط با تولید آلومینیوم اثرگذار هستند، از استخراج گرفته تا تولید و توزیع.

از دهه 70 میلادی تاکنون، آلومینیوم یک کالای تبادلی بوده است. یعنی در یک بازار سازمان‌یافته و مقرراتی با استفاده از قراردادهای خرید و فروش استاندارد تبادل شده است. یک چنین چارچوب قانونی کمک می‌کند تا فروشندگان از تحویل صحیح کالا و خریداران از دریافت صحیح آن، اطمینان حاصل کنند. امروزه این تبادلات در سرتاسر جهان ازجمله بازارهای تبادل کالا (COMEX)، تبادل فلزات لندن (LME) و تبادل کالای توکیو (TOCOM) رخ می‌دهد. درنتیجه می‌توان گفت که  قیمت ورق آلومینیوم  اکنون قابل پیش‌بینی‌تر است و شاید بتوان گفت نوسانات قیمت آن منطقی‌تر باشد.

فرایند استخراج پردازش آلومینیوم

آلومینیوم را به مصرف بالای انرژی‌اش در فرایند تولید می‌شناسند. این عنصر در طبیعت به‌صورت خالص وجود ندارد و باید از سنگ های معدنی خاصی استخراج و تلخیص شود. بوکسیت سنگ معدن اصلی Al است و این عنصر از آن استخراج می شود. پس از استخراج و خالص سازی Al، چند فرایند شیمیایی دیگر نیز لازم است تا آلومینیوم به شکل قابل‌ مصرف درآید.

هزینه برق

هزینه برق هر کشور تأثیر بسزایی در قیمت نهایی مقاطع فلزی و آلیاژی دارد. به‌طور میانگین هر 3 تن بوکسیت 1 تن آلومینیوم به دست می‌دهد. یعنی برای تولید مقدار یک تن آلومینیوم، 15000 کیلو وات ساعت برق لازم خواهد بود که رقم بسیار بالایی است. بسته به میزان عرضه و تقاضا و حجم تولید و با توجه به برق مصرفی زیاد، قیمت ورق آلومینیوم متغیر خواهد بود.

 

رخدادهای پیش‌بینی‌ناپذیر

بسته شدن، تعطیل شدن، باز شدن ناگهانی یا اعتصاب‌هایی که در معادن بوکسیت و کارخانه‌های آلومینیوم صورت می‌گیرند، می‌توانند بر قیمت Al تأثیرگذار باشد. چراکه هم افزایش و هم کاهش میزان عرضه بر قیمت مقاطع آلومینیومی تأثیرگذار است.

قیمت ارز

بسیاری از مواد اولیه و تجهیزات تولید آلومینیوم در ایران وارداتی است. به همین دلیل، مطمئناً نوسانات قیمت ارز و نوسانات قیمت دلار بر قیمت مقاطع آلومینیومی اثرگذار خواهد بود. بنابراین، برای پیش‌بینی قیمت این محصولات باید به نوسانات قیمت ارز توجه داشت. درنتیجه سیاست‌گذاری‌های دولت‌ها در قبال یکدیگر در این راستا، مسئله مهمی است.

روندهای کنونی صنعت

صنایع گوناگونی چون صنعت خودروسازی، هوافضا، یخچال‌سازی، بسته‌بندی کالا و ماشین‌آلات از آلومینیوم استفاده بسیار می‌کنند. توسعه سطح فناوری در هر یک از این صنعت‌ها می‌تواند بر قیمت نهایی این فلز اثر بگذارد. برای مثال ممکن است انرژی سبز به یک اولویت برتر در حمل ‌و نقل تبدیل شود. در نتیجه، فرایند تولید و بهره‌برداری وسایل نقلیه به‌صورتی خواهد بود که آلومینیوم بیشتری در آن به کار رود. چراکه این فلز نسبت به فولاد ماندگاری بالاتری دارد و سبک‌تر است. در نتیجه استفاده از آن در وسایل مختلف، مصرف سوخت را کاهش می دهد.

قیمت روز ورق آلومینیوم

قیمت ورق آلومینیوم نورد اراک در اردیبهشت 1401 به ازای هر کیلوگرم حدود 110 هزار تومان بود. قیمت‌های اعلامی برند پارس و پارس آلومان نیز در همین حدود بود. البته بجز برخی آلیاژهای ویژه که قیمت‌شان کمی متفاوت است و می‌تواند تا حدود 130 هزار تومان افزایش یابد. انواع ورق آلومینیوم با قیمت‌های گاه متفاوت شامل «ساده و آجدار»، «آنادایز شده»، «پلی کرافت» و «فرم دار» می‌شوند که با ضخامت‌های 2 تا 30 میلی‌متر و با سری آلیاژ بین 1000 و 7000 تولید می‌گردند. لازم به ذکر است که روش تولید و عرضه پلیت آلومینیوم که به دو حالت رول (لوله‌ای) و شیت (مسطح) می‌باشد نیز ممکن است بر قیمت آن تأثیر بگذارد.

پیش‌بینی نوسانات قیمت آلومینیوم در سال 1401

هنگام پیش‌بینی قیمت ورق آلومینیوم یکی از مهم‌ترین مواردی که باید در نظر گرفت، نوسانات قیمت دلار و نیز قیمت جهانی Al می‌باشد. طی فروردین تا اردیبهشت امسال، قیمت هر تن فلز آلومینیوم از مرز 3 هزار دلار گذشته است. افزایش قیمت دلار هم در افزایش مبلغ نهایی قیمت این فلز با ارزش در کشور ما مزید بر علت شده است. در ایران قیمت آن تا حد چشمگیری از وضعیت اقتصادی و سیاسی نیز تأثیر می‌پذیرد. در حالی‌که در سطوح جهانی، این قیمت بیشتر از میزان عرضه و تقاضا اثر می‌گیرد.

قیمت Al طی سه سال گذشته پیوسته بالا رفته است. مطمئناً کاهش عرضه جهانی بر این افزایش قیمت مؤثر واقع‌ شده است. ذخایر آلومینیوم از ماه مارس تاکنون حدود 60 درصد و از ماه آوریل تاکنون حدود 30 درصد پایین آمده است. علت آن را می‌توان به بحران انرژی در کشورهایی چون چین، آمریکا و روسیه نسبت داد. پیش‌بینی می‌شود که روند کلی افزایش نرخ آن همچنان در ماه‌های آتی ادامه یابد.

در این میان، کشور چین نسبت به دیگر کشورها شاید اثر پررنگ‌تری داشته باشد. این کشور در سال 2020 میلادی 56 درصد از کل تولید آلومینیوم در جهان را از آن خود کرد. اکنون دولت چین قوانینی را برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای وضع کرده است. این قوانین محدودیت بیشتری روی تولید کالاهای پرمصرفی چون آلومینیوم ایجاد می‌کنند. درنتیجه عرضه جهانی آلومینیوم کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر، تقاضای این کالا افزایش یافته است. همه این موارد نشان می‌دهند که احتمال بالا رفتن قیمت جهانی آلومینیوم در آینده زیاد می‌باشد.

FastSet گزارش‌کرده است که ذخایر آلومینیوم در انبارهایی که از سوی LME (تبادل فلزات لندن) تأیید شده‌اند، اکنون در کم‌ترین میزان خود از سال 2007 تاکنون قرار دارد. ضمناً تحریم‌های اخیری که بر کشور روسیه اعمال شده است، بیش ‌از پیش میزان عرضه جهانی آلومینیوم را محدود کرده است.

 

نظرات
ADS
ADS
پربازدید