آلودگی هوا باعث ایجاد بیماری های مختلفی مثل سرطان، بیماری قلبی ، ذات الریه، بیماری های عفونی، بیماری های چشمی، افسردگی، سقط جنین یا به دنیا آمدن نوزادان با معلولیت می شود. همچنین آلودگی هوا برای کودکان که هنوز دستگاه تنفسی آنها رشد کاملی نکرده میتواند موجب بروز بیماری های مزمن مثل آسم و آلرژی تا پایان عمر شود.
بسیاری از مرگ و میرها این روزها به دلیل آلودگی هوا اتفاق می افتد. در واقع آلودگی هوا به طور غیرمستقیم اما با درصدی بالا روی مرگ و میر انسان ها موثر است. تا حدی که آلودگی هوا بیش از کرونا یا سرطان این روزها جان انسان ها را میگیرد. اما دلیل اصلی آلودگی این روزها چیست؟ راه حل مقابله با این آلودگی هوا چیست؟
عوامل اصلی آلودگی هوا در تهران و سایر کلانشهرها
اما دلایل اصلی آلودگی هوا بخصوص در ایران چیست؟ در ادامه همه عوامل را بررسی میکنیم.
حمل و نقل
اگر ساکن کلانشهرهای ایران بخصوص تهران باشید تجربه بد ساعت ها ماندن در ترافیک را قطعا دارید. این حجم عظیم از ماشین های شخصی، موتورسیکلت اتوبوس و … که هر روزه در شهر رفت و آمد میکنند آلاینده های خطرناکی مثل مونوکسید کربن، اکسید نیتروژن و … را وارد هوا میکنند که باعث آلودگی شدید هوا میشود. بخصوص که بسیاری از خودروها و حتی خودروهای حمل و نقل عمومی فرسوده هستند و آلاینده های بیشتری وارد هوا میکنند.
کارخانه ها و صنعت
فعالیت انواع کارخانه ها در کلانشهرها باعث آلودگی هوا ، آب و … میشود. بخصوص نیروگاه ها که ممکن است مازوت سوزی داشته باشند. البته در سال های اخیر در نیروگاه های شهرهای آلوده مازوت سوزی اتفاق نمی افتد تا آلودگی هوا افزایش نیابد. از طرفی در ایران چه در کارخانجات چه خانه ها استفاده از سوخت های فسیلی که باعث آلودگی هوا می شوند زیاد است.
گرمایش جهانی
گرمایش جهانی گریبان تمام کشورهای دنیا را گرفته و با خشکسالی باعث افزایش ریزگردها میشود. از طرفی آتش سوزی ها بر اثر گرما نیز آلاینده ها را به هوا وارد میکنند و گازهای گلخانه ای نیز افزایش میابد. گرمایش جهانی خطرات بزرگتر دیگری نیز دارد.
سوزاندن زباله ها
یکی از عوامل آلودگی هوا در کلانشهرها سوزاندن زباله هاست که باعث وارد شدن میزان زیادی مواد مضر مثل سرب و جیوه به هوا میشود.
راهکارهای مبارزه با آلودگی هوا چیست؟
راهکارهای بسیاری برای مبارزه و کاهش آلودگی هوا وجود دارد. بسیاری از این راهکارها بر عهده دولت هاست. اما عموم افراد نیز میتوانند با فرهنگ سازی، تلاش و مراقبت از خود خطرات جانی و مالی آلودگی هوا را کاهش دهند.
- داشتن تغذیه سالم بخصوص در روزهای آلوده
- خرید و استفاده از دستگاه تصفیه هوا در خانه، بیمارستان، مراکز اداری و تجاری و …
- فرهنگ سازی برای استفاده بیشتر از حمل و نقل عمومی
- فرهنگ سازی برای استفاده بیشتر از دوچرخه
- اسقاط ماشین های قدیمی و ایجاد شرایط ایده آل برای جایگزینی با ماشین های مناسبتر
- نوسازی وسایل حمل و نقل عمومی مثل تاکسی ها و اتوبوس ها
- استفاده بیشتر از سوخت های پاک به جای سوخت های فسیلی چه در صنعت و چه در حمل و نقل
- توجه بیشتر به محیط زیست و درختکاری
- توسعه فناوری های پاک بخصوص برای کارخانجات و نیروگاه ها
- مدیریت درست پسماندها بخصوص در شهرهای بزرگ