معاون امور حقوقی بانک توسعه تعاون گفت: برای توسعه تعاونی ها در حوزه های قانونگذاری مشکل داریم به طوری که سهم هر فرد در شرکتهای تعاونی نظیر دیگر شرکتها باید مشخص شود اما متاسفانه تاکنون چنین رویه ای در تعاونی ها اتفاق نیفتاده است.
جعفر ایرانی روز چهارشنبه در نخستین روز از هفته تعاون در گفت و گو با ایرنا- با تاکید بر ضروری بودن توسعه تعاونی ها در کشور در حوزه فرهنگی، اظهار داشت: متاسفانه تمایل به مشارکت در روحیه مردم پایین است و بیشتر مردم از روحیه کارجمعی برای انجام کار مشترک گریزان هستند.
وی اظهار داشت: بیشتر سرمایه گذاران از سرمایه گذاری به شکل مشارکتی پرهیز می کنند و این موضوع به شکل تاریخی در فرهنگ ایرانی وجود داشته است.
وی تاکید کرد: نمی توان فقط از یک دستگاه(وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی) انتظار داشت که متولی توسعه تعاونی ها در کشور باشد زیرا همه نهادها باید در این امر مشارکت داشته باشند.
وی با اشاره به پدیده کار جمعی، گفت: وقتی دوره های تاریخی را بررسی می کنیم، مشارکت مردم همواره بر مبنای نیاز جمعی شکل می گرفت. به طور مثال به دلیل کمبود آب مردم به دور هم جمع می شدند تا بتوانند از آب یک چشمه و یا رودخانه استفاده کنند.
وی گفت: باید گام ها را برای توسعه تعاون در کشور محکم تر برداریم، کار فرهنگی دیر بازده است اما علیرغم آنکه سخت بدست می آید اما به آسانی نیز از بین نمی رود.
** سرمایه گذاری در بخش تعاون نامشخص است
وی در خصوص سرمایه گذاری در بخش تعاون، یادآور شد: سرمایه گذاری در بخش های دیگر اقتصادی مشخص است اما در بخش تعاون این موضوع نامشخص است.
ایرانی ادامه داد: به طور مثال بخش دولتی منابعش را از فروش نفت و گاز و صادرات تامین می کند و بخش خصوصی از طریق آورده سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری اما این موضوع در بخش تعاون نامشخص است.
به گفته این استاد دانشگاه آزاد اسلامی، در حوزه تعاون توانمندی اقتصادی قوی وجود ندارد و این بخش باید از طریق تزریق پول از سوی بخش دولتی رونق گیرد.
** تعاون نیاز به حل سه موضوع حقوقی، فرهنگی و مالی دارد
ایرانی تاکید کرد: در صورتی که در حوزه های حقوقی، فرهنگی و تامین سرمایه تلاش شود به طور یقین وضعیت بخش تعاون در کشور بهتر خواهد شد.
وی معتقد است: بخش 25 درصدی که براساس برنامه پنجم توسعه باید به آن دست یابیم با کار بلندمدت تحقق می یابد. هرچند برای توسعه تعاونی ها در حوزه های قانونگذاری هم مشکل داریم.
معاون امور حقوقی بانک توسعه تعاون یادآور شد: سه موضوع یادشده در کنار هم می تواند رونق بخش تعاون را در بر داشته باشد.
وی در خصوص نقش تعاونی ها در دیگر کشورها گفت: به طور مثال در هلند شرکت تعاونی گلکاران یکی از سودآورترین شرکت ها در این کشور محسوب می شود و یا در مالزی بزرگترین بانک این کشور از طریق مشارکت و تعاونی ایجاد شده است. در ایرلند مجموعه عناصر فعال و صاحبان حرف در صنعت چوب،120 تا 130 هزار نفر عضو دارد.
وی گفت: با توجه به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و همچنین بسته سیاستی خروج از رکود غیرتورمی فرصت خوبی برای توسعه و گسترش تعاونی ها در کشور ایجاد شده است.
ایرانی معتقد است: چرخ هیچ کارخانه ای نمی چرخد مگر آنکه مواد اولیه به کارخانه برسد. تعاونی ها هم تا زمانی که تامین مالی نشوند، نمی توانند شکل بگیرند.
به گفته این مقام مسئول، در متصل کردن حرف مختلف در تعاونی ها و تامین مواد اولیه تعاونی ها مشکل داریم که باید راهکارهایی بیابیم که این موضوع تقلیل یابد.
ایرانی با اشاره به نرخ سود تسهیلات در بخش تعاونی گفت: سود تسهیلات بانکی برای بخش تعاون اندکی کمتر از سایر بخش ها است که با این میزان بخش تعاون نمی تواند شکل بگیرد.
وی در خصوص عملکرد بانک توسعه تعاون برای ایجاد اشتغال، اظهار داشت: سال گذشته 300هزار فرصت شغلی از سوی بخش تعاون در کشور ایجاد شد.
وی درباره تاثیر تحریم ها بر بخش های مختلف اقتصادی، گفت: دو سال است که از سوی اتحادیه اروپا تحریم شده ایم بنابراین در چنین شرایطی حمایت این بخش توسط دولت ضروری است.
وی ادامه داد: خوشایند نیست که تعاونی های بزرگ و کوچک به دلیل کمبود منابع بانکی از فعالیت باز بمانند بنابراین بهتر است دولت حداقل هایی را برای آنها در نظر بگیرد که آنها از پا نیافتند و به کار خود ادامه دهند.