کد خبر:
97874
تاریخ انتشار: 26 اسفند 1393 - 14:35
شرق- بازار در رکود بهسر میبرد اما مسوولان از رشد اقتصادی خبر میدهند که بهگفته آنها رشد اقتصادی ٦/٣درصدی در ٩ماهه اول سال٩٣ نشان میدهد بعد از هشتفصل نزول مستمر تولید ناخالص، اقتصاد شروع به بازیابی توان ازدسترفته خود کرده است. از همینرو انتظار میرود این رویه ادامه پیدا کند تا شاهد شکوفایی اقتصاد باشیم.
براساس آخرین آمارها که از سوی بانک مرکزی اعلام شده، رشد اقتصادی کشور در سهماهه سوم امسال ٨/٢درصد بوده که با توجه به رشد ٩/٣درصدی فصل دوم و چهاردرصدی فصل اول، نشان میدهد شتاب رشد اقتصادی کشور در فصل پاییز ٩/٠درصد کاهش یافته است. در گزارش تحولات اقتصادی ایران در بخش واقعی که جزییات رشد اقتصادی بخشهای مختلف اقتصادی در ٩ماهه امسال در آن منتشر شده، آمده است: براساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمتهای ثابت سال١٣٨٣ از ١٤٦هزارو٦٧٣میلیاردتومان در ٩ماهه سال١٣٩٢ به 151هزارو٨٨٦میلیاردو١٠٠میلیونتومان در ٩ماهه سال١٣٩٣ افزایش یافته و گویای افزایش تولید ناخالص داخلی به میزان ٦/٣درصد است.
با توجه به رشد منفی ٢/٢درصدی اقتصادی در ٩ماهه سال١٣٩٢، محاسبات فصلی نشان میدهد اقتصاد ایران در ٩ماهه سال١٣٩٣ نسبت به دوره مشابه سال قبل با افزایش نرخ رشد اقتصادی مواجه بوده است. پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه این احتمال وجود دارد که ارقام فصولات قبلی توسط بانک مرکزی تعدیل شود، افزود: رشد اقتصادی سال٩٣ در ١٢ماه بعد از استخراج کامل ارقام و انجام محاسبات استاندارد در خردادماه ٩٤ اعلام خواهد شد.
به گزارش تسنیم، معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه اقتصاد در مسیر درست قرار گرفته است، گفت: سیاستهای دولت در بخش اقتصاد با موفقیت همراه بوده که موید آن کاهش تورم به زیر ١٦درصد و رشد مثبت سهفصل بهصورت مستمر است. بنا بر این گزارش، برآورد ارزش افزوده فعالیتهای مختلف اقتصادی در ٩ماهه سال١٣٩٣ نشاندهنده آن است که علت عمده افزایش تولید ناخالص داخلی را باید در افزایش ارزش افزوده فعالیتهای «نفت»، «صنعت»، «ساختمان»، «بازرگانی»، «رستوران و هتلداری» و «خدمات موسسه پولی و مالی» جستوجو کرد.
سهم ارزش افزوده هر یک از فعالیتهای مذکور در رشد تولید ناخالص داخلی ٩ماهه سال١٣٩٣ بهترتیب ٨/٠، ٨/٠، ٥/٠، ٥/٠، ٦/٠واحددرصد برآورد شده است. در ٩ماهه سال١٣٩٣ ارزشافزوده گروه کشاورزی به قیمتهای ثابت سال١٣٨٣ به میزان ١٣١هزارو٧٩٢میلیاردریال برآورد شد که نسبت به دوره مشابه سال قبل به میزان ٥/٣درصد افزایش یافته است. برآوردهای انجامشده در این زمینه حاکی از آن است که تولید محصولات زراعی و باغی در سال١٣٩٣ نسبت به سال قبل بهترتیب ١/٨ و ٥/١درصد و تولید محصولات اصلی دامی ٩/٤درصد افزایش یافته است. براساس برآوردهای اولیه، ارزش افزوده گروه نفت در ٩ماهه سال١٣٩٣ به قیمتهای ثابت سال١٣٨٣ به میزان ١٥٥هزارو٦٢٦میلیاردریال برآورد شده که نشاندهنده افزایش ١/٨درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل است.
گروه صنایع و معادن در ٩ماهه سال١٣٩٣ از نرخ رشدی معادل ٢/٦درصد برخوردار شد و در نتیجه ٥/١واحد درصد از نرخ رشد ٦/٣درصدی اقتصاد را در دوره مورد بررسی به خود اختصاص داد. در این گروه، ارزش افزوده فعالیتهای «صنعت»، «معدن»، «ساختمان» و «آب و برق و گاز» بهترتیب نرخ رشد ١/٥، ٧/١٠، ٤/٧ و ٦/٨درصدی را به خود اختصاص دادهاند. در بخش ساختمان، ارزش سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساختمان مناطق شهری به قیمتهای جاری، طی ٩ماهه سال١٣٩٣ نسبت به دوره مشابه سال قبل ٥/٥درصد افزایش یافته است. با اعمال شاخصهای قیمت متناظر و تعدیل رقم مذکور، نرخ رشد ارزش افزوده ساختمانهای خصوصی به قیمتهای ثابت سال١٣٨٣ حدود منفی ٣/٤درصد برآورد شده است.
در نهایت با احتساب رقم فوق و نیز رشد ارزش افزوده ساختمان دولتی، نرخ رشد بخش ساختمان به قیمتهای ثابت سال١٣٨٣ حدود ٤/٧درصد برآورد میشود. ارزش افزوده گروه خدمات از نرخ رشد ٣/٢درصدی در ٩ماهه سال١٣٩٣ برخوردار شده و سهم آن از رشد ٦/٣درصدی تولید ناخالص داخلی به ٤/١واحد درصد در ٩ماهه سال١٣٩٣ رسیده است. شاخص ضمنی ارزش افزوده گروههای «کشاورزی»، «نفت»، «صنایع و معادن» و «خدمات» در ٩ماهه سال١٣٩٣ بهترتیب ٥/١٥، ٠/٨، ٢/١٠ و ٣/١٧درصد افزایش داشتهاند.
بهعلاوه، شاخص ضمنی تولید ناخالص داخلی و تولید ناخالص داخلی بدون نفت نیز بهترتیب دارای رشد ٥/١٥ و ٦/١٦درصدی بودهاند. همچنین مقایسه نتایج حاصل از برآوردهای ٩ماهه سال١٣٩٣ نسبت به مدت مشابه سال قبل، نشاندهنده افزایش تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به میزان ٨/١٣درصد است.
تشکیل سرمایه ثابت ناخالص متشکل از دو بخش ساختمان و ماشینآلات است. تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در دو بخش مذکور طی این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل بهترتیب ٣/١٥ و ١/١١درصد افزایش یافته است. رشد ٣/١٥درصدی تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ساختمان، عمدتا بهدلیل افزایش سرمایهگذاری در بخش دولتی بوده است. در حوزه تجارت خارجی نیز براساس برآوردهای اولیه، صادرات و واردات کالاها و خدمات طی ٩ماهه سال١٣٩٣ به قیمتهای واقعی و نسبت به دوره مشابه سال قبل بهترتیب ٤/١٠ و منفی ٢/١درصد تغییر یافته است.
کلید واژه ها :