
جلسه کمیسیون نفت، گاز و انرژی خانه اقتصادایران به منظور ارائه راهکارهای اجرایی برای خروج از رکود توسط اعضای این حوزه برگزار شد.
به گزارش اتاق خبر، رضا حمزه لو رئیس کمیسیون نفت، گاز و انرژی با اشاره به مصوبه جلسه مشترک هیات رئیسه خانه اقتصاد ایران و وزیر اقتصاد و امور دارایی مبنی بر درخواست وزیر برای ارائه راهکار اجرایی از سوی خانه اقتصاد، از اعضای کمیسیون خواست ظرف مدت 10 روز طرح های پیشنهادی خود را که جنبه کاربردی و اجرایی داشته باشد به این کمیسیون ارائه دهند.
وی افزود: خانه اقتصاد با وجود عمر نه چندان زیادش در هر سه قوه شناخته شده است. مسئولان دولت آمادگی شنیدن نظرات اعضای این تشکل را دارد، لذا طرح های پیشنهادی این کمیسیون جمع آوری می گردد و بعد از طبقه بندی و تعیین اولویت طرح ها به وزارت اقتصاد، وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه می شود.
رئیس کمیسیون در بخش دیگری از صحبت های خود افزود: طرح هایی که از طریق این تشکل به دولت ارائه می گردد می بایست دو ویژگی داشته باشند، در وهله اول جنبه کاربردی طرح باید مد نظر قرار گیرد و دوم اینکه طرح ها نیاز به منابع مالی و تامین مالی نداشته باشد و به صورت مولد عمل کنند.
رضا حمزه لو با اعلام اینکه یکی از مشکلات دولت بدهی به پیمانکاران است، گفت: دولت باید نحوه ایجاد درآمد را بشناسد و یا از طرح هایی که کاربردی هستند استفاده نماید. همچنین منابع و سرمایه های خود را با تهاتر کردن و در اختیار پیمانکاران قرار دادن به هدر ندهد.
رحیم مرادی عضو کمیسیون و فعال حوزه نفت، گاز و پتروشیمی نیز در این جلسه اعلام کرد: مهم ترین پیشنهادی که از سوی این کمیسیون می توان مطرح کرد این است که راه هایی که صنعت نفت می تواند نقش آفرینی کند برای خروج از رکود شناسایی شود.
وی افزود: دولت مشکلاتی دارد که باعث ایجاد رکود شده است، این کمیسیون بر اساس رسالتی که دارد و با توجه به اینکه اقتصاد کشور نفت محور است پیدا کردن نقش این کمیسیون برای خروج از رکود اهمیت دارد مهم است.
این عضو کمیسیون در بخش دیگری گفت: می بایست مطالعه شود و کارهایی که باعث می شود در کشور قاچاق اتفاق بیفتد را شناسایی کنیم و در طرحی که به دولت پیشنهاد می دهیم راهکارهایی ارائه گردد که این زمینه ها از فضای اقتصادی کشورحذف گردد.
در این جلسه مسعود زارعی نایب رئیس کمیسیون نفت، گاز و انرژی گفت: در شرایط فعلی کشور حضور سرمایه گذاران خارجی برای فعالیت بخش خصوصی داخل اهمیت دارد. این موضوع نیازمند برنامه ریزی می باشد و همچنین باید به دولت و وزیر اقتصاد نیز لزوم برنامه ریزی برای ورود سرمایه گذاران خارجی از طریق این کمیسیون یادآوری شود.
آرش پیشگر دیگر عضو کمیسیون و فعال در زمینه نفت و گاز و انرژی در این جلسه با اشاره به موضوع قاچاق سوخت و فرآورده های نفتی اظهار داشت: این کمیسیون چنین موضوعی را اگر پیگیری نماید و سامان دهی آن را از وزیر اقتصاد درخواست کند برای کشور درآمدی مضاعف ایجاد می گردد که به برون رفت از رکود کمک موثری خواهد کرد.
در ادامه سعید رافع از اعضای کمیسیون نفت، گاز وانرژی نیز اعلام کرد: یکی از مسائلی که در کشور ایجاد مشکل کرده آمارسازی های غلط و ارقام نادرست است. اگر ارقام آمارها اصلاح گردد و نظام بانکی و مالیاتی اصلاح شود شرایط برای فعالیت بخش خصوصی بهتر می شود که می بایست از وزیر اقتصاد اصلاح این امور را بخواهیم.
وی در خصوص نحوه فعالیت این کمیسیون افزود: یکی از موضوعاتی که به اقتصاد ضربه زده است، نحوه دریافت پول از کشورهایی مانند چین و هند است که ایران به آنها صادرات فراورده نفتی صادر می کند و هیچ ضمانتی در قبال پرداخت پول ندارد. اگر برنامه ریزی درستی انجام گردد و عمل فرآوری در داخل انجام گیرد نیاز نیست که این مواد را به صورت خام صادر کنیم و می توان بر روی صادرات این مواد مانند بنزین اقدام نماییم.
خلیل پور بزرگی کارشناس حوزه نفت و گاز و پتروشیمی با اعلام اینکه 45 درصد خروجی 9 پالایشگاه کشور نفت کوره می باشد، افزود: در حالی که این رقم در کشورهای پیشرفته 3 درصد است، اگر در داخل به نحوی کار شود که فرایندهای میان تقطیری انجام گردد مواد تولیدی ارزش افزوده ای ایجاد می کنند تا رکود کشور به اتمام برسد.
وی دیگر عامل موثر در خروج از وضعیت رکود را بازاریابی بر روی فراورده های نفتی خواند و ادامه داد: در گذشته بازاریابی خوبی بر روی محصولات نفتی انجام می شد اما در حال حاضر خام فروشی محصولات نفتی باعث می شود فرآورده های نفتی سرمایه پایداری در کشور ایجاد نکند.
محمود ملائکه فعال در حوزه نفت و گاز با اشاره به اینکه ظرفیت تولید و امکان برداشت محصولات نفتی کشور از مخازن نفتی در مقایسه با دیگر کشورها کمتر است، یکی از پیشنهادات در این حوزه را افزایش ضریب برداشت از مخازن نفتی دانست.
وی گفت: بازار خوبی در کشورهای اطراف وجود دارد که اگر برنامه ریزی صورت گیرد می توان به جای خام فروشی فرآوری داخلی انجام شود و از محل فروش محصولات به دست آمده درآمد بالاتری در کشور کسب نمود و دوران رکود را پشت سر گذاشت.
این عضو کمیسیون علت قاچاق فرآورده های نفتی به دیگر کشورها را ناشی از میزان تقاضا بازار این کشورها برای محصولات نفتی خواند و اعلام کرد: با نگاه مدیریتی درست و احداث پالایشگاه ها می توان میزان قاچاق را کاهش داد و بازار این کشورها را به سمت خرید از محصولات داخل پیش برد.
ملائکه ظرفیت شرکت های پیمانکاری داخلی را بالا توصیف کرد و افزود: طرح های بسیاری در کشور می تواند به اجرا درآید که اگر امکان مالی فراهم باشد چنین شرکت هایی می توانند کارخانه های بزرگی احداث نمایند و کشور از صادرات محصولات خام نفتی بی نیاز گردد.