
رمضان بهرامی : اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در دوره هشتم در تمام استان ها عملگراتر شده است؛ اکنون شاهد یکسری تحولات عمده هستیم و نگاه بخش خصوصی از شیوه سنتی دور می شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان در بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاری ها در غرفه اتاق خبر حضور یافت. با وی در خصوص چگونگی تقویت نقش اتاق های شهرستان در دوره هشتم و برنامه ششم توسعه و همچنین حضور تشکل های تخصصی در اتاق ایران گفت و گویی کردیم که در ادامه می خوانید.
چطور می توان در دوره هشتم اتاق بازرگانی نقش اتاق های شهرستان را تقویت کرد؟
دوره هشتم اتاق بازرگانی در تمام استان ها عملگراتر شده است؛ اکنون شاهد یکسری تحولات عمده هستیم و نگاه بخش خصوصی از شیوه سنتی دور می شود. با انتخاباتی هم که انجام شد؛ درواقع افراد جدیدی با تفکرات نو وارد عرصه شدند و این اشخاص هرکدام دارای سبک و سیاق خاص و ویژه خود هستند.
چندین دوره است که شاهد نقش آفرینی تشکل ها در اتاق ایران هستیم؛ این مسئله را چطور ارزیابی می کنید؟
عمدتا تشکل هایی که در اتاق بازرگانی فعالیت می کنند بایستی از پشتوانه مردمی برخوردار باشند. این نوع تشکل ها باید فراگیر و ملی بوده و قوانین مرتبط با عملکرد آن ها اصلاح شود. اگر تشکل تخصصی در اتاق ایران شکل می گیرد باید در تمام استان ها هم اجرایی شود. در ایجاد تشکل ها باید همگرایی خود را افزایش دهیم. در کنار هم بودن را باید یاد بگیریم. علاوه براین بتوانیم انتقادات و پیشنهادات سازنده را در امور استفاده کنیم. درواقع باید گفت که تشکل هایی که به سیاستگذاری های اتاق بازرگانی یاری می رسانند؛ باعث پویاترشدن عملکرد اتاق خواهند شد. قطعا در تشکل ها افراد فرهیخته ای حضور دارند که می توانند به عنوان بازروی اجرایی و اتاق فکر عمل کنند.
در اتاق بازرگانی گرگان سعی بر این است که از ظرفیت تمام افراد استفاده شود. در واقع تشکل های استان تنها میدان تاخت و تاز تعداد اندکی نیست. برای افرادی که در یک تشکل فعالیت می کنند می توان یک تعریف جامع ارائه داد که ساختار آن باید قوی تر از سایر نهاد های مدنی باشد. تشکل ها حکم هسته تخصصی اتاق را دارند. تشکل ها نباید جایگاه یک طیف خاصی باشند. اگر قرار است یک طرحی را اجرایی کنیم باید از افراد فرهیخته، عملگرا و تحلیلگر در تشکل های خود استفاده کنیم تا تشکل پویاتر باشد. تشکل ها می توانند در حوزه های تخصصی به روسای اتاق یاری رسانند.
به نظر شما چطور می توانیم در برنامه ششم توسعه، نقش اتاق های شهرستان را پررنگ کنیم؟
اگر قرار بر این باشد که دیدگاه برنامه ششم همچون برنامه پنجم توسعه باشد و تغییری در این نوع نگرش ایجاد نشود؛ در اجرایی شدن موضوعات به مشکل برمی خوریم. دولت باید تبعیضی که بین بخش دولتی و خصوصی قائل شده را بپذیرد؛ در غیر اینصورت به موفق بودن برنامه ششم توسعه نیز ناامید هستم. دولت نسبت به قوانین اتاق در گذشته بی اعتنا شده بود به عنوان مثال در جلسات شورای گفت و گو که در برنامه پنجم تشکیل می شد؛ شرکت نمی کردند. اگر قرار است که به برنامه و طرح های نوشته شده جنبه اجرایی ندهیم؛ پس بهتر است که اصلا نوشته نشود در این راستا باید مجریان به برنامه ها عمل کنند.
در برنامه ششم توسعه باید بخش خصوصی با تمام تشکل های خود وارد میدان شود. متاسفانه در برخی استان ها تنگ نظری می شود و یکجانبه عمل می کنند. اتاق بازرگانی از رسالت بزرگی در کنار 3 قوه در قانون اساسی برخوردار است ولی کمتر به این بخش امکان نقش آفرینی می دهند.
حوزه اقتصادی از اهمیت وافری برخوردار است. شاهدیم که در تمام بخش های اقتصادی مشکل وجود دارد. آیا دولت در طول چند سال گذشته در حوزه اقتصاد موفق عمل کرده است؟ خیر. دولت، اقتصادی نیست و به افرادی هم که در حوزه های اقتصادی سررشته دارند هم اجازه فعالیت نمی دهد. اصل 44 قانون اساسی هم بدرستی اجرایی نشده است. دولت بایستی حوزه عمل خود را کم و دامنه فعالیت بخش خصوصی را در اقتصاد افزایش دهد. اگر دولت تمام اختیارات و واحدهای تولیدی خود را به طور رایگان بر عهده بخش خصوصی قرار دهد هم سود زیادی نصیبش می شود. دولت در هر بخشی از اقتصاد که وارد شده؛ مشکل ایجاد کرده است. با نگرش هایی که در وزارتخانه ها وجود دارد به تقابل بین بخش دولتی و خصوصی پی می بریم. این مسائل با اصل 44 قانون اساسی هم منافات دارد.