
اتاق خبر - سرویس بین الملل: حملات تروریستی شنبه شب را بسیاری با عنوان 11 سپتامبر فرانسه تعبیر می کنند حملاتی که در تاریخ معاصر این کشور بی سابقه بوده است و فرانسوا اولاند رئیس جمهوری، از آن رسماً با عنوان «جنگ داعش علیه فرانسه» یاد کرده است، برای بررسی هرچه بهتر اهمیت و تاثیرات محتمل این حمله به سراغ دکتر سید احمد موثقی کارشناس مسائل بین المللی رفته ایم که مشروح این گفت و گو در ادامه خواهد آمد:
اتاق خبر_به عنوان نخستین سوال جناب دکتر ارزیابی کلی شما از وقوع حادثه تروریستی پاریس چه هست؟ و این حملات همزمان و تلفات گسترده ای که در تاریخ فرانسه بی سابقه بوده است، دارای چه اهمیتی است؟
موثقی_اين حملات همه ی مسایل را تحت الشعاع خود قرار داده و بنابراین جدي گرفته می شود. حوادث قبلي سطح اروپا مانند حملات و انفجارها به این صورت جدي گرفته نمي شد اما در حال حاضر اين حادثه كه كشته و زخمي بسیاری بر جای گذاشته است، يك شوك جدي به مذاكرات وين وارد کرد. بنابراین اراده ي بين المللي قوي تر و دنيا متحد مي شود تا تروريسم افراطي ريشه كن بشود. بعد از این حادثه اروپا و آمریکا بيشتر متوجه مي شوند كه تروریسم يك معضل جهاني است ضمن اينكه داعش با اين حمله تروریستی ميخواهد قدرت نمايي كند و به كشورهايي كه به طور مشخص عليه داعش وارد عمل بشوند از جمله فرانسه زهر چشمی نشان دهد.
در واقع داعش در ميان مدت ناگريز است كه از مناطق سوريه و عراق عقب نشيني كند و بيشتر اينگونه حملات را پیاده سازی کند. ضمن اينكه حوزه ي مديترانه به اروپا نزديك است در خود اروپا اين احتمال زياد است كه بیشتر تحركات تروريستي روی آورد و به كساني كه ميخواهند عليه داعش مقابله کنند اعلان مبارزه کند ولي اين حركت مذبوحانه است. فكر مي كنم تأثیر این حملات بر مذاکرات وين ٢ به اين صورت است كه نظرات به هم نزديكتر شود، مخصوصا بايد تلاش شود كه عربستان و تركيه در مبارزه عليه داعش همكاري بيشتري بكنند چون مخصوصا عربستان كمك هاي زيادي به داعش مي كند و خود دنياي غرب هم با مماشات با داعش برخورد می کند و همچنین آنها اراده ي منسجمي را عليه داعش تا بحال اعمال نکرده اند و گويا كشته شدن مردم عراق و سوريه و اين اواخر لبنان و اين جور كشورها و همچنين يمن برایشان چندان مهم نبوده و نيست ولي اين حوادث كه در قلب اروپا اتفاق افتاده است آنها را ناگريز مي كند كه به متحدان خود در منطقه بيشتر فشار بياورند هم چون تركيه و عربستان که نقش مهمي در گسترش هويت هاي داعش در منطقه داشتند.
اتاق خبرـ به نظر می رسد داعش با توجه به اقدامات اخیرش نظیر ساقط کردن هواپیمای مسافربری روسی در صحرای سینا و اینک حمله به پاریس در حال قدرت نمایی بیشتر است، دیدگاه شما در خصوص این قدرت گیری گروه تروریستی و رادیکال داعش چیست؟
موثقی: این قدرت نيست يك جوري ايجاد رعب و وحشت و يك پيام رساني است و اين اواخر اخبار نشان ميداد كه با القاعده در حال متحد شدن هستند و شبكه هاي الشباب و بوكوحرام با توجه به حمايت هايي كه شده از موقعيت يك دولت و تسلطی كه در بخش هایي از عراق و سوريه داشتند ناگريز هستند عقب نشيني كنند بنابراين اينها حركت هاي مذبوحانه اي انجام ميدهند و رعب و وحشت ايجاد می كنند و لذا اين نشانه ي قدرت نيست بلكه نشانه ي ضعف است و در واقع داعش تصور مي كند در حال قدرت نمايي است و به قلب اروپا نفوذ كرده و نيرو و سازمانش همه جا گسترده است و همه جا عمليات هاي تروريستي انجام دهد اين اقدامات از روي ضعف است نه از روی قدرت.
اتاق خبرـ این حادثه چه تأثیری بر واکنش غرب و به خصوص فرانسه در قبال موضوع داعش در سوریه و عراق خواهد داشت ؟
موثقی: كشورهاي اروپا و امريكا با توجه به اينكه خودشان در حملات نظامي و ايجاد جنگها و اشغال عراق و افغانستان و مخالف نكردنشان با حمله ي عربستان به يمن و صادرات اسلحه و منافعی كه بخش مهمي از صاحبان قدرت در اروپا و امريكا دارند به دليل اين مسائل آن اراده ي قاطع از این کشورها نشان داده نمي شود ولي اين حركت آنچنان وحشتناك و سنگين بود كه من فكر مي كنم نمايندگان جامعه و افكار عمومي اروپا به شدت به دولتمردان فشار وارد ميكنند كه از این حركت هاي دو گانه و رياكارانه دست بردارند و به طور جدي وارد ائتلاف جهاني شوند تا از سرچشمه ريشه ي ترور و خشونت و افراطي گري خشكانده شود و به طور مشخص دنيا ميداند، كشورهاي امريكا و فرانسه و انگلستان مخصوصا در صف مقدم حمايت نبواب منطقه اي است و بايد به عربستان فشار بياورند كه حمايت ها از گروهاي افراطي قطع بشود و همچنين به تركيه فشار بياورند و از اتباع فرانسه كه به سوريه براي جنگيدن مقابل اسد می روند جلوگیری شود و در حال حاضر داعش فقط مسئله ي سوريه و ايران و عراق نیست بلکه اين معضل جهاني است كه خود اروپا و آمريكا هم بايد الويت اصلی شان ازبين بردن تروريسم باشد و بايد با فشار آوردن به متحدان منطقه شان مبني بر اينكه از حركت هاي جنگ طلبانه و حمايت از تروريست ها دست بردارند و دنيا بايد به اين نتيجه برسد كه منطقه ي خاورميانه و افريقا از گروهاي آسيب ديده و ستم ديده و قرباني سياست های حاكم و مورد حمايت كشورهاي قدرتمند و ثروت مند جهاني هستند و بايد در سياست هاي كلان خود در سطح بين المللي تجديد نظر كنند. در واقع سياست بين الملل نياز به بازنگري دارد تا با ريشه های خشونت و جنگ و بنياد گرايي و افراط گرايي مبارزه شود.
گفت و گو از ریحانه تهامی