
اتاق نیوز- این ایراد قبل از اینکه به بازیکنان بازگردد، به بازی سازان باز میگردد، همان کسانی که فضا و بستر سواگری را ایجاد میکنند. اگر این قضایا را دنبال کنیم به خوبی میبینیم که در کنار غفلت و جهالت، شائبه تعمدی بودن برخی تصمیمات مشاهده میشود. تصمیماتی مانند افزایش قیمتها، نحوه عرضه و وعدههای که عدم اجرای آن، اعتماد مردم را هدف قرار داد...از نظر رفتار خرد اقتصادی آن مدیری که بخشی از منابع شرکت خود را به بازار کشاند و سود ۳۰-۴۰ را در چند ماه به دست آورد را نمیتوان مذمت کرد.او در مقیاس خرد تصمیم منطقی گرفت.
یک استاد اقتصاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه فرصتِ سودِ ایجاد شده در جامعه برای خرید سکه و ارز به سبب غفلت و جهالت تصمیم گیران کلان اقتصادی در کشور بود، گفت: امروز میخواهند بستر سوداگر ایجاد شده در بازار را به گردن نهادهای دیگر بیندازند، میخواهند فرافکنی کنند تا از زیر بار فشارها رهایی یابند.
محمد خوش چهره خریدن سکه و ارز از سوی افرد و نهادهای گوناگون را از بحثهای درجه دو و حاشیهای دانست که دولتیها با تکیه به آن قصد فرافکنی داشته و میخواهند تقصیر آشفتگی بازار را به گردن این و آن بیندازند.
وی گفت: در افزایشهای مثتمر و پله کانی این بازی سه گروه نقش داشتند، در شروع جریان رانت خواران بودند، یعنی کسانی که اطلاعات داشتند. بازیگران اصلی کسانی بودند که با یک اطلاعات اقتصادی و رانت و شائبه اهداف سیاسی وارد شدند. که قطعا برگشت چنین موضوعی به نظام تصمیم گیری مدیریت کلان بر میگردد.
خوش چهره دادمه داد: موج دوم بخشی از فعالان اقتصادی بودند که با مشاهده بازار سوداگری با سودهای قابل توجه، جذابیت ایجاد کرد. آنها که برای بخش تولید سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد سود داشتند، بخشی از منابع را تعطیل و خود را به این بازار رساندند.
وی موج سوم که بیشتر در پیش فروش سکه خود را نشان میداد، موج مردمی عنوان کرد و گفت: نه تنها نقدینگی در جامعه نبود، بلکه این افراد با فروش دارایی یا گرفتن وام خود را به این بازار رساندند.
وی با بیان اینکه قطعا بستر سوداگری در مدیریت پولی و بانکی و کلان اقتصادی را تصمیمات کلان اقتصادی ایجاد کرده است، گفت: قبل از اینکه ایراد را به این بگیریم که چرا مردم وارد این بازی شدند و یا چرا فعالان اقتصادی منابع مالی خود را به این بازار کشاندهاند، باید تصمیم گیران کلان اقتصادی پاسخگوی چرایی این وضعیت نابه سامان باشند.
خوش چهره با تاکید برا اینکه از نظر رفتار خرد اقتصادی آن مدیری که بخشی از منابع شرکت خود را به بازار کشاند و سود ۳۰-۴۰ را در چند ماه به دست آورد را نمیتوان مذمت کرد، افزود: او در مقیاس خرد تصمیم منطقی گرفت. گرچه در راستای منافع ملی و مصالح کلان اقتصاد نبود.
وی اظهار کرد: بنگاهها و افراد قبل از اینکه مسئولیت اقتصادی کلان داشته باشند، به منافع خودشان نگاه میکنند. در این فضا حتی شاهد بودیم که میگفتند فلان نهاد سکه خریده، قطعا این یک تصمیم عقلایی بوده است. به جای اینکه نقدینگی را چند ماه نگه دارد، با آن سکه خریده و سود کرده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این ایراد قبل از اینکه به بازیکنان بازگردد، به بازی سازان باز میگردد، همان کسانی که فضا و بستر سواگری را ایجاد میکنند. اگر این قضایا را دنبال کنیم به خوبی میبینیم که در کنار غفلت و جهالت، شائبه تعمدی بودن برخی تصمیمات مشاهده میشود. تصمیماتی مانند افزایش قیمتها، نحوه عرضه و وعدههای که عدم اجرای آن، اعتماد مردم را هدف قرار داد.
وی بیان کرد: درست است که از نظر رفتار ملی، اعمال برخی نهادهای عمومی و بنگاهها سنجیده نیست، اما از نظر رفتار سازمانی و بخشی توجیه دارد. چراکه فرصتِ سود، روی غفلت و جهالت و عدم توجه در جامعه ایجاد شده و خیلیها از آن استفاده میکنند.
خوش چهره با تاکید بر اینکه این ایراد را مراجع دیگر میتوانند به این نوع رفتار نهادها و افراد دولتی کنند، افزود: این حرف از دولت که خود زمینه ساز و بستر ساز بود به هیچ وجه پذیرفته شده نیست.
وی در این باره هشدار داد: آنها با فرافکنی در صدد رفع فشار به خود و منتصب کردن تقصیر به دیگران هستند؛ متاسفانه این پدیده رویهای است که در فضای امروز سیاسی و اقتصادی به عنوان رویه خود را جا میاندازد.
عضو فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس هفتم گفت: به جای پاسخگویی و تصحیح روشها، دیگران را در حوزههای برنامه ریزی، قانگذاری و اجرا متهم اول و مقصر اصلی و به کوتاهی خود کمتر توجه میکنند.
وی اضافه کرد: این مسئله موضوع قابل کالبد شکافی است که به جای پیشگیری در قوه مجریه، عمدتا بعد از وقوع فعل به شدت برخورد میکنند. درصورتی که کوتاهی از آنها بود. روزنههای وقوع جرم و خطا را از ابتدا نبستند و اجازه دادند مسیرها باز شود و بعد برخوردها آغاز شد
.منبع:فردا