به گزارش اتاق خبر به نقل از مشرق،آنفلوانزا بیماری تنفسی حاد است که عامل آن نیز ویروس آنفلوانزا است. این ویروس انواع دارد که عبارتاند از C وB، A. این ویروس دایماً تغییر شکل میدهد و به همین دلیل است که ساخت واکسن برای آن، آسان نیست.
نوع ویروسی آنفلوانزا زمانی خطرناک میشود که ۲ویروس مختلف با یکدیگر ترکیب شوند و یک ویروس جدید را به وجود آورند که از پایه و اساس با ویروسهای قبلی متفاوت است. ویروسهای جدید معمولاً به نام محلی که اولین بار در آن جا مشاهده شدهاند، معروف میشوند. ویروس آنفلوانزا از طریق ذرات تنفسی به هنگام عطسه و یا سرفه و حتی از طریق دستان آلوده، انتقال مییابند.
تفاوت آنفلوانزا و سرما خوردگی
اغلب مردم آنفلوانزا را با سرماخوردگی اشتباه میگیرند. این دو بیماری تشابهات بسیاری دارند، ولی تفاوتهایی هم بین آنها وجود دارد. در یک سرماخوردگی معمولی، بیمار ممکن است احساس ناخوشی و خشونت در گلو داشته باشد و دچارآبریزش یا گرفتگی بینی و سرفه شود؛ ولی علائم شایع آنفلوانزا عبارتاند از دورههای تب و لرز شدید، سردرد، درد عضلات و ضعف و بیحالی. علائم معمول سرماخوردگی مثل سرفه و گلو درد معمولاً پس از فروکش کردن علائم یاد شده آشکارتر میشوند، اما آنفلوانزا معمولاً برعکس سرماخوردگی، شروع ناگهانی دارد و علائم بیماری مثل تب، سردرد و درد عضلات ۵ تا ۶ روز هم طول میکشد و سپس بهبود مییابد.
گاهی آنفلوانزا سبب ایجاد عوارضی میشود که شایعترین آنها، ذات الریه یا عفونت ریه است. ذات الریه ممکن است براثرعفونت ریه یا خود ویروس رخ دهد و یا این که به دنبال ضعف بدن پس از ابتلا به آنفلوانزا به وسیله باکتریها ایجاد شود و یا ترکیبی از هر دو باشد.
آنفلوانزای H3N2
دکتر مسعود داور پناه ـ متخصص بیماریهای عفونی درباره شیوع نوع جدید ویروس آنفلوانزا در کشور به روزنامه اطلاعات میگوید: آنفلوانزای H3N2 از اروپا به سمت شرق جهان در حال گسترش است و امسال در کشور ما نیز شایع شده است. این بیماری نسبت به آنفلوانزاهای دیگر شدت بیشتری دارد و این در حالی است که علایم آن با آنفلوانزای فصلی، چندان متفاوت نیست.
وی با اشاره به این مطلب که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری بعد از چند روز بهبود پیدا میکنند، میافزاید: عدهای از بیماران دچار عوارضی مانند ضعف عمومی میشوند که باید در بیمارستان بستری شوند و هر چه سریعتر باید تحت درمان قرار گیرند. زیرا یکی ازعوارض این بیماری ذات الریه است که میتواند باعث مرگ بیماران شود.
دکتر داور پناه با بیان این مطلب که واکسن آنفلوانزای موجود در بازار امسال هر ۳ نوع آنفلوانزای خوکی، نوع B و H3N2 را پوشش میدهد و علیه آنها مصونیت ایجاد میکند، یادآوری میکند: به همه افراد در معرض خطر شامل سالمندان و افراد بالای ۵۰ سال، کودکان، بیماران مزمن کلیوی و دیالیزی، بیماران قلبی و عروقی، ریوی، افراد دچار نقص ایمنی، بیماران سرطانی و مبتلا به ایدز و افرادی که تحت رادیوتراپی قرار دارند، توصیه میشود که این واکسن را تزریق کنند.
این متخصص عفونی یادآوری میکند: با توجه به اینکه امسال آلودگی هوا اغلب روزها در کلانشهرها وجود داشت، با موجی از بیماری آنفلوانزای H3N2 نیز در کشور مواجه شدیم بنابراین توصیه ما به مردم این است که از شست و شوی مداوم دستها، پرهیز از روبوسی و استفاده از دستمال یکبار مصرف در صورت بیماری و انداختن آن در سطلهای دردار، غافل نشوند.
دکتر داور پناه در مورد علایم مهم آنفلوانزا میگوید: تب، لرز، درد بدن، استخوان درد، سرفه و گلودرد از مهمترین علایم ابتلا به آنفلوانزا است و رعایت اصول بهداشتی مورد نظر باید ۳ تا ۵ روز ادامه داشته باشد.
وی میگوید: آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است و در درمان آن، آنتی بیوتیک کاربردی ندارد. مگر اینکه فرد همزمان دچار یک نوع عفونت باکتریایی هم باشد. بنابراین بیماران باید از خوددرمانی با آنتی بیوتیک خودداری کنند و پزشکان نیز در مورد تجویز آنتی بیوتیک به این بیماران، حساس باشند. زیرا مصرف نا به جای این دارو باعث میشود فرد مقاومت دارویی پیدا کند و در زمان نیاز به آنتی بیوتیک، استفاده از آن اثربخش نباشد.