اتاق خبر: محمدحسن قدیری ابیانه افزود: با اینکه ایران بارها بر افزایش تدریجی صادرات نفت خود در پساتحریم تاکید کرده است و چیزی بیش از سهم پیشین خود در بازار نفت نمی خواهد، وزیران نفت اوپک و غیر عضو این سازمان اکنون هم صدا شده اند تا به هر طریق ممکن، جلوی کسب مجدد سهم ایران از بازار را بگیرند.
بنا بر این گزارش به نقل از ایرنا؛ وی افزود: این در حالی است که در دوره تحریم ها، از حجم صارات نفتی ایران کاسته شد و کشورهایی همچون عربستان کاهش عرضه نفت ایران را جبران کردند؛ حال که با مازاد تولید روبرو شده اند انتظار دارند ایران باز هم از حق خود بگذرد.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: اما ایران باید از هر اقدامی برای کاهش عرضه نفت با حفظ «سهمیه و صادرات خود» استقبال کند اما رعایت سهم ایران الزامی است.
وی اظهار داشت: با اینکه عربستان و روسیه موافقت کرده اند برای تثبیت قیمت جهانی نفت، تولید خود را افزایش ندهند اما آنها عمل به این تعهد را مشروط به این کرده اند که ایران نیز از افزایش تولید نفت خود صرف نظر کند.
سفیر پیشین ایران در مکزیک با بیان اینکه تحریم های بین المللی تولید ایران را حدود 1.5 میلیون بشکه کاهش داد، افزود: به همین دلیل ایران توان کاهش بیشتر تولید خود را ندارد و باید هرچه زودتر به سطح قبلی تولید یعنی 4.2 میلیون بشکه در روز بازگردد.
وی با تاکید بر اینکه کشورهایی که تولید خود را در نبود ایران افزایش داده اند، حال باید به تولید قبلی خود بازگردند و ایران را محدود نکنند، افزود: آیا این کافی نیست که صادرات نفت ما به دلیل تحریم ها در مدت چهار سال به نصف رسید و ایران در حال حاضر نیز از نیمی از سهم قبلی خود در بازار بهره مند می شود؟
قدیری ابیانه با تاکید بر اینکه ایران باید صادرات نفت خود را به میزان پیش از تحریم ها بازگرداند، افزود: با حفظ سهم ایران در بازار نفت، اگر همچنان بازار با مازاد عرضه همراه بود، کاهش عرضه باید به نسبت سهم هر کشور تقسیم شود زیرا فقط در این صورت است که ایران می تواند مانند سایر کشورها در کاهش عرضه نفت نقش موثری ایفا کند.
وی با اشاره به کاهش منابع ارزی ایران از محل درآمد نفتی گفت: اگر قیمت نفت را بر مبنای بشکه ای 30 دلار، هزینه استخراج آن را 20 دلار و میزان صادرات را یک میلیون بشکه در روز در نظر بگیریم، به این معنی است که میزان صادرات نفت به ازای هر ایرانی ماهانه فقط 7.5 دلار یا معادل 260 هزار ریال است.
این کارشناس اقتصادی افزود: این در حالی است که در بودجه سال 94 پیش بینی شده که 530 هزار میلیارد ریال درآمد نفتی داشته باشیم یعنی به ازای هر ایرانی در ماه فقط 560 هزار ریال خواهد بود بنابراین در وضعیت فعلی، ماهانه حدود 300 هزار ریال به ازای هر ایرانی با کسری درآمدی نفتی مواجه ایم.
وی افزود: اقتصاد ایران بیش از گذشته نیاز به رهایی از وابستگی به نفت دارد و تنها چاره کار این است که اقتصاد مبتنی بر کار و تولید باشد و بهترین گزینه و راه حل مقابله با مشکلات و پیشرفت روزافزون نیز «اقتصاد مقاومتی» است؛ بنابراین باید توجه داشته باشیم که بخشی از درآمد مالیاتی کشور در نتیجه توزیع درآمد نفتی کاهش پیدا کرده که با کاهش درصد وابستگی به نفت جبران خواهد شد.
پس از انتشار خبر توافق 27 بهمن ماه روسیه و عربستان در مورد حفظ سطح فعلی تولید نفت خود، وزیر نفت ایران تاکید کرد که ایران نسبت به افزایش تولید خود مصمم است و از سهم خود در بازار صرف نظر نخواهد کرد.
در نتیجه این نشست، صادرکنندگان بزرگ نفت جهان از جمله روسیه و عربستان با متوقف کردن سطح صادرات نفت خود در سطح ماه ژانویه برای رفع اشباع بازار توافق کردند اما این توافق یک شرط نیز داشت و آن هم اینکه سایر تولیدکنندگان از جمله ایران نیز تولید خود را افزایش ندهند.
در پاسخ به این شرط بسیاری از تولیدکنندگان نفت خام عضو سازمان اوپک اظهار کردند که شرط وزیران چهار کشور را می پذیرند و آنها نیز به این توافق پایبند خواهند بود تا هرچه سریعتر حجم عرضه نفت خام به بازار مدیریت شود اما ایران حاضر نیست از حق خود بگذرد و همان گونه که بارها اعلام کرده است؛ تا به دست آوردن جایگاه سابق خود در بازار تولید و صادرات نفت و بازپس گرفتن سهمیه خود عقب نمی شیند.
کارشناس شرکت «لندن کاپیتال گروپ» نیز معتقد است؛ «فشاری که ایران در شرایط بحرانی حاضر به عربستان وارد می کند در ادامه همان برنامه ای است که از قبل داشته است. فکر نمی کنم ایران حاضر باشد پیش از آغاز بازی، صحنه را ترک کند.»
رکن الدین جوادی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز از جمله چالش های نفت در دوران پساتحریم را بازپس گیری سهم از دست رفته ایران در بازارهای جهانی نفت خام عنوان و تاکید کرد که تولید نفت ایران در سال های آتی به روزانه چهار میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه نفت افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه ایران هم اکنون به همه مشتریان قدیمی و جدید خود اطمینان داده است تا نیاز آنها را تامین کند، ادامه داد: برای اینکه هرچه سریع تر به ظرفیت هدف برسیم لازم است هرچه سریع تر تولید و صادرات نفت را افزایش دهیم.
جوادی، رسیدن به ظرفیت تولید روزانه چهار میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه نفت خام را از جمله اهداف تعیین شده در برنامه ششم توسعه اعلام کرد و گفت: چنانچه صادرات نفت ایران سال آینده به روزانه ٢ تا ٢ میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه افزایش یابد؛ به این معناست که یک میلیون بشکه دیگر به ظرفیت صادراتی ما افزوده می شود.
94109