به گزارش اتاق خبر و به نقل از کجارو، درخت بائوباب یا آدانسونیا، درخت وارونه نیز نامیده میشود. چرا که زمانی که این درخت، برگ ندارد، شاخههای آن شبیه به ریشهی درخت به نظر میرسند؛ انگار که درخت وارونه در خاک کاشته شده است.
افسانههای زیادی دربارهی این درخت وجود دارد، از جمله اینکه میگویند یکی از خدایان دوست نداشت که این درخت در باغش رشد کند؛ بنابراین آن را کند و روی دیوار بهشت انداخت، اما این درخت که به طور وارونه روی زمین فرود آمده بود، از بین نرفت و به همان شکل به رشد خود ادامه داد. افسانهای دیگر میگوید زمانی که خدا درخت بائوباب را کاشت، درخت شروع به راه رفتن کرد. خدا نیز آن را متوقف کرد و به صورت وارونه دوباره در زمین کاشت.
این درخت رشد فوقالعاده ای دارد و ارتفاع آن به ۵ تا ۳۰ متر میرسد و قطر تنهی آن بین ۷ تا ۱۱ متر است. یک گونه از بائوباب آفریقایی در استان لیمپوپوی آفریقای جنوبی وجود دارد که بزرگترین نمونهی زندهی این درخت در دنیا است. این نمونه تا همین اواخر، ۴۷ متر محیط و ۱۵.۹ متر قطر داشته است، اما اخیرا درخت دو قسمت شده و از هم جدا شده است. اکنون بزرگترین درخت دنیا Sunland Baobab است که در آفریقای جنوبی قرار دارد. قطر تنهی آن ۱۰.۴۶ متر و محیط تنهی آن ۳۳.۴ متر است.
بائوباب علاوه بر بزرگی، به داشتن عمر طولانی چند هزار ساله شهرت دارد.
آفریقاییها برای درختان بائوباب اهمیت خاصی قائل هستند، چرا که همهی قسمتهای آن قابل استفاده است. این درخت علاوه بر اینکه منبع مهم تهیهی چوب است، مردم معمولا داخل آن را خالی میکنند و از آن به عنوان پناهگاه و انبار غلات و مخازن آب استفاده میکنند.
محصولات ارزشمند و مهمی از پوست این درخت به دست میآید؛ از جمله نوعی الیاف که در ساخت تورهای ماهیگیری، طناب، کیسه و لباسهای گوناگون کاربرد دارد.
علاوه بر این، پوست این درخت را میتوان آسیاب کرد و از آن به عنوان طعمدهندهی غذا استفاده کرد.
از برگ این درخت به طور سنتی برای تهیهی خمیرمایه استفاده میشود اما به عنوان سبزی خوراکی نیز قابل استفاده است. میوه و دانههای بائوباب نیز برای انسان و حیوانات، مصرف خوراکی دارد. با پالپ میوهی این درخت، زمانی که خشک شده و با آب مخلوط شود، نوشیدنی با طعمی مشابه لیموناد تهیه میکنند. دانههای بائوباب که طعمی شبیه کرم تارتار یا پتاسیم بی تارتارات دارد، منبع غنی ویتامین C است.
محصولات دیگری چون صابون، چسب، داروهای مختلف، پارچه و کائوچو از بخشهای مختلف این درخت به دست میآید.
94104