به گزارش اتاق خبر، بعد از حدود ۶ ماه آشیانهنشینی و بعد از وقفه ۲ساله در پرواز هواپیمای ملکی بازرسی، بر فراز فرودگاههای ایران به پرواز درآمد. وزیر راه و مسئولان صنعت هوانوردی میگویند در زمان آشیانهنشینی این هواپیما که سال گذشته از یک شرکت امریکایی خریداری شد، همه تلاش خود را کردهاند تا علاوه بر تهیه تجهیزات آن، دانش و مهارت لازم را برای خودکفایی در استفاده و تعمیر و نگهداری این هواپیما ایجاد کنند تا امکان انجام صفر تا صد عملیات بازرسی فرودگاهی در کشور فراهم شود. داستان نیاز ایران به خرید هواپیمای بازرسی، به یک سقوط بازمیگردد؛ سقوط هواپیمای فالکن ۲۰۰۰ سازمان هواپیمایی کشوری در ۱۲ اسفند ۹۲ در آبهای کیش که علاوه بر کشته شدن ۳ خلبان و یک مسئول امنیت پرواز بهعنوان سرنشینان آن، موجب شد تنها هواپیمای بازرسی فرودگاهی ایران از دست برود و تکههای آن در آبهای خلیجفارس شناور شود. از آن زمان خبرهای متفاوت و متناقضی درباره جایگزین این هواپیما رسانهای میشد؛ یک روز خبر میآمد که هواپیمای جایگزین خریداری شده و در راه ایران است و بار دیگر خبر میدادند که در حال حاضر کار بازرسی فرودگاهها با هواپیمای اجارهای دنبال میشود. یک روز سخن از اجاره هواپیما از بنیاد تعاون ناجا بود و روز دیگر، گفته میشد فوکر شرکت هواپیمایی نفت به کمک سازمان هواپیمایی کشوری آمده است. به هرحال آنچه در این میان مهم بود به تعویق افتادن و کجدار و مریز انجام شدن عملیات بازرسی فرودگاهی در کشور بود. آخرین و جدیدترین توضیح در این زمینه را مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران درمراسمی داد که برای آغاز بکار رسمی هواپیمای بازرسی جدید ایران برگزار شده بود. رحمتاله مهآبادی میگوید در نبود این هواپیما، خدمات مربوط به بازرسی از کشورهای دیگر خریداری میشد و این کار هزینههای زیادی به ایران تحمیل میکرد اما حالا با در دست داشتن یک هواپیمای بازرسی ملکی، هم هزینهها کاهش مییابد و هم ملاحظات امنیتی تامین میشود. این هواپیمای ملکی یک کینگ ایر مدل آی۳۵۰ است که سال گذشته خریداری شد و تا کنون در آشیانه مانده بود. به گفته او با توجه به استراتژیک بودن هواپیمای بازرسی، این خرید، بسیار پیچیده و حساس بود و سنگاندازیهای دشمنان دشواریهای زیادی در مسیر خرید این هواپیما ایجاد کرده بود.
انتقال مسئولیت تامین هواپیمای بازرسی
بر اساس قانون، بازرسی دستگاههای ارتباطی و ناوبری هوایی مستقر در فرودگاهها و ایستگاههای هوانوردی از وظایف حاکمیتی سازمان هواپیمایی کشوری است اما با توجه به مشکلاتی که تحریم بر سر راه این سازمان گذاشته بود و مانع خرید این هواپیمای راهبردی میشد، مسئولان به این فکر افتادند که مسئولیت کار را به شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران منتقل کنند؛ اتفاقی که به گفته مدیرعامل این شرکت با پشتیبانی کامل وزیر راه و شهرسازی اتفاق افتاد و گام مهمی در مسیر خرید هواپیمای بازرسی بود. در همین زمینه تصمیم مهم دیگری که وزیر راه و شهرسازی و مسئولان صنعت هوانوردی گرفتند ایجاد مرکز بازرسی فرودگاهی در کشور بود تا با آمدن هواپیمای بازرسی به کشور به عنوان هواپیمای اختصاصی ایران، مسئولان حوزه هوایی بتوانند از صفر تا صد عملیات مربوط به بازرسی فرودگاهی را در ایران و به همت نیروهای ایرانی انجام دهند. در راستای اجرای این تصمیم، مرکز آموزش فنون و خدمات هوایی کشور با قدمتی ۷۷ ساله تبدیل به نخستین مرکز بازرسی فرودگاهی کشور شد.
درخواست افزایش هواپیماهای بازرسی
عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در مراسم رونمایی از هواپیمای بازرسی و پرواز نمایشی آن، از مسئولان صنعت هوانوردی خواست حالا که نخستین مرکز بازرسی فرودگاهی در کشور راهاندازی شده و توان و امکانات لازم برای بازرسی ایرانی فرودگاهها وجود دارد، افزایش تعداد این هواپیماها را کلید بزنند. در پاسخ به این درخواست، رحمتاله مهآبادی، مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور نیز از برنامههای این شرکت برای خرید دو هواپیمای دیگر خبر داد. به گفته او هواپیمای کینگایر از پیشرفتهترین هواپیماهای روز دنیا در حوزه بازرسی است که ۷۰درصد کشورهای جهان مانند اروپا و امریکای شمالی از آن برای بازرسی فرودگاهها استفاده میکنند.
پرواز کینگایر و چند سوال
در مراسم رونمایی از هواپیمای کینگایر همه آمده بودند، از وزیر راه و شهرسازی و مسئولان صنعت هوانوردی تا خانواده خلبانان شهید در سانحه سقوط فاکلن ۲۰۰۰ سازمان هواپیمایی در آبهای خلیجفارس. در این مراسم اما به برخی سوالها پاسخ داده نشد، به عنوان نمونه رحمتاله مهآبادی در پاسخ به این سوال صمت که گفته میشد این هواپیما از دانمارک خریداری شده، گفت: مبادی مهم نیست؛ مهم این است که خرید انجام شده است. او توضیح بیشتری درباره هزینههای تحمیلشده به ایران در نبود هواپیمای بازرسی ملکی و الزام به اجاره این هواپیما از کشورهای دیگر اشاره نکرد. او برای خبرنگار صمت توضیح داد که کل هزینههای خرید، تجهیز و بیمه این هواپیمای ۲ساله امریکایی کمتر از ۱۰ میلیون یورو برای ایران تمام شده است. این در حالی است که رسانهها بارها اخباری در این باره مطرح کرده بودند که قیمت تمامشده این هواپیما برای ایران بسیار پایینتر از چنین رقمی تمام شده است و حالا شاید به راحتی نتوان این سخن مدیرعامل شرکت فرودگاهها را پذیرفت، آن هم بدون هیچ پاسخی به اخبار انتقادی رسانهها درباره مبلغ قرارداد این هواپیما. او به این توضیح کفایت کرد که در زمان خرید هواپیما به دلیل مشکلات تحریم و استراتژیک بودن این هواپیما، امکان پاسخگویی به شایعات وجود نداشت و تاکید کرد این بهترین خرید از نظر نوع و قیمت است که ایران میتوانست در زمینه هواپیمای بازرسی انجام دهد. در مراسم رونمایی از هواپیمای کینگایرای ۳۵۰ از خانوادههای خانوادههای سید مهدی احمدی موسوی، خلبان و مدیرکل عملیات پرواز سازمان هواپیمایی، محمد امین عامری، خلبان سازمان هواپیمایی کشوری، مسعود جلیلی، خلبان سازمان هواپیمایی کشوری و مدیرکل دفتر گواهینامهها، امتحانات و امور پزشکی سازمان و وجیهالله ترلانی، مسئول امنیت پرواز که در سانحه سقوط فالکن در جزیره کیش به شهادت رسیدند، تجلیل شد. بعد از آن، آخوندی دستور رسمی آغاز به کار هواپیما را داد و هواپیمای بازرسی فرودگاهی ایران بعد از ۲ سال وقفه بر آسمان مهرآباد به پرواز درآمد.
منبع: صمت