اتاق خبر - در طی دو روز گذشته اکثریت اعضای کابینه 30 نفره در سایه به دنبال اخراج هیلاری بن وزیر خارجه این کابینه، با هدف تحت فشار قرار دادن کوربین برای کنارهگیری از رهبری این حزب، استعفا دادهاند.
انتظار میرود که شماری از نمایندگان پارلمانی حزب کارگر برای دادن رأی عدم اعتماد عصر روز سهشنبه یک رأیگیری مخفی صورت دهند که نتیجه آن در حدود 4 بعدازظهر بهوقت محلی مشخص خواهد شد.
به گزارش منابع انگلیسی، بیش از 40 نماینده پارلمانی حزب کارگر و وزیران مستعفی کابینه در سایه قرار است در این رأیگیری شرکت کنند. اقدام نمایندگان یاد شده در حالی صورت می گیرد که کوربین بهرغم فشارهای یاد شده افراد جدیدی را بهجای کسانی که کنارهگیری کردند در کابینه در سایه منصوب کرده و گفته است که قصد کنارهگیری ندارد.
رهبر حزب کارگر که از حمایت اتحادیههای بزرگ کارگری انگلیس برخوردار هست، تأکید کرده است حتی اگر برای رهبری حزب انتخابات برگزار شود، او مجددا نامزد خواهد شد.
با توجه به حمایت اتحادیههای کارگری و جناح چپ حزب کارگر از رهبری کوربین، حتی در صورت برگزاری انتخابات مجدد برای رهبری حزب، کوربین باز با کسب اکثریت آرا به رهبری حزب انتخاب خواهد شد.
هر چند حتی اگر در رأیگیری مخفی یاد شده ، رای به عدم اعتماد به جرمی کوربین داده شود چنین رأیی به خودی خود به معنای پایان رهبری کوربین نیست چراکه رهبر حزب کارگر توسط اعضای و هواداران این حزب و نه نمایندگانی پارلمانی تعیین میشود.
جرمی کوربین در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی در انتخابات حزب کارگر بهرغم تلاش جناح راست این حزب خصوصاً جناح معروف به بلریها ، با اکثریتی قاطع به رهبری حزب انتخاب شد.
رهبر حزب کارگر از آن زمان تاکنون علاوه بر جناح محافظه کار، از سوی برخی از اعضای این حزب که به جناح بلری ها معروف هستند، مورد انتقاد و حمله قرار داشته است.
مخالفان جرمی کوربین مدعی شدهاند که کوربین فاقد صلاحیت لازم برای رهبری حزب کارگر است.
این مخالفان کوربین را متهم میکنند که بهعنوان رهبر حزب، در بهپیش بردن کارزار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا کوتاهی و کمکاری کرده است.
کوربین از زمان همهپرسی سال 1975 برای پیوستن به بازار مشترک اروپایی، که بارأی مثبت مردم تایید شد، یکی از مخالفان اتحادیه اروپا بود، اما در همهپرسی اخیر از ماندن در این اتحادیه حمایت کرد هرچند میگفت که اتحادیه اروپا به اصلاحات نیاز دارد.
در همهپرسی که سوم تیرماه برگزار شد بیش از 37 درصد از رأیدهندگان حزب کارگر به خواست حزب خود بیاعتنایی کردند و به برگزیت رأی دادند.
اما کودتای بخشی از نمایندگان پارلمانی حزب کارگر علیه کوربین در حالی صورت میگیرد که هزاران نفر از طرفدارانش عصر روز دوشنبه در مقابل پارلمان تجمع کرده بودند.
جرمی کوربین، با حضور در اجتماع هوادارانش در برابر پارلمان، از عزم خود برای مقابله با فشارهای درونحزبی برای کنارهگیری از مقامش خبر داد.
تظاهر کنندگان در شعارهایشان خواستار حمایت نمایندگان پارلمانی حزب کارگر از کوربین شدند.
طرفداران کوربین، تلاش برای به چالش کشیدن رهبری او را فرصتطلبی جناح راست حزب کارگر از شرایط پیش آمده بعد از برگزیت و نیز 'بازی وستمینستر' میدانند که از ابتدا با رهبری آقای کوربین موافق نبوده اند.
نتایج تازهترین همهپرسی در میان اعضای حزب کارگر نشان میدهد که 60 درصد آنها مایل هستند که کوربین در سمت خود باقی مانده و در انتخابات سال 2020 میلادی برای رسیدن به نخستوزیری با محافظهکارها رقابت کند.
بحث کودتای درون حزبی علیه کوربین، مدتها است که بر سر زبانها است و یکی از کسانی که بهشدت با رهبر حزب کارگر دارای زاویه است؛ بن هیلاری است که روز یکشنبه گذشته بالاخره از کابینه در سایه کنار گذاشته شد.
رأیگیری سال گذشته در مجلس عوام در مورد گسترش حملات هوایی انگلیس علیه داعش ازجمله مواردی بود که کاملا شکاف میان کوربین با شماری از اعضای کابینه در سایه ازجمله هیلاری بن و نمایندگان پارلمانی حزب کارگر آشکار کرد.
در جریان رأیگیری یادشده، 66 تن از نمایندگان حزب کارگر به نفع حزب محافظهکار از گسترش حملات هوایی علیه داعش حمایت کردند که از این میزان 21 تن از نمایندگان ارشد این حزب بودند.
به همین دلیل منابع انگلیسی احتمال میدادند که جرمی کوربین رهبر حزب کارگر بهمنظور ساماندهی کابینهاش در سال 2016میلادی، شماری از اعضاء ارشد کابینه در سایه، از جمله «هیلاری بن» را برکنار کند.
علاوه بر این، رأیگیری در خصوص بهروزرسانی سامانه هستهای ترایدنت در تابستان در پیش رو از دیگر مواردی است که کوربین را با چالش مواجه خواهد کرد.
دولت دیوید کامرون، ضمن تأکید بر بهروزرسانی سامانه هستهای ترایدنت گفته است که در تابستان سال جاری میلادی این مساله را در پارلمان به رأی خواهد گذاشت.
اما جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر بهعنوان یک مخالف جنگ و عضو فعال کارزارهای مخالف اشاعه سلاحهای هستهای صریحاً با بهروزرسانی سامانه ترایدنت مخالف است و اینیک مساله جدی برای دولت انگلیس در پارلمان ایجاد خواهد کرد.
بههرحال درصورتیکه این فشارها علیه کوربین منجر به استعفای وی از رهبری حزب کارگر شود، انگلیس برای اولین بار در تاریخ معاصر رهبران دو حزب بزرگ سیاسیاش را از دست خواهد داد و با یک بحران جدی سیاسی مواجه خواهد شد.
دیوید کامرون نخستوزیر و رهبر حزب محافظهکار انگلیس نیز روز جمعه در واکنش به رأی غیرمنتظره مردم کشورش به خروج از اتحادیه اروپا در جریان همهپرسی تاریخی روز پنجشنبه، اعلام کرد که از مقامش استعفا خواهد داد.
در حزب محافظهکار نیز بر سر جانشینی دیوید کامرون از هماکنون جنگ داخلی راه افتاده و این حزب را دچار چنددستگی کرده است.
در حالی که از بوریس جانسون، شهردار سابق لندن به عنوان نامزد پیشتاز برای کسب رهبری حزب محافظه کار نام برده می شود، نتیجه نظرسنجی جدید موسسه «یو گو» از پیشتازی ترزا مِی، وزیر کشور انگلیس برای جانشینی دیوید کامرون حکایت دارد.
در همهپرسی روز پنجشنبه گذشته 23 ژوئن ( سوم تیرماه ) 51.9 درصد مردم به خروج از اتحادیه اروپا و 48.1درصد آنها به ماندن در این اتحادیه رأی دادند.
در جریان همهپرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ، موافقان برگزیت 17 میلیون و 410 هزار و 742 رأی و مخالفان برگزیت 16میلیون و 141 هزار و 241 رأی آوردهاند.
ایرنا
94110