همچنین ۱۰ میلیون تن مازاد تولید گندم دارد، رتبه دهمین تولیدکننده سنگ آهک جهان را دارد و در جایگاه چهارم ذخیره فروآلیاژ است بنابراین با توجه به ظرفیتهای معدنی و کشاورزی، وجود خط ریلی میتواند عاملی در رونق اقتصادی باشد. امیدواریم با راهاندازی این سرای تجاری بستر را برای بازرگانان ۳ استان شمالی فراهم کنیم. به گفته کارشناسان، پیشبینی میشود این سرای تجاری تا یک ماه آینده به بهرهبرداری برسد.
کاهش ۳۰درصدی صادرات گلستان
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان گلستان میگوید: کشور قزاقستان یکی از هدفهای اصلی ما در آسیای میانه است، نداشتن پایگاه مناسب برای تاجران و بازرگانان یکی از مشکلات مهم این حوزه است، سفارتخانهها و وزارت امورخارجه کشور ما در حال حاضر یک رویکرد اقتصادی را درپیش گرفتهاند که این امر در گذشته بسیار کمرنگ بوده است.
رمضان بهرامی میافزاید: چون نگاه وزارت امور خارجه در کشورهای اطراف متمایل به اقتصاد است بنابراین باید پایگاههای اقتصادی را راهاندازی کنیم. بهعنوان نمونه اگر به کشور چین و روسیه نگاه کنیم متوجه میشویم که آنها به زبان و آداب و رسوم کشورهای هدف صادراتی خود مسلط شدند و سعی کردند در کشورهای هدف مورد نظر بیتوته و شرکتهایی ثبت کنند و یا اینکه در خارج از سفارتخانهها پایگاههای ثابت داشته باشند. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان گلستان تصریح میکند: بازرگانان و تاجران ما به دلیل نبود یک پایگاه ثابت در بازارهای هدف سرگردان میشوند و ضربه میخورند، به همین منظور برای اینکه بتوانیم فضای اقتصادی را برای ارتباط با کشورهای هدف تسهیل کنیم میخواهیم یک سرای تجاری در کشور قزاقستان راهاندازی کنیم. متاسفانه در دوسال گذشته صادرات استان گلستان به قزاقستان افت ۳۰درصدی داشته است. درست است که تراز تجاری ما با این کشور مثبت است ولی صادرات استان کاهش داشته است.
بهرامی تاکید میکند: همانطور که میدانید ۸۰درصد کالاهای صادراتی کشور قزاقستان، وارداتی است، این کشور، کشوری ثروتمند است و ذخایر بسیارخوبی دارد، ذخایری که در این کشور وجود دارد میتواند برای فرآوری آلیاژ استانهای ما بسیار مفید باشد، به همین دلیل میخواهیم یک پایگاه مناسب تجاری در این کشور راهاندازی کنیم. وی ادامه میدهد: تا دو هفته آینده همراه با هیات اتاق بازرگانی برای شناسایی سرای تجاری به کشور قزاقستان سفر خواهیم کرد، همچنین یک مکان هم در اختیار تاجران و صادرکنندگان قزاقستانی در استان گلستان خواهیم گذاشت، بیش از ۶هزار قزاقستانی در استان حضور دارند، حضور قزاقستانیها میتواند روابط دو کشور را تسهیل کند. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان گلستان اظهار میکند: این سرای تجاری میتواند تاجران و صادرکنندگان را حمایت و به بخش تجارت کمک شایانی کند. با راهاندازی این سرای تجاری بستر را برای بازرگانان ۳ استان شمالی با محوریت استان گلستان فراهم میکنیم.
پیشبینی میشود این سرای تجاری با همکاری افخمیراد، معاون وزیر سازمان توسعه تجارت تا یک ماه آینده به بهرهبرداری برسد. وی اضافه میکند: استانهای شمالی، استانهای بسیار خوبی برای تامین امنیت غذایی چه داخل کشور چه خارج از کشور هستند، استان گلستان بیشتر محصولات صنایع غذایی (مرغ) را برای تازهخوری به کشورهای جنوب روسیه صادر میکند. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان گلستان تاکید میکند: اواخر خرداد امسال میز تجاری گلستان و قزاقستان به منظور تجارت کوتاهمدت و بلندمدت تشکیل شد تا مشکلات تاجران و بازرگانان بررسی شود. بهرامی با اشاره به اینکه کمیتههای چهارگانه با کمک اتاق بازرگانی و دستگاههای مرتبط در استان گلستان تشکیل شده است، اظهار میکند: مسائل و مشکلات و فرصتهای تجاری با قزاقستان در ۳ سطح ملی، فراملی و استانی مورد بررسی قرار گرفته است.
صادرات محصولات غذایی مازندران به قزاقستان
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مازندران میگوید: مازندران ظرفیتهای خوبی در حوزه تولیدات صنعتی و محصولات کشاورزی دارد. راهاندازی سرای تجاری بهعنوان یک پایگاه در قزاقستان میتواند به افزایش صادرات استان کمک کند بهطوریکه امسال شاهد صادرات مطلوب و چشمگیری باشیم. عبدالله مهاجر با بیان اینکه باید تسهیلات گمرکی و حملونقلی مناسب برای گسترش روابط اقتصادی دوجانبه فراهم شود، میافزاید: محصولات غذایی تولیدی در مازندران با کیفیت خوبی در دسترس مشتریان بازارهای هدف قرار میگیرد و ما میتوانیم این محصولات را به قزاقستان هم صادر کنیم. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مازندران تصریح میکند: براساس گزارش رسمی سازمان تجارت خارجی ایران، حجم مبادلات تجاری دو کشور ایران و قزاقستان در سال گذشته ۹۸۴میلیون دلار بود که ۸۹۳میلیون دلار آن واردات از قزاقستان و ۹۴میلیون دلار را صادرات ایران به آن کشور تشکیل داده است.
مهاجر با بیان اینکه ساخت سرای تجاری موجب گسترش روابط تجاری دوجانبه بهویژه روابط بین استانی میشود، اظهار کرد: بعد از سالهای متمادی و فروپاشی روسیه، ارتباط قزاقستان و ایران ارتباط بسیار خوبی بوده است، به همین منظور ما توانستیم در شهر آکتائو قزاقستان نمایشگاهی را برگزار کنیم. بنابراین روابط اقتصادی دو کشور هم در سطح خوبی است و این روابط میتواند بدون محدودیت تداوم داشته باشد. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مازندران بیان میکند: قزاقستان نیازمندیهایی دارد که ما میتوانیم تامین کنیم و برعکس، قزاقستانیها در زمینه تولید غلات بهویژه گندم در دنیا حرف برای گفتن دارند، آنها معتقدند ساخت بندر منگستائو کمک بزرگی برای صادرات فروآردههای نفتی و سایر تجهیزات به ایران است چون این شبکه حملونقلی میتواند صدور گندم تولیدی قزاقستان به ایران را تسهیل کند. وی ادامه میدهد: بندر عظیم منگستائو دارای قابلیتهای فراوانی است و هماکنون در حال اتمام است. از آنجا که ایران بزرگترین خریدار گندم و آهنآلات از قزاقستان است، این بندر میتواند برای حمل و جابهجایی این محصولات مقرون به صرفه باشد.
ساخت سرای تجاری ایرانیان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان میگوید: ساخت سرای تجاری در کشورهای هدف جزو برنامهها و اهداف امسال ما بوده است، در این زمینه کشوری که لازم بود ما بیشتر در آن حضور داشته باشیم کشور قزاقستان بود. یکی از مواردی که میتواند به ما کمک کند ایجاد سرای تجاری است که این هدف را دنبال کردیم، خوشبختانه با پیگیری اتاق بازرگانی کشور با محوریت اتاق بازرگانی گیلان این هدف در حال انجام است. علی منتظری میافزاید: همچنین براساس توافقات حاصل شده با روسیه، ساخت سرای تجاری ایرانیان بهعنوان پایگاه صادرات محصولات ایرانی در آستراخان با مدیریت اتاق گیلان در حال انجام است. وی ایجاد میز مذاکره دائمی در سرای تجاری برای تبادل اطلاعات و مشاوره بین تاجران دو کشور را از اهداف ایجاد این سرا نام برده و ادامه میدهد: سرای تجاری ایرانیان به مرکزی برای سکوی پرش صادرکنندگان ایرانی و آشنایی بیشتر با فرصتهای موجود در توسعه تجاری تبدیل میشود. منتظری تاکید میکند: از صادرکنندگان میخواهیم حضور پررنگتری در بازار روسیه داشته باشند و نقشآفرینی کنند که ما بتوانیم علاوه بر حفظ سهم تجاری که با کشور روسیه داریم، این سهم را افزایش دهیم و با توجه به شرایط جدید و روابط ما با روسیه، یک جهش صادراتی را با این کشور پایهگذاری کنیم. این سرای تجاری میتواند بهعنوان مرکزی که ما را به این اهداف نزدیک میکند، بسیار موثر باشد. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان بیان میکند: این سرای تجاری شامل ساختمانی دو طبقه در مرکز شهر آستراخان در زمینی به مساحت ۱۵۰۰ مترمربع خریداری و مراحل بازسازی آن با الگوی معماری ایرانی آغاز شده و تا پایان تابستان آماده بهرهبرداری است. به گفته منتظری، آستراخان شاهراه ارتباط تجاری بین گیلان و روسیه است که از ۲۰سال پیش از این راه ارتباط بین این دو استان حفظ شده است.
منبع: صمت
95102