Performancing Metrics

کارکرد ظرف‌های یک‌بار مصرف، نیازمند بازتعریف | اتاق خبر
کد خبر: 358695
تاریخ انتشار: 22 تیر 1395 - 21:09
براساس آخرین آمارها، ظرف‌های یک‌بار مصرف در ایران مورد استقبال بسیار زیادی قرار دارد و در آخرین آمارهای رسمی از درگاه ملی آمار، ایران جزو ۲۰ کشور پرمصرف این ظرف‌ها است.

به گزارش اتاق خبر، یکی از شایعاتی که در سال‌های گذشته دامن این صنعت را گرفته، موضوع سرطان‌زا بودن این ظرف‌ها است.
موضوع سرطان‌زا بودن ظرف‌های یک بار مصرف حتی در بسیاری از شبکه‌های اجتماعی طرح شده و بین مشترکان بارها دست به‌دست چرخیده است. موضوعی که در این زمینه وجود دارد این است که این ظرف‌ها در چه شرایطی ممکن است سرطان‌زا باشد و آیا سرطان‌زا شدن آنها به بخش تولید در کشور مربوط می‌شود یا به بخش مصرف؟
بسیاری از کارشناسان موافق و مخالف استفاده از ظرف‌های یک‌بار مصرف معتقدند در صورتی که غذای سرد در آنها استفاده شود هیچ مشکلی برای مصرف‌کننده ایجاد نخواهد شد. بر این اساس می‌توان این‌گونه برداشت کرد که سرطان‌زایی ظرف‌های یک‌بار مصرف وابسته به میزان و درجه حرارت غذایی است که در آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. مسئولان و کارشناسان صنایع غذایی در ایران معتقدند ظرف‌های یک‌بار مصرفی که به‌طور قانونی در کشور تولید می‌شود آمادگی نگهداری غذای گرم را دارند اما در برخی مواقع به دلیل استفاده نادرست از آنها مشکلاتی برای سلامت مصرف‌کنندگان ایجاد می‌شود.
محمدباقر امامی آل‌آقا، دبیر «انجمن تولیدکنندگان ظروف یک‌بار مصرف» درباره سرطان‌زا بودن این محصولات در کشور گفت: «ظرف‌های یک‌بار مصرف در ایران براساس استاندارد ۱۱۵۴۷ تولید می‌شود که این استاندارد، استاندارد ملی نام دارد. استاندارد ملی ایران در این زمینه نیز بر گرفته از استاندارد «اف‌بی‌ای» است که برای تولیدکنندگان امریکایی وضع شده است. بر این اساس می‌توان مدعی شد که محصولات تولید شده قانونی در ایران براساس استانداردهای امریکا تولید می‌شوند. » وی با اشاره به اینکه متاسفانه مشکلاتی که در زمینه ظرف‌های یک‌بار مصرف ایجاد می‌شود به‌دلیل شیوه مصرف و تولید غیرقانونی است، توضیح داد: «این ظرف‌ها در برخی موارد زیرپله‌ای و غیرقانونی تولید می‌شود. تولیدکنندگان قانونی نیز در این مقوله هیچ دخالتی ندارند و این وظیفه نهادهای نظارتی است که جلوی فعالیت واحدهای غیرقانونی را بگیرد. بر این اساس نمی‌توان تمام تولیدات ظرف‌های یک‌بار مصرف را زیر سوال برد. مصرف‌کنندگان در صورتی که می‌خواهند از آسیب‌های احتمالی این ظرف‌ها دور باشند باید از شیوه تامین این محصولات اطمینان داشته باشند. » دبیر انجمن تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف با تاکید بر اینکه گاهی به دلیل فرهنگ استفاده از این ظرف‌ها مشکلاتی برای سلامتی مصرف‌کنندگان ایجاد می‌شود، تصریح کرد: «متاسفانه در برخی موارد مصرف‌کنندگان مواد غذایی موجود در ظرف‌های یک‌بار مصرف را درون ظرف‌ها گرم می‌کنند. برای مثل استفاده از این ظرف‌ها درون ماکروویو یا گذاشتن آنها روی کتری برای گرم نگه داشتن مواد غذایی از جمله اشتباهاتی است که در استفاده از این محصولات رخ می‌هد. در این شرایط طبیعی است که بافت پلیمری ظرف‌های یک‌بار مصرف آسیب‌هایی به همراه داشته باشد. »

 

امامی آل‌آقا با بیان اینکه باید در استفاده از محصولات مورد نیاز به کارکرد آنها توجه داشت، گفت: «هیچ‌کدام از تولیدکنندگان ظرف‌های یک‌بار مصرف تاکنون ادعا نکرده‌اند که ظرف‌های تولیدی آمادگی گرم شدن دارد. این ظرف‌ها فقط برای نگهداری و حمل مواد غذایی است. بر این اساس نباید آنها را گرم کرد. »
وی به این پرسش که شاخص‌هایی در میزان مقاومت ظرف‌های یک‌بار مصرف در حرارت محتویات آنها در نظر گرفته شده است، گفت: «یکی از استانداردهای مهم برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان، در این زمینه مواد اولیه فول کانتکت است. این مواد آمادگی نگهداری مواد غذایی را تا ۷۵ درجه دارند. در صورتی که تولیدکنندگان از این مواد اولیه استفاده کنند، هیچ مشکلی برای مصرف‌کنندگان ایجاد نمی‌شود. البته نباید فراموش کرد که باز هم این ظرف‌ها نباید گرم شوند. بلکه می‌توانند نگهدارنده مواد گرم غذایی باشند. »
دبیر انجمن تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو در زمینه ظرف‌های یک‌بار مصرف سختگیری خاصی دارد که به سود مصرف‌کنندگان است، گفت: «نهادهای نظارتی در این زمینه استانداردهای پیچیده‌ای را وضع کرده‌اند که به افزایش سطح سلامت جامعه کمک بسیاری می‌کند. یکی از موضوعات مهم در این زمینه حرارت استانداردی است که این ظرف‌ها می‌توانند را تحمل کنند. براساس استانداردهای موجود ظرف‌های یک‌بار مصرف تولیدی تا دمای ۶۵ درجه را می‌توانند نگهداری کنند. این در حالی است که در برخی موارد تا ۷۵ درجه هم قابل نگهداری است اما براساس آنچه نهادهای نظارتی می‌گویند این عدد اکنون ۶۵ درجه سانتی‌گراد است. » وی با تاکید بر اینکه نباید این ظرف‌ها را گرم کرد، توضیح داد: «این احتمال وجود دارد که برخی از مصرف‌کنندگان این طور فرض کنند که مواد غذایی را ۶۵ درجه می‌توانند گرم کنند و بیشتر نباید حرارت وارد شود. این‌طور نیست. نباید فراموش کرد بافت پلیمیری تحمل نگهداری و حمل حرارت موجود را دارد. این بافت در برابر اینکه حرارت به آنها وارد شوند تحمل زیادی ندارند و ممکن است آسیب‌هایی وارد شود. »

 
تولید زیرزمینی توان رقابت‌پذیری را می‌گیرد
یکی از مشکلاتی که برای صنایع تولید ظرف‌های یک‌بار مصرف در کشور ایجاد شده بحث تولید غیرقانونی یا به عبارتی تولید زیرپله‌ای است. تولید زیرپله‌ای محصولات به دلیل اینکه شامل هیچ نظارت و استانداردی نمی‌شود کیفیت بسیار پایینی دارد و این موضوع رقابت‌پذیری واحدهایی که تولید قانونی دارند را به خطر انداخته است.
علی محمد درویشی، تولیدکننده ظرف‌های پلاستیکی، درباره مشکلاتی که در این صنعت وجود دارد، گفت: «یکی از بزرگترین مشکلات این صنعت، تولیدکنندگان غیرقانونی و زیرپله‌ای هستند. » وی افزود: «واحدهای تولید ظرف‌های یک‌بار مصرف آمادگی رقابت را دارند و تولیدات داخل کشور اکنون رقابت‌پذیر است اما نباید فراموش کرد که شرایط رقابت باید برای تمام واحدها یکسان باشد. اکنون متاسفانه نه‌تنها این‌طور نیست بلکه این واحدها آسیب‌های بلندمدت بسیاری را به تولیدات ظرف‌های یک‌بار مصرف در کشور وارد کرده‌اند. » درویشی با اشاره به اینکه بسیاری از واحدهای تولیدی که محصولات خود را اکنون به‌طور استاندارد و قانونی تولید می‌کنند، دچار مشکلات بسیاری شده‌اند، گفت: «در سال‌های گذشته یکی از مشکلاتی که برای صنایع تولید ظرف‌های پلاستیکی ایجاد شد، سرطان‌زایی آنها بود. در بسیاری از شبکه‌های مجازی اخباری به دروغ دست به‌دست می‌شد و بسیاری از مصرف‌کنندگان اعتماد خود به این صنعت را از دست دادند. یکی از موضوعاتی که باعث این بی‌اعتمادی شد، تولید غیراستاندارد واحدهای زیرزمینی بود که باید بپذیریم هنوز در کشورمان وجود دارد. اما موضوع دیگری که در این زمینه آسیب‌های بسیاری وارد کرد جلوگیری از مصرف این محصولات بود که با تبلیغ‌های بسیاری انجام شد. » این تولیدکننده ظرف‌های یک‌بار مصرف درباره چگونگی بازگشت اعتماد مردم به این محصولات این‌گونه توضیح داد: «یکی از راه‌های رفع مشکلات کنونی این است که دولت سریع‌تر واحدهای تولید زیر زمینی را کشف کند و جلوی تولید آنها را بگیرد. در این صورت مصرف‌کنندگان در بازار شاهد کالای غیرمجاز نخواهد بود و دوباره به تولیدکنندگان قانونی اعتماد خواهند کرد. »

منبع: صمت

95102

نظرات
ADS
ADS
پربازدید