به گزارش اتاق خبر، مرضیه شاهدایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در یک برنامه تلویزیونی به بررسی نقاط ضعف و قوت مدیریت حادثه آتشسوزی در برج پارازایلین و مخزن ۲۰۰۱C مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا پرداخت و گفت: این حادثه با مدیریت کمیته بحران منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر و ستاد بحران و راهبری وزیر نفت هدایت شد.
وی با اشاره به اینکه تجربه حاصلشده از این حادثه نقاط ضعف را برای ما نمایان کرد، افزود: باید هر چه سریعتر به تجهیز منطقه ماهشهر و عسلویه اقدام کرد و با شناخت استانداردهای جهانی سطح مدیریت این واحدها را افزایش داد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به اینکه هیچکدام از ۱۱ واحد مجتمع بوعلی سینا جز برج و ۲ مخزن، آسیب ندیده است، گفت: امیدواریم تا ۲ هفته آینده فعالیت مجتمع از سر گرفته شود. میزان خسارت واردشده به این مجتمع بیش از ۶۰ میلیون یورو پیشبینی میشود که امیدواریم با بررسی کارشناسی میزان دقیق خسارتها برآورد و اعلام شود.
سرعت تخلیه مخزن کافی نبود
مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به بررسی نقاط ضعف و قوت مدیریت حادثه آتشسوزی در برج پارازایلین و مخزن ۲۰۰۱C مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا پرداخت و گفت: تا زمانی که این پتروشیمیها زیرنظر دولت هدایت میشدند، دولت ابایی از سرمایهگذاری در بخش ضرورتهای اچاسئی، زیرساخت و ایمنی نداشت، بنابراین انتظار میرود بخش خصوصی هم اینگونه رفتار کند و بیش از پیش به این موضوع اهمیت دهد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، درباره اتفاقاتی که در این مجتمع افتاد و سبب آتشسوزی شد، اظهار کرد: پمپی که در حال تعمیر بود نشتی داشته و زمانی که برای رفع نشتی اقدام میکنند، واشرهای آب بند مواد را به بیرون هدایت میکنند و موادی که مخلوط زایلنها بوده از داخل پمپ به بیرون پاشیده و به اطراف پرتاپ میشود.
به گفته وی، به دلیل اینکه این پمپ نزدیک کورههایی با دمای ۱۴۰۰ و ۱۵۰۰ درجه قرار داشته بلافاصله احتراق شروع میشود و نیروهای حاضر در محل سعی بر کنترل حادثه داشتند که متاسفانه به دلیل جانمایی پتروشیمی بوعلی سینا و اینکه کل فرآیندهای نفتی در آن انجام میشود، بلافاصله آتش به مخازن سرایت و منجر به آتشسوزی میشود.
شاهدایی، با اشاره به اینکه آتش به برج جداسازی زایلنها که مرتفعترین برج در منطقه است و در نزدیکی کوره قرار داشته، سرایت میکند، ادامه داد: این برج تقطیری است که درون آن مواد نفتی و مخلوط زایلنها قرار دارد، بنابراین آتش به سرعت به طبقات بالا سرایت میکند و درنهایت برج از سیستم کنترل خارج میشود.
به گفته وی، نیروهای اچاسئی و آتشنشانها سعی میکنند آتش را مهار کنند؛ ولی متاسفانه برج مشتعل شده و در زمان مهار قسمتهای بالایی برج در چند ناحیه منفجر میشود که ترکشها به اطراف پرتاپ شده و به مخازن هیدروکربوری اطراف سرایت میکند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد: ترکشها به دو مخزن از سه مخزن اصلی خوراک آروماتیک که با فاصله ۲۰۰ متری قرار دارند، اصابت میکند که آتش مخزن نخست به سرعت مهار شد.
در مخزن دوم که ۲۵ هزار تن ظرفیت دارد و ۱۸ هزار تن خوراک نفتا داشته به دلیل سطح بالای خوراک و بخارهای فشرده خوراک در زیر سقف به محض اصابت ترکش این بخارها مشتعل میشود که سقف فرو میریزد و متاسفانه سرعت تخلیه مخزن دوم مناسب نبود و همین امر سبب گسترش آتش شد.
وی اعلام کرد: براساس تصمیم کمیته بحران منطقه ماهشهر سعی بر مهار آتش بود که آتش برج و مخزن اول در روز نخست حادثه مهار شد ولی با تصمیمات اتخاذشده موفق به مهار آتش مخزن دوم نشدند و با فرو ریختن سقف این مخزن آتش مشتعلتر شد.
شاهدایی درباره چگونگی مهار آتش گفت: در سراسر کشور حتی خارج از کشور در چنین آتشسوزیهایی که سابقه هم داشته، سعی بر این است که سطح مواد را پایین بیاورند و آتش را مهار کنند چراکه با این حجم خوراک نمیتوان آتش را مهار کرد.
بنابراین سعی شد محصول را به مخازن دیگر منتقل کنند که سرعت کافی نبود، در نتیجه تصمیم گرفته شد مقداری از خوراک درون مخزن بسوزد تا سطح مواد هیدروکربوری کاهش پیدا کند و به سطح پایینتر مخزن برسد تا بتوانند حریق را اطفا کنند.
شرکت پتروشیمی دخالتی در مدیریت واحدها ندارد
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی درباره نوع مدیریت واحدهای پتروشیمی اعلام کرد: مدیریت بخش پتروشیمی تفاوت زیادی با بخشهای نفت و گاز دارد و تفاوت این است که مدیریت همه واحدها به بخش خصوصی سپرده شده و شرکت صنایع پتروشیمی دخالتی از نظر مدیریت ندارد.
به گفته وی، نقش شرکت صنایع پتروشیمی از طریق سازمان منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر نقش نظارتی بوده که متولی هدایت و پشتیبانی در منطقه و مدیریت بحران و برقراری انسجام بین واحدهاست.
شاهدایی، با اشاره به اینکه سازمان ویژه اقتصادی ماهشهر مانورهای زیادی در زمینه اچاسئی در منطقه اجرا میکند، گفت: نتیجه برگزاری این مانورها موارد اصلاحی و اقدامات پیشگیرانه است که متاسفانه شرکتهای بخش خصوصی به این مسائل توجه نمیکنند.
وی ادامه داد: تاکنون رفتار سازمان با بخش خصوصی تعاملی بوده ولی این حادثه این درس را برای ما داشت که نظارت بیشتری باید روی این اقدامات در واحدهای پتروشیمی ماهشهر و عسلویه شود و باید ملزم به رعایت استانداردها، تجهیز امکانات و رفع کمبودها شوند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، رعایت ضرورتها، استانداردهای اچاسئی در منطقه همراه با آموزش مستمر را از موارد مهم و قابل توجه برای واحدها دانست و تصریح کرد: تجربه نشان داد که باید منسجمتر، جدیتر و مدبرانهتر حرکت کنیم و همکاری بیشتری بین مناطق و واحدها ایجاد شود.
حضور مدیران ارشد در هر حادثهای ضرورت ندارد
وی درباره انتقادهایی که از حضور دیرهنگام وزیر و مدیرعامل پتروشیمی در محل حادثه شده است، گفت: صنعت پتروشیمی و نفت صنعت پرخطری است و این نوع اتفاقها اجتنابناپذیر است ولی حضور مدیران ارشد در هر حادثهای ضرورت ندارد چراکه هر واحد دارای مدیران متخصص و کارآمد است.
شاهدایی ادامه داد: با توجه به اینکه در بخش نخست آتش مهار شد، ضرورتی برای حضور در محل ندیدیم؛ ولی زمانی که مخزن اصلی آتش گرفت و نتوانستند آتش را مهار کنند ما لزوم حضورمان را در آنجا احساس کردیم و به سرعت به منطقه رفتیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، دلیل اجرای عملیات ضربتی اطفای حریق در چند مرحله را ناشی از وسعت زیاد آتش دانست و تاکید کرد: مهار آتش در این سطح نیازمند تجهیزات، امکانات و تمهیدات خاص بود که با تلاش فرمانده عملیات و تلاش آتشنشانها سطح مواد داخل مخزن کاهش یافت و مخازن اطراف خنک نگه داشته شدند و از سرایت آتش به بقیه واحدها جلوگیری شد که پایان این حادثه بدون تلفات جانی جای تشکر و قدردانی دارد.
بیش از ۶۰ میلیون یورو خسارت
شاهدایی، در رابطه با میزان خسارت اعلامشده از سوی شرکت بیمه گفت: براساس بازدیدی که بیمه داشت میزان خسارت ۶۰ میلیون یورو تخمین زده شد، این در حالی است که به نظر میرسد میزان خسارتها بیشتر از این میزان باشد.
وی افزود: براساس جلسات برگزار شده، باید در جهت تجهیزات پیشرفتهتری حرکت کنیم که بتوانند حریقها را مهار کنند، و باید در این زمینه تجهیزات لازم را خریداری کنیم. براساس بررسیها این گمانه که آتشسوزی عمدی بوده به کلی منتفی است، این آتشسوزی در هر کشور دیگری نیز میتوانست رخ دهد و موضوعی دور از انتظار نیست.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، با اشاره به اینکه این اتفاق در واحد جداسازی زایلنها رخ داده که آخرین واحد در مدار تولید است، افزود: این مجتمع ۱۱ واحد دارد که هیچ آسیبی به واحدهای دیگر وارد نشده بنابراین پیشبینی میشود ظرف دو هفته آینده کار این پتروشیمی از سر گرفته شود.
باید تجهیزات مدرن خریداری شود
شاهدایی با بیان اینکه این حادثه نقاط ضعف واحدهای پتروشیمی در زمینه مدیریت بحران را نشان داد، گفت: نیازمند خرید تجهیزات ایمنی مدرن، اقدامات پیشگیرانه و سرمایهگذاری در بخش خرید تجهیزات روز با ظرفیتهای بالاتر برای مهار آتش هستیم.
وی ادامه داد: خرید هلیکوپتر برای مناطق پتروشیمی ضروری نیست چراکه مواد نفتی و گاز با آب خاموش نمیشود ولی اگر تشخیص داده شود هلیکوپتر و هواپیمای آبپاش برای منطقه عسلویه و ماهشهر خریداری خواهد شد.
ارائه گزارش تکمیلی حادثه بوعلی سینا به وزیر نفت
گزارش تکمیلی علت حادثه پتروشیمی بوعلی سینا، هفته آینده به وزیر نفت و مسئولان ذیربط ارائه میشود.
ابراهیم غلامشاهی، رییس روابط عمومی مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا با اعلام این مطلب گفت: هماکنون بهصورت روزانه جلسات موثر با هماهنگی بخشهای مختلف شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در جریان است.
به گفته وی، تمام متخصصان و مهندسان پتروشیمی بوعلی سینا در حال بررسی و ارائه نظرات فنی برای گزارش نهایی علت حادثه هستند.
وی همچنین از تلاش برای بازگرداندن این واحد به مرحله تولید خبر داد و گفت: در صورت امکان تجهیزات قابل تعمیر، بازسازی و مورد استفاده قرار گرفته و در صورت نیاز جایگزین خواهند شد.
منبع: صمت
95102