اتاق خبر: فرهاد پرورش، مديرعامل شركت هواپيمايي ايران با بيان اينكه مذاكرات براي خريد 20فروند هواپيماي كوچك با شركت فرانسوي «اي تي آر» ادامه دارد، گفت: با خريد اين تعداد هواپيما نياز 60درصد از فرودگاههاي كوچك كشور تامين ميشود با اين حال طي 10سال آينده ظرفيت افزايش اين نوع هواپيماها تا ۵۰فروند ديگر هم وجود دارد.
پرورش همچنين درخصوص نياز كشور به هواپيماهاي كوچك، گفت: فرودگاههايي در كشور وجود دارد كه تنها هفتهيي 3 تا ۴پرواز دارند درحالي كه ميتوان با تجهيز آنها به هواپيماهاي كوچك روزي دو تا سه پرواز داشته باشند.
وي با اعلام اينكه بر اساس آمار موجود چيزي بيش از ۶۰ فرودگاه كوچك در كشور وجود دارد كه بيشتر در شهرهاي كمبرخوردار قرار دارند، تصريح كرد: ۹۰درصد مسافران درحدود 10فرودگاه اصلي كشور و 10درصد بقيه در ۹۰درصد فرودگاههاي كشور جابهجا ميشوند. اين به آن معناست كه شهرهاي اصلي پروازهاي بزرگتر دارند و هواپيماي كوچك در فرودگاههاي شهرهاي كوچك وجود ندارد.
وي ادامه داد: اين درحالي است كه در بسياري از اين شهرها استادان، دانشجويان، مقامات محلي و حتي تاجران زيادي در رفت و آمد با تهران و ساير مراكز استانها هستند و با انجام پروازهاي روزانه ميتوان شهرهاي كوچك را به شهرهاي بزرگتر و استانهاي مركزي متصل كرد.
مديرعامل شركت هواپيمايي ايران با توضيح اينكه پيشتر دستوري از شخص وزير داشتيم كه هواپيمايي هما روي اين موضوع كار كند، گفت: فرصتي كه پسابرجام به ما داد اين بود كه ما با كمپانيهايي كه صاحب هواپيماهاي كوچك هستند وارد مذاكره شويم. در حال حاضر تنها چند فروند از هواپيماي كوچك كه آن هم از نوع «اي تي آر» قديمي فرانسه است، نزد هواپيمايي آسمان عملياتي است.
وي ادامه داد: با مطالعه قبلي از بين چندين كمپاني كه صاحب اين هواپيماها هستند، ما خريد ۲۰فروند را پيشبيني كردهايم كه اگر اين پروژه به نتيجه برسد تقريبا ميتوانيم حدود ۵۰ تا ۶۰درصد نياز اين فرودگاهها را پوشش دهيم و مشكل اين مناطق را حل كنيم. ضمن اينكه نيازمند توسعه آن نيز خواهيم بود به اعتقاد ما طي 10سال آينده تا ۵۰فروند هم ظرفيت افزايش اين نوع هواپيماها وجود دارد.
فرهاد پرورش با توضيح اينكه هواپيماهاي بزرگ در خيلي از شهرهاي كوچك پر نميشود و به همين دليل اين پروازها اقتصادي محسوب نميشود، گفت: مزاياي هواپيماهاي كوچك اين است كه ميتوانند دو تا چند مرتبه در روز پرواز برقرار كنند، اما هواپيماهاي بزرگتر حتي با يكبار در روز هم پر نميشوند.
پرورش درخصوص اينكه چرا تاكنون به نياز اين بخش پاسخ داده نشده است، تصريح كرد: علاوه بر تحريمها، نرخ كنترل شده قيمتها هم در مغفول ماندن اين امر تاثيرگذار بود. با آزاد شدن نرخ پروازها درحال حاضر ميتوان پروازي گذاشت و نرخ آن را تعيين كرد. البته اين به معناي عدم نظارت سازمان هواپيمايي و قيمتگذاري بيرويه نيست.
وي ادامه داد: مثلا وقتي هواپيمايي را با ظرفيت ۱۵۰نفر به شهري مثل جيرفت يا رفسنجان ميفرستيد اين هواپيما پر نميشود و براي شركت هواپيمايي اقتصادي نيست. اما در مسيري مثل شيراز يا بندرعباس يا مثلا مشهد هميشه هواپيما پر ميشود. ضمن اينكه وقتي هواپيما مسير طولانيتري را پرواز ميكند، زمان زمينگيري كمتري در فرودگاهها دارد و درواقع بهرهمندي از هواپيما براي آن شركت هواپيمايي بيشتر است. در صورتي كه هواپيماي كوچكتر مجبور است هر30 تا ۴۰دقيقه نشست و برخاست كند و زمينگيري بيشتر دارد و بهرهبرداري كمتري از لحاظ سرمايهگذاري براي شركت هواپيمايي دارد.
فرودگاههاي كوچك به پايگاه تبديل شود
پرورش با اعلام اينكه با محدوديتهايي كه تاكنون وجود داشته است سرمايهگذاري در اين بخش صورت نميگرفت، تصريح كرد: اما با برداشته شدن اين محدوديتها تلاش شده كه اين مشكل كشور حل شود. ايران كشوري پهناور با 80ميليون جمعيت است و ميطلبد با توسعه مناطق كم برخوردار مناطق را به شهرهاي اصلي متصل كنيم.
وي ادامه داد: مثلا فرودگاه رشت را در نظر بگيريد كه تعداد اندكي پرواز دارد. حتي خط پروازي تهران به رشت از تهران بعضا حدود ۵۰درصد از ظرفيت هواپيما را پر ميكند اين در حالي است كه اين ۵۰درصد براي هواپيماي كوچك 100درصد ميشود و ما از رشت ميتوانيم شمال غرب و شرق كشور را پوشش دهيم و اين فرودگاه را به پايگاه تبديل كنيم. همين كار را ميتوان در كرمان، مشهد، بندرعباس، شيراز و اصفهان هم انجام داد.
همكاري مشترك ايران و اوكراين در بخش هوايي
در رويدادي ديگر، سرگئي بورديليارك، سفير اوكراين در ايران درخصوص همكاري تهران- كييف در بخش هواپيمايي گفت: اوكراين تنها كشوري است كه در توسعه صنعت هوايي ايران مشاركت داشته است، حتي در شرايطي كه بدترين تحريمها عليه كشور شما اعمال ميشد. شركت اوكرايني «آنتونوف» همراه با شركت «هسا» تاكنون ۱۹ هواپيماي «ايران-۱۴۰-۱۰۰» را توليد كردهاند.
بورديليارك گفت: پس از سانحه تاسفبرانگيز سقوط يكي از اين هواپيماها در فرودگاه مهرآباد در آگوست ۲۰۱۳، توليد مشترك اين محصول زيبا متوقف شده است. ما هماكنون يكبار ديگر در آستانه آغاز مذاكراتي در اين باره هستيم.
گفتني است، سال گذشته نيز سرپرست سازمان هواپيمايي كشوري درخصوص اهميت طرح واردات هواپيماهاي كوچك اعلام كرده بود شركتهايي كه قصد واردات هواپيماهاي كوچك را دارند، ميتوانند با ارائه پيشنهادات خود فرآيند اجرايي آن را آغاز كنند.
محمد خداكرمي درباره امكان ارائه تسهيلات از سوي سازمان هواپيمايي براي وارد كردن اين نوع هواپيماها نيز گفته بود، سازمان هواپيمايي كشوري با توجه به ساختار و ويژگيهايي كه دارد در اين حوزه به عنوان ناظر و نماد حاكميت كار ميكند اما در صورتي كه طرحهاي ارائه شده براي وارد كردن هواپيماهاي جديد ارائه شود، ميتوان با پيگيريهاي وزارت راه و شهرسازي و مطرح كردن آنها در بازارهاي بانكي و مالي كشور نسبت به دريافت تسهيلات در اين حوزه اقداماتي را صورت داد.
پيش از خداكرمي، وزير راه و شهرسازي نيز رسما اعلام كرده بود كه يكي از اصليترين راهبردهاي ايران در تعيين وضعيت ناوگان هواپيمايي كشور، خريد و وارد كردن هواپيماهاي كوچك با تعداد مسافران پايين است تا به اين ترتيب بخش قابل توجهي از ظرفيت فراموش شده فرودگاههاي كشور بار ديگر احيا شود.
همچنين عباس آخوندي در سفر خود به كشور فرانسه، مذاكره با چند شركت سازنده هواپيماهاي با تعداد مسافران پايين را تاييد كرده بود.
صنعت هواپيمايي ايران با اجرايي شدن توافق هستهيي حاصل شده در وين به تدريج از فهرست تحريمها خارج ميشود و اين خود به معني باز شدن يك بازار 80ميليارد دلاري به روي كشورهاي خارجي به خصوص اروپاييان است.
منبع: تعادل
95103