اتاق خبر- گروه اقتصادی: صنعت خودروسازی ایران در سال های اخیر از نظر کمیت به سطح قابل قبولی نسبت به سال های گذشته رسیده است. به نظر می رسد که صنعت خودروسازی ایران برخلاف گذشته تنها وابسته به دو خودروساز بزرگ نیست و علیرغم اینکه ایران خودرو و سایپا همچنان بیشترین تولید و عرضه خودرو را در کشور بر عهده دارند شرکت های کوچکتر نیز در تلاش هستند که سهم خود را از بازار خودروی کشور بیشتر کنند.
نواقص و کمبود های بزرگی باعث شده که صنعت خودرو سازی ایران علیرغم سابقه نسبتا زیاد خود نتواند به جایگاهی در سطح جهان و حتی منطقه برسد. این درحالی است که صنعت خودرو سازی کره جنوبی که تقریبا همزمان با ایران فعالیت خود را آغاز کرد امروزه در شمار بزرگترین خودرو سازان جهان به شمار می رود. با این حال می توان حضور شرکت های کوچک و متوسط را در صنعت خودروسازی ایران را از جهاتی مثبت ارزیابی کرد.
حضور شرکت های متنوع خودروساز علیرغم کوچک بودن باعث می شود که بازار خودروی ایران با تنوع محصولات خود مشتریان بیشتری را به خود جذب کند و این شرکت ها بتوانند تا حد زیادی مشکلاتی مانند کیفیت پائین محصولات، اتکای بیش از حد به دولت و کمک های دولتی، دور ماندن از فناوری های جدید دنیا و وجود انحصار در بازار خودرو که صنعت خودروسازی ایران را آزار می دهد را کمرنگ کنند.
یکی از این شرکت های خودروساز، گروه بهمن است که در سال های اخیر توانسته است با عرضه محصولات متنوع و متعدد نام خود را در بازار خودروی ایران مطرح کند.
گروه بهمن در سال 1331 تحت عنوان «شرکت سهامی ایران خلیجکو» با سرمایهی اولیه 600 هزار ریال با نوع فعاليت حملونقل از جمله حملونقل دریایی و حقالعملکاری نمایندگیهای تجاری، تاسیس و شروع بهکار نمود.
گروه بهمن در سال 1331 تحت عنوان «شرکت سهامی ایران خلیجکو» با سرمایهی اولیه 600 هزار ریال با نوع فعاليت حملونقل از جمله حملونقل دریایی و حقالعملکاری نمایندگیهای تجاری، تاسیس و شروع بهکار نمود.
این شرکت از سال 1338 اقدام به مونتاژ وانت سهچرخ مزدا با ظرفیت 200 کیلوگرم نمود و سپس در سال 1350 با افزایش سرمایه، حوزه فعالیتش را به ساخت و مونتاژ انواع وانتهای مزدا تغيير داد.
در سالهای· 66- 65، شرکت به مونتاژ وانت مزدا 1800 سیسی پرداخت و از اواخر سال 1372 در پی واگذاری سهام به بخش خصوصی، دگرگونی قابلملاحظهای در روند فعالیتهای شرکت بهوجود آمد و حوزهی فعالیتش، با هدف تنوعبخشی در توليد محصولات، به ساخت و مونتاژ انواع وانتهای مزدا و خودروهای سواری مزدا تغيير يافت.
در تاریخ 28/4/1378 نقطه عطف ديگری برای شرکت محقق شد و با تغيير نام آن به «گروه بهمن» به عنوان يك هلدينگ، حوزه فعاليتهايش را به حوزههای توليدی، بازرگانی و سرمایهگذاری گسترش داد.
در سال 1383، گروه بهمن با هدف تولید کامیونهای سبک، نیمهسنگین، سنگین و مینیبوس، با تاسیس شركت بهمندیزل و تولید کامیونتهایی تحت برند ایسوزو ژاپن پا به عرصهی تولید خودروهای تجاری نهاد و پس از مدت كوتاهی سهم عمده بازار اين نوع خودروهای تجاری را در اختيار گرفت و افتخاراتی نظير خودروساز نمونه و یکی از صد شرکت برتر کشور را كسب كرد.
در سال 1384 گروه بهمن با راهاندازی خط مونتاژ خودروی سواری پاجرو دو ديفرانسيل تحت برند ميتسوبيشی ژاپن وارد بازار خودروهای SUV شد و در سال 1385 به منظور توسعه و نوسازی ناوگان حملونقل کشور، اولین سری از خودروهای ون مسافربری را با نام نارون تولید نمود.
گروه بهمن در سال 1386 در راستای توسعه و گسترش محصولات خود همگام با فناوری روز جهان، تولید مزدا 3 را آغاز كرد. در همان سال و بهمنظور تنوعبخشی در سبد محصولات، با تأسيس مركز كاربریسازی، طراحی و توليد انواع کاربری کامیونتهای ایسوزو را در دستور كار قرار داد.
در سال 1393 خودروهای وانت کارا 1700 سیسی، سواری آسا B50F با موتور 1800 سیسی، مینیوانت کارو و در حوزه خودروهای تجاری، کامیونت شیلر 6تن، کمپرسی شاسی J6، شاسیبلند لندمارک، مینیبوس مکسوس به سبد محصولات این شرکت اضافه شد.
گروه بهمن در طی سالیان فعالیت خود علاوه بر اینکه در بخش خودروسازی تبدیل به یک تولید کننده موفق شده است توانسته در بخش مهمی مانند صنعت نفت و گاز ایران نیز فعالیت موفقی داشته باشد. گروه بهمن با اجرای پروژه احداث پالایشگاه نفت فوقسنگین قشم به منظور تولید قیر و سایر فرآوردههای نفتی پا به عرصه صنعت نفت نهاده است. با این حال بخش انرژی تنها بخش غیر خودرویی نیست که گروه بهمن در آن فعالیت دارد. املاک و مستغلات، ترانزیت سوخت به کشورهای همسایه، پذیرش و عرضه سهام شرکت بهمنلیزینگ به ارزش 990 میلیارد ریال در بازار فرابورس وپذیرش و عرضه سهام شرکت بهمندیزل به ارزش 340 میلیارد ریال در بازار فرابورس بخش دیگری از فعالیت های این گروه صنعتی موفق در ایران است.
این فعالیت ها در کنار یک مدیریت قوی باعث شده است که این گروه صنعتی در زمینه خودروسازی و سایر صنایع وابسته به افتخارات بزرگی دست پیدا کند. دریافت گواهینامه IMS به عنوان اولین شرکت خودروساز در سال 1382، اخذ تقدیرنامه به عنوان واحد صنعتی نمونه از وزارت صنایع و معادن در سال 1383، دريافت نشان ملي ايمني محيط كار از وزارت كار و امور اجتماعي در سال 1387، قرار گرفتن گروه بهمن در میان 10 شرکت پیشرو کشور (شاخص 100 شرکت برتر) در سال 1389، رتبه اول گروه بهمن در جشنواره ملی بهرهوری در گروه خودرویی در سال 1392 تنها بخشی از افتخارات به دست آمده در طول دوران فعالیت گروه بهمن می باشد.
با توجه به این سوابق به نظر می رسد که حضور خودروسازان مستقل در بازار خودروی ایران در صورتی که با یک مدیریت قوی و مناسب همراه باشد می توان امیدوار بود که خودروسازان دیگر بتوانند با توجه و تبعیت از روشی که گروه بهمن در تولید خودرو به کار گرفته است تحولی در صنعت خودروسازی کشور به وجود آورند.
94105 ت