اتاق خبر: همچنین قرار است در اجرای طرحهای کلان براساس میزان خروجی طرحها ۳۰ درصد شورا و ۴۰ درصد دستگاههای مربوط مشارکت و حمایت داشته باشند. در دستهبندی بعد هر دو طرف یعنی شورا و دستگاه مربوط ۵۰ درصد حمایت مالی را بر عهده خواهند داشت و دستهبندی نهایی برای پژوهشهای پایه و بنیادی ۸۰ درصد از سوی شورا ۲۰ درصد از سوی دستگاهها پرداخت خواهند شد.
نشست خبری وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اصحاب رسانه ۲ شهریور در دانشگاه بوعلی همدان برگزار شد. همچنین اجلاس معاونان پژوهش و فناوری منطقه ۴ با حضور وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، محمود نیلی رییس دانشگاه صنعتی همدان، منصور غلامی رییس دانشگاه بوعلی همدان، محمدجواد دهقانی رییس پایگاه استنادی جهان اسلام، مجید کزازی رییس پارک علم و فناوری استان همدان، جلال بختیاری مدیرکل حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، محمد روشن معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و روسای دانشگاه و معاونان پژوهشی ۴ منطقه همدان، قزوین، قم و مرکزی ۳ شهریور در دانشگاه همدان به همت دانشگاه همدان برگزار شد. به گزارش خبرنگار صمت معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست خبری دانشگاه بوعلیسینا از اعمال مشوقهای ۲۰ درصدی برای دستگاههایی که اقدام به عملیاتی کردن قانون یک درصدی کرده باشند خبر داد و گفت: رتبه ایران در شاخص نوآوریهای جهانی در سال ۲۰۱۵ میلادی ۱۰۶ و در سال ۲۰۱۶ میلادی ۷۸ بود که نشان از رشد ۲۹ پلهای ایران در این شاخص است.
به گفته احمدی، ایران در شاخص نوآوریهای جهانی در سال ۲۰۱۲ رتبه ۱۰۴، در سال ۲۰۱۳ رتبه ۱۱۳، در سال ۲۰۱۴ رتبه ۱۲۰، در سال ۲۰۱۵ میلادی رتبه ۱۰۶ و در سال ۲۰۱۶ رتبه ۷۸ را از آن خود کرده است. ایران در سال ۲۰۱۶ نسبت به ۲۰۱۵ میلادی ۲۹ رتبه ارتقا یافته است. وی با تاکید بر ضرورت در نظر گرفتن سهم مناسبی از تولید ناخالص داخلی به پژوهش گفت: سهم تولید ناخالص ملی براساس برنامه پنجم توسعه باید به ۳ درصد میرسید که درحالحاضر این میزان ۰/۴۷ درصد است ولی اهتمام دولت نیز به عملیاتیکردن این قانون است، در نتیجه دولت در قانون بودجه سال ۹۵ اعتبارات ویژهای را به تصویب مجلس رساند که براساس آن حدود ۷ هزار میلیارد تومان برای پژوهش در نظر گرفته شده و علاوه بر آن حدود ۷ هزار میلیارد تومان نیز به پژوهش دستگاهها اختصاص یافته است.
امیدواریم که سهم تولید ناخالص داخلی به پژوهش از۰/۴۷ درصد به یک درصد افزایش یابد. احمدی با اشاره به اقدامات انجام شده برای اجرای قانون یک درصد توضیح داد: براساس این قانون دستگاههای اجرایی باید یک درصد از اعتبارات خود را به پژوهش اختصاص دهند که این امر هنوز محقق نشده ولی ۲۰ درصد مشوقها برای دستگاهها در نظر گرفته شده که براساس آن در صورتی که دستگاهها اقدام به اختصاص این اعتبارات به پژوهش کنند، ۲۰ درصد اعتبارات بودجهای آنها اضافه خواهد شد. وی با اشاره به مذاکرات انجام شده میان وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و صنعت، معدن و تجارت گفت: در این مذاکرات درصدد هستیم تا دانشجویان دورههای کارشناسی، دورههای کارورزی و کارآموزی خود را در بخش صنعت سپری کنند. وی از تعریف ۴ پروژه ملی در اقتصاد مقاومتی خبر داد و گفت: ایجاد دانشگاه کارآفرین، بازنگری و اصلاح نظام آموزش عالی، تبدیل ۵ دانشگاه و مرکز پژوهشی برتر به دانشگاه برتر بینالمللی ازجمله پروژههای تعریفشده در اقتصاد دانشبنیان است. احمدی در پاسخ به سوال صمت مبنی براینکه برنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای حمایت از طرحهای کلان ملی چیست؟ گفت: مهمترین کاری که باید انجام میشد ساماندهی طرحهای کلان بود به این منظور آییننامهها و دستورالعملهای لازم برای تعریف پروژهها و اعتبارات مورد نیاز از لحاظ ساختار مدیریتی و ساماندهی تصویب شد که دو سال گذشته این برنامهریزی به تصویب شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری رسید و مشخص شد برای اجرای طرحها چند درصد این شورا و چند درصد دستگاههای مربوط حمایت خواهند کرد. برای این کار ۳دستهبندی کلی در نظر گرفته شد به این صورت که براساس میزان خروجی طرحها ۳۰ درصد حمایتهای مالی از سوی شورا و ۴۰ درصد دستگاههای مربوطخواهد بود. در دستهبندی بعد هردو طرف یعنی شورا و دستگاه مربوط ۵۰ درصد حمایت را عهدهدار هستند و دستهبندی نهایی برای پژوهشهای پایه و بنیادی پرداخت هزینهها به ترتیب توسط ۸۰ درصد شورا و ۲۰ درصد دستگاهها انجام خواهد شد. به گفته احمدی به طور کلی ۴۷ طرح در نظر گرفته شد که پس از بررسیهای لازم مشخص شد ۱۳ طرح متقاضی لازم را ندارد و اعتبار کافی برای این طرحها تامین نشد اما در آخرین جلسهای که با شورای عتف داشتیم قرار شد برای طرحهایی که مطابق با سیاستهای اقتصاد مقاومتی هستند تامین اعتباری در نظر گرفته شود.
احمدی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه بهمنظور ارتقای بهرهوری در صنایع چه برنامهریزی برای آینده در نظر گرفتهاید؟ گفت: همانطور که شاهد هستید درحالحاضر بسیاری از صنایع کشور بهرهوری لازم را ندارند از اینرو تلاش ما حضور فعال وزارتخانهها، دانشگاهها، مراکز پژوهشی در پیوست فناوری است چراکه باوجود برجام ورود فناوریها را داریم که باید برای انتقال فناوری برنامهریزی شود. البته از دو سال گذشته این برنامهریزیها شروع شده مانند امضای تفاهمنامه با وزارت صنعت، معدن و تجارت برای حضور دانشگاههای مادر در مراکز صنعتی بهمنظور ارائه مشاوره. او افزود: درحالحاضر پروژه ازدیاد برداشت نفت با وزارت نفت را در دست اجرا داریم؛ کاری که کشور نروژ انجام داده است به عنوان مثال اگر بتوانیم یک درصد ازدیاد برداشت نفت داشته باشیم میتوان حجم سرمایه و درآمد کشور را به مقدار قابل توجهی افزایش داد.
ایران، جایگاه دوم جهانی شاخص رشد کمیت علمی
محمدجواد دهقان، رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از رشد ۱۱/۵درصدی ایران در شاخص رشد کمیت تولید علم در سال ۲۰۱۵م خبر داد و گفت: اطلاعات بهدست آمده از پایگاه استنادی وب «آو ساینس» در تاریخ دوم شهریور جاری و مقایسه کمیت تولید علم ۲۵ کشور دنیا که بیشترین کمیت تولید علم را در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ میلادی داشتهاند نشان میدهد که ایران از لحاظ رشد کمیت تولید علم در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی با یک پله صعود به جایگاه دوم دست یافت. رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام میزان تولیدات علمی ایران را در سال ۲۰۱۴، ۳۱ هزار و ۹۳۱ مدرک عنوان کرد که این میزان در سال ۲۰۱۵ به ۳۵ هزار و ۶۱۶ مقاله رسیده و ادامه داد: این عدد نشان میدهد که ایران ۱۱/۵ درصد رشد کمیت تولید علم در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی داشته است. سوئد بعد از ایران با ۳۵ هزار و ۴۵۲ مقاله و تایوان با ۳۳ هزار و ۷۵۷ مقاله در رتبههای بعد ایران از لحاظ رشد تولیدات علمی قرار دارند. درحالحاضر از نظر استناد بر تولید علم ۱۴ دانشگاه جزو دانشگاههای برتر هستند که از این تعداد ۸ دانشگاه صنعتی است. او در پاسخ به سوال صمت مبنی بر اینکه دانشگاههای صنعتی چه بخشهایی را شامل میشود؟ تصریح کرد: دانشگاههای تهران، شریف، خواجهنصیر، اصفهان، علم و صنعت، بابل، شیراز و امیرکبیر هستند که فعالیت هرکدام از این دانشگاهها در رتبهبندی متفاوت است یه عنوان نمونه دانشگاه تهران رتبه ۱۱۴ دنیا در تعداد مقالات و رتبه ۲۲۵ در بخش کشاورزی را دارد یا دانشگاه ابوعلیسینا رتبه ۵ حوزه شیمی را داراست.
رتبه ۹ دانشگاه بوعلی همدان
منصور غلامی، رییس دانشگاه بوعلی همدان با بیان اینکه دانشگاه بوعلی همدان براساس رتبهبندیهای اخیر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گروه دانشگاههای سطح ۲ قرار گرفته، گفت: براساس برخی شاخصهای پژوهشی از تعدادی دانشگاه سطح یک بالاتر هستیم چون این امتیازبندی برای نخستین بار بوده و امیدوارم در رتبهبندی بعدی جزو دانشگاههای سطح یک قرار گیریم.
او افزود: دانشگاه بوعلی همدان در کل دانشگاههای جامع رتبه ۹ را دارد و در برخی از شاخصهای علمی و پژوهشی رتبه ۵ تا ۹ را در کل کشور کسب کردهایم. تلاش داریم به حوزههای بینالمللی وارد شویم مجوزهای خوبی را از وزارت علوم گرفتیم تا در دیپلماسی علمی و حضور در دانشگاههای بینالمللی خود را ارتقا دهیم و امیدواریم تا یک سال آینده دانشگاه بوعلی همدان در سطح دانشگاههای بینالمللی قرار گیرد.
تدوین پیوست انتقال فناوری
مجید کزازی، رییس پارک علم و فناوری استان همدان از تدوین یک مورد پیوست انتقال فناوری برای بومیسازی طرح فناوری انرژی خورشیدی خبر داد و گفت: علاوه بر آن ۳ محصول دانشبنیان این پارک موفق به صادرات شدهاند. بر این اساس در این استان پروژههای متعددی تعریف شده و در حال اجراست. وی با بیان اینکه این طرحها براساس ظرفیتهای استان در حال تدوین است، یادآور شد: محور اصلی این طرحها در حوزه کشاورزی، گردشگری و صنایع دستی است. براساس این برنامه بناست تا پایان سال ۹۹ تعداد شرکتهای دانشبنیان در این پارک را به ۱۵۰ و تعداد واحدهای فناور و موسسات مستقر در این پارک را به ۲۰۰ واحد افزایش دهیم. درحالحاضر ۱۱۴ واحد فناور و ۴۲ شرکت دانشبنیان در پارک علم و فناوری استان همدان مستقر است که از این تعداد ۲۲ شرکت در پارک علم و فناوری و مابقی در مرکز رشد این پارک مستقر است.
بهینهسازی مصرف سوخت با اجرای پروژه ملی
محمود نیلی، رییس دانشگاه صنعتی همدان در حاشیه اجلاس سیاستگذاری پژوهش و فناوری منطقه ۴ در جمع خبرنگاران از اجرای پروژه ملی آمایش انرژی و محیطزیست شهر همدان خبر داد و گفت: این پروژه علاوه بر بهینهسازی مصرف سوخت در استان موجب بهبود الگوی کشت نیز خواهد شد. وی با اشاره به پروژههای پژوهشی دانشگاه صنعتی همدان افزود: امسال پروژه ملی «آمایش انرژی و محیطزیست شهر همدان» با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در شورای پژوهش و فناوری استان همدان به تصویب رسید. با توجه به اینکه همدان دارای اقلیم سرد است و در این استان نیروگاهها و صنایع سیمانسازی فراوانی وجود دارد با مسائل زیستمحیطی فراوانی مواجه هستیم.
نیلی همچنین از همکاری این دانشگاه با صندوق امید خبر داد و گفت: براساس تفاهمنامه امضا شده قرار است فارغالتحصیلان این دانشگاه که دورههای تخصصی کارورزی و کارآفرینی را بگذرانند از سوی این دانشگاه به صندوق معرفی شوند و صنایع به ازای جذب هر نفر مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان وام به متقاضیان اعطا خواهد کرد. پروژه آمایش انرژی و محیطزیست شهر همدان با اعتبار ۷۰ میلیون تومان به مسئولیت دانشگاه صنعتی اجرا میشود که امیدواریم این پروژه برای آینده همدان راهگشا بوده و شاهد تحولاتی در حوزه انرژی باشیم. او درباره انعقاد تفاهمنامه دانشگاه صنعتی با صندوق کارآفرینی با اعتبار ۴ میلیارد تومان به مدت ۵ سال گفت: به فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی که دورههای مهارتی را از سوی دانشگاه گذرانده باشند بین ۱۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان وام با کارمزد ۴ درصد پرداخت میشود. قراردادهای پژوهشی منعقد شده به منظور ارتباط صنعت و دانشگاه از سال ۹۰ تا ۹۵ به ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسیده و امسال ۳ قرارداد بسته شده است.
پیگیری تصویب لایحه مقابله با تقلب در آثار علمی
محمد روشن، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از الحاق تبصرهای به مصوبه در زمینه افزایش ۲۰ درصدی مالیات پژوهشگران خبر داد و گفت: علاوه بر آن تصویب لایحه مقابله با تقلب در تولیدات آثار علمی در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد. درحالحاضر لایحه مقابله با تقلب در تولید آثار علمی در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد. این لایحه برای تصویب در حال پیگیری است و در صورت تصویب آن ابزار قانونی برای مقابله با تقلب در تولید آثار علمی خواهد بود.
شروط عرضه فناوری
جلال بختیاری، مدیرکل حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به جزییات برنامه هفته پژوهش امسال گفت: در هفته پژوهش سال ۹۲ به میزان ۵ میلیارد تومان، سال ۹۳ به میزان ۲۵ میلیارد تومان و در هفته پژوهش سال ۹۴ به میزان ۴۲ میلیارد تومان قرارداد همکاری امضا شد. در هفته پژوهش امسال درصددیم تا حداقل ۱۰۰ میلیارد تومان قرارداد منعقد شود و برای رسیدن به این هدف برنامهریزیهایی شده است. در هفته پژوهش امسال جایگاه خاصی برای انعقاد قراردادها در نظر گرفته شده که در آن شرکتهای فعال در حوزه بورس و انعقاد قراردادها شرکت میکنند.
منبع: صمت
95102