Performancing Metrics

سیل تهران را تهدید نمی کند | اتاق خبر
کد خبر: 424863
تاریخ انتشار: 10 فروردین 1398 - 11:17
گفتگو با رییس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران
آمادگی در برابر بحران، به منزله مجموعه ای از اقدامات در کوتاه مدت، بخش قابل توجهی از مدیریت و برنامه ریزی برای کنترل بحران را تشکیل می دهد. اما فراتر از مرحله مقابله با بحران، به عنوان مجموعه ای از اقدامات در کوتاه مدت، باید توجه داشت که اساسا راه حل اساس
به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایران، سين سيل همچنان پاي ثآبت هفت سين نوروزي ايراني‌هاست، كارشناسان مي گويند از امروز در بيشتر نقاط كشور از شدت بارش‌ها كاسته مي‌شود، اما تصوير خسارات و تلفات سيل هنوز در ذهن خيلي‌ها، خاطره نوروز ٩٨ را مكدر كرده است! مسئولان،  سلفي بگيران  را مقصر مي دانند و مردم و بويژه فعالان و كاربران فضاي مجازي غافلگيري مديران بحران را علت اصلي افزايش تلفات و خسارات مي‌دانند. مسئولان معتقدند كم نگذاشته اند، مردم سيل زده هم اگرچه اذعان به تلاش انها دارند، اما همچنان گلايه مندند! كميته‌اي البته مسئول رسيدگي به مقصرين سيل شيراز شده است. برخي شهردار وقت را مقصر میدانند كسي كه دستور ساخت خيآبان در مسيل را داده است و برخي ديگر كارشناسان هواشناسي را. حالا اما اصلي ترين سؤال به اين بر می گردد كه ايا شهرداري ها با مديريت و كنترل اوضاع می توانستند خسارات احتمالي ناشي از سيل را كاهش دهند؟  اگر بله، پس اين اتفاقات از كجا نشات   میگيرد؟
***
به گفته برخي كارشناسان، شدت بارندگي چند روز گذشته در تهران در ٢٥ سال اخير بي سآبقه بوده است، اماري كه البته از قول احمد صادقي ، رييس سازمان مديريت بحران شهر تهران هم تكرار می شود ، اما تاييد نه! با اين توصيف ايا تهراني ها هم بايد منتظر يك بحران غافلگير‌كننده همچون شيراز و گلستان بودند؟ اگر ساكن تهران يا يك مسافر نوروزي خوش‌شانس در پايتخت بوده باشيد ، قطعا اذعان مي كنيد كه با وجود بارندگي هاي شديد و طولاني، دچار حادثه تلخ و يا گرفتاري شديدي در خيآبانها و معآبر شهر    نشده‌ايد، اخبار رسمي و غير رسمي از رسانه ها و شبكه‌هاي مجازي هم به نوعي نشان‌دهنده وضعيت تقريبا پايدار تهران است؛ اما اين شرايط محصول چه اقداماتي است؟ پاسخ به راهكارهايي بر می گردد كه شهرداري تهران را يك گام جلوتر از ساير شهرداري ها قرار مي دهد. البته برخي هم معتقدند كه سيل غافلگيركننده شيراز و گلستان زنگ خطري براي مسئولان بوده است . احمد صادقي در گفتگو با «ایران» در آبتدا به گزارش‌هايي اشاره می كند كه تهران را از امروز بعد از ظهر در وضعيت ارامش قرار داده است. به گفته او بيشترين شدت بارش ها در ساعت ١٥:٣٠ تا ١٩:٣٠ ديروز بوده است. او اگرچه آبگرفتگي و جاري شدن آب در معآبر و خيآبان هاي تهران را انكار نكرد،  اما به شهروندان اطمينان داد كه با توجه به حجم ٣٠ ميلي متر بارندگي در روز گذشته، اين وضعيت كاملا طبيعي و منطقي بوده و مشكل جدي گزارش نشده است. ديروز البته تيترهاي تعجب برانگيزي از وضعيت تهران سر از شبكه هاي مجازي و اجتماعي در آورد. برخي از وقوع سيلآب در بزرگراه امام علي و بولوار آبوذر خبر دادند و البته روان شدن آب به سمت جنوب تهران ، نگراني هاي زيادي را براي اهالي جنوب شهر بوجود آورد. صادقي دراين باره اگرچه روان شدن آب را رد نمي كند اما با جديت از عدم وقوع سيل در تهران خبر می دهد و مي گويد كه نقاط حادثه خيز و پرخطر همچون رود دره ها و رودخانه هاي منتهي به تهران را كاملا تحت كنترل داشته و پيش از وقوع هر اتفاق ناگواري دستور به تخليه و تعطيلي تفرجگاه ها و ممنوعيت پارك خودرو در كنار رود دره‌ها داده اند. تهران هم اكنون هفت رود دره همچون فرحزاد و كن دارد كه همگي تحت كنترل مديريت شهري هستند.به گفته او، لايروبي هاي گذشته، جمع آوري آبهاي سطحي و اقدامات خاكريز آب كه براي بسترهاي آرامش در نظر گرفته شده بود، با توجه به حجم بالاي بارندگي، سيلابي شدن رود دره‌ها را مديريت كرد. او درباره جاري شدن آب در بولوار آبوذر به رودخانه اشاره مي كند و معتقد است كه فقط دبي آب بالا آمده و سيلي رخ نداده است. درصورتيكه اگر اين حجم بارش در سالهاي گذشته رخ می داد ممكن بود تلفات و خسارات زيادي به بار اورد. او در اين زمينه به تعطيلي معادن شن و ماسه در مسير كن طي ٣ سال گذشته هم اشاره می كند كه جزو مكان هاي پر خطر محسوب مي شده و حالا يك معدن متروكه است و براين اساس گودال ١٨٠ هكتاري كه در نزديك آن وجود دارد را هر لحظه رصد می كنند.  اما مهم ترين اقدام به تهيه طرح مطالعاتي جامع مديريت بحران شهر تهران بر می گردد كه در سال ٨٢ به تصويب هيات دولت رسيد و پايتخت را تنها شهري قرار داد كه داراي اين طرح جامع است! جالب اينكه اقداماتي كه در چند روز اخير صورت گرفت ، همگي براساس اين طرح بوده است.طرحي كه در زمان تهيه از مشاوران خارجي و بويژه كشورهايي مثل ژاپن كه درگير حوادث طبيعي هستند، كمك گرفت. طرحي كه موجب شد گزارش آبگرفتگي شديدي در تهران گزارش نشده و حتي ترافيك هم روان باشد! 
در حوزه آمادگي با بحران نمره قآبل قبولي نمي گيريم
به گفته علي اعطا، سخنگوي شوراي شهر تهران مواجهه مناسب با بحران، محصول مجموعه ای از اقدامات در کوتاه مدت نیست. البته طبیعتا آمادگی در برابر بحران، به منزله مجموعه ای از اقدامات در کوتاه مدت، بخش قابل توجهی از مدیریت و برنامه ریزی برای کنترل بحران را تشکیل می دهد. اما فراتر از مرحله مقابله با بحران، به عنوان مجموعه ای از اقدامات در کوتاه مدت، باید توجه داشت که اساسا راه حل اساسی مواجه با بحران، پیشگیری از بحران است.
اعطا  در گفتگو با ایران با بيان اينكه پیشگیری از بحران یعنی مجموعه ای از راهبردها که جهت گیری کلی را مشخص می کنند و اقدامات و طرح و برنامه هایی متناسب با انها در دستور قرار می گیرد، به ايران مي گويد: در طرح جامع تهران که برای یک افق 20 ساله در سال 86 به تصویب رسیده است، دو راهبرد از راهبردهای هفده گانه، مشخصا به مساله مدیریت بحران و ایمن سازی در برابر سوانح طبیعی از قبیل سیل و زلزله می پردازد. چشم انداز طرح، متناسب است با چشم انداز بیست ساله کشور. طبیعتا بر این اساس، می بایست در تعیین محدوده های سیل خیزی در مسیرهای سیلاب اصلی شهر، و تعیین ضوابط و مقررات و پهنه بندی در حوضه‌های آبریز رودخانه های مشرف به تهران، جلوتر می‌بودیم و کارهای جدی‌تری انجام می دادیم. اما چنین نشده است. یا اینکه، انتظار می رفت در شهری که مساله انکار ناپذیر آن مساله زلزله است، در بحث گسل های اصلی و فرعی شهر، ضوابط و مقررات و پهنه بندی های انها حساسیت بیشتری به خرج می دادیم، اما اینگونه عمل نکرده ایم. اینها مسایلی است که در طرح جامع مصوب 86، به عنوان راهبردهای توسعه شهر مطرح بوده است. اما بخش عمده آنها، نهایتا، به عنوان مجموعه ای از توصیه های اخلاقی روی کاغذ باقی مانده است. 
با اين توصيف شهر در برآبر بحرانها چه ميزانآ دارد؟ اعطا به اين سؤال اينطور توضيح مي دهد؟  فارغ از جهت گیری های کلی توسعه شهر، که به گمانم چندان نمره قبولی در آن نمی گیریم؛ شهرداری ها در حوزه آمادگی در بابر با بحران به معنای اقدامات در کوتاه مدت و در حوزه مقابله با بحران در زمان بحران، تلاش بسیاری می کنند و بعضا خوب تجهیز شده اند. من روز گذشته در زمانی که خطر سیل در تهران جدی بود، یعنی در زمانی که باران شدید شده بود، به مرکز کنترل ترافیک شهرداری رفتم. از این مرکز می توان شریان های اصلی و نقاط مهم شهر را رصد کرد. غیر از مسوولین حوزه معاونت ترافیک و حمل و نقل، این مرکز مورد استفاده حوزه معاونت خدمات شهری هم هست. از این مرکز که مناطق مختلف را رصد می کنید، اقداماتی که در سطح مناطق انجام می گیرد، خب مشخص است که در سطح مناطق در حوزه خدمات شهری و مقابله با این قبیل مسایل، امادگی خوبی وجود دارد. مهارت ها بسیار بالاست. در صف و در ستاد، مهارت ها بالاست. اما در حوزه مقابله با سوانح طبیعی، از قبیل سیل یا مثلا زلزله، نوعا مسایلی که با آنها مواجهیم، انباشت مشکلات است و دلیل آن هم عمدتا، جهتگیریهای نادرست در توسعه شهر است. تحلیل عوامل موثر البته بحث دیگری است.‌‌‌

 

نظرات
ADS
ADS
پربازدید