
اتاق نیوز- خبر ورود بوگاتي ويرون به ايران غوغايي به پا كرد و خبر عدم ورود اين خودرو به ايران هم جنجال ديگري به راه انداخت. با اينكه هيچگاه اين خودرو به ايران وارد نشده چرا بايد اين خبر اينچنين جنجالساز باشد. مگر ورود يك دستگاه خودرو چه اهميتي ميتواند داشته باشد.
بوگاتي ويرون كه از آن بهعنوان سريعترين خودرو خياباني ياد ميشود بيش از 1000 اسب بخار قدرت دارد و ميتواند به سرعت 408 كيلومتر در ساعت برسد. اين موارد فني اعجابآور، اين خودرو را در كانون توجه قرار داده است. در سالهاي اخير خيابانهاي شهرهاي بزرگ ايران شاهد حضور برخي از سريعترين وگرانقيمتترين خودروها بوده است.
خودروهايي مانند فراري و لامبورگيني كه زماني حضورشان در خيابانهاي تهران شبيه خواب و رويا بود، در خيابانهاي شهر طي چند سال اخير حضور يافتهاند. اين حضور آنقدر پر رنگ شد تا همه منتظر حضور بوگاتي باشند. با اينكه تاكنون بوگاتي وارد ايران نشده اما ميل زياد خريد گرانقيمتترين خودروهاي جهان آن هم در شرايطي كه قيمت خودروهاي وارداتي در ايران بيش از دو برابر قيمت جهاني است، از نظر برخي كارشناسان زنگ خطري براي اقتصاد ايران است.
از نظر اين كارشناسان خريد خودروهايگرانقيمت به خودي خود نشان از ناهنجاري ندارد چرا كه در كشورهاي پيشرفته هم ثروتمندان خودروهاي گرانقيمت ميخرند. اين عده از كارشناسان معتقدند اين ميل شديد خريد در اقتصاد ايران، آن هم در شرايطي كه ثروتمندان مولد در فشار هستند، نشان از رشد ثروتمندان دلال و ايجاد اختلاف شديد طبقاتي دارد.
سعيد ليلاز كارشناس اقتصادي شرايط فعلي اقتصاد ايران را شبيه به فضاي اقتصادي سالهاي پيش از انقلاب ميداند. وي معتقد است در آن سالها با افزايش درآمد نفتي، پول نفت به جاي تزريق به صنايع مولد به قشري از جامعه تزريق شد. اين اتفاق در آن سالها سبب به وجود آمدن قشري از افراد بسيار ثروتمند غيرمولد شده بود، افرادي كه پول خود را از راه توليد به دست نياورده بودند.
سعيد ليلاز معتقد است با بالا رفتن قيمت نفت در چند سال اخير و تزريق پول نفت به بخشي از جامعه به جاي تزريق به توليد، حالا دوباره همان اتفاق رخ داده است. در ايران هم اكنون ثروتمنداني وجود دارند كه برخلاف كشورهاي پيشرفته هيچكس آنها را نميشناسد. در كشورهاي پيشرفته متداول است كه ثروتمندترين افراد شناخته شده هستند اما در ايران بيشتر اين افراد ناشناخته هستند. ثروتمندان ايراني علاقه بسيار زيادي به خودرو دارند. اين علاقه آنقدر شديد است كه حتي در شرايطي كه شركت تويوتا صادرات خود را پس از اعمال تحريم به ايران محدود ميكند، شركتهاي سازنده خودروهاي لوكس همچنان درخواست حضور در ايران را ميدهند. پس از انقلاب، اولين خودرو سوپراسپرتي كه در ايران نمايندگي گرفت پورشه بود. نمايندگي شركت پورشه در اختيار شركتي به نام معينموتور است. شركتي كه نمايندگي آن در تهران طبق استانداردهاي پورشه ساخته شده است. هزينه ساخت اين نمايندگي در تهران حدود 18 ميليارد تومان بود. پورشه طي يك سال حضور در ايران تاكنون بيش از 850 دستگاه فروخته است. عددي كه براي پورشه يك موفقيت بزرگ در منطقه خاورميانه به شمار ميرود. اين موفقيت تا جايي پيش رفت كه اين نمايندگي توانست 12 دستگاه خودرو پانامرا 4S اديشن خاورميانه كه تنها 66 دستگاه از آن توليد شده بود را با قيمت 400 ميليون تومان به فروش برساند.
تفاوت اين مدل با مدل همتراز پانامرا در مسايل فني نبود بلكه تنها تودوزي قرمز رنگ داخلي و رنگ صدفي بدنه به همراه توليد محدود و كلكسيوني بودن اين خودرو سبب شد اين 12 دستگاه حتي قبل از انجام تبليغات فروخته شود. تفاوت قيمت اين مدل با مدل همترازش بيش از 50 ميليون تومان است، اين اختلاف بر سر مسايل فني نيست بلكه تنها توليد تعداد محدودي از اين خودرو سبب شده بود افرادي در ايران حاضر باشند 50 ميليون تومان بابت خريد اين خودرو بيشتر پول پرداخت كنند. باقي اين خودروهايگرانقيمت را هم شيوخ پولدار خليجفارس خريدند. اين ميل شديد ثروتمندان ايراني براي خريد خودرو كه آنها را همتراز شيوخ فوق ثروتمند خليجفارس كرده است سبب شده مازراتي يكي ديگر از اتومبيلسازان گرانقيمت هم در ايران حضور يابد و نمايندگياش را احداث كند. حتي طي چند ماه اخير زمزمههايي هم از احداث نمايندگيهاي لامبورگيني و فراري در ايران به گوش ميرسد.
گفته ميشود كه نمايندگي شركت خودروسازي لامبورگيني ايتاليا در ايران توسط خانواده گرامي اخذ شده كه هم اكنون نمايندگي هيوندايي و كياموتورز دو شركت بزرگ خودروسازي كرهجنوبي را نيز در اختيار دارند. نمايندگي شركت مازراتي نيز توسط گروهي از مديران سابق شركت معينموتور (نماينده پورشه در ايران) گرفته شده و قرار است با نام آرتاتاكموتور فعاليت خود را در ايران آغاز كند. بنا بر آخرين گزارشها، به نظر ميرسد مازراتي زودتر از هموطن خود لامبورگيني وارد بازار ايران شود، زيرا مراحل اخذ نمايندگي و همچنين استقرار دفتر مركزي آن در ايران سريعتر انجام شده و هم اكنون مديران اين شركت ايتاليايي در حال رفت و آمد به ايران هستند.
در همين رابطه بهرام قيصرزاده مديرعامل نماينده شركت مازراتي در ايران در گفتوگو با هفتهنامه دنيايخودرو گفته است ما هماكنون در حال آماده كردن تمام زيرساختهاي لازم نظير تهيه مركز فروش و خدمات پس از فروش هستيم و حتي در حال حاضر يك گروه آرشيتكت از ايتاليا به منظور ديزاين دفتر مركزي به تهران آمدهاند و براي واردات نخستين سري از مازراتيها در مرحله اخذ مجوزها هستيم. وي گفته است، اولين مدلها شامل مازراتي «كواتروپورت» شامل سه مدل 2/4 ليتري (استاندارد پايه)، 7/4 ليتري S و 7/4 ليتري GTS ميشود.
همچنين چند مدل نيز گرند توريسمو وجود دارد كه به غيراز مدل استاندارد كه موتور آن 2/4 ليتري است موتور بقيه 7/4 ليتري هستند. اين مدلها شامل انواع اتومات و كروك ميشوند. در اين بين يك مدل گرند كابريو (كروك) نيز وجود دارد كه آن هم موتور 7/4 ليتري دارد و از حدود 450 اسببخار قدرت بهره ميبرد. ما قصد داريم تمام اين مدلها را به بازار ايران بياوريم. در مورد قيمت هم واقعيت اين است كه هنوز قيمت تمام شده اين مازراتيها مشخص نشده بنابراين نميتوان فعلا اظهارنظر دقيقي در اين مورد كرد ولي به هر حال با توجه به رقبايي كه وجود دارند ميتوان حدس زد كه اين خودروها در چه رنج قيمتي قرار خواهند گرفت.
مازراتيها با موتورهاي 2/4 و 7/4 ليتري از حدود 300 اسب بخار تا حدود 450 اسببخار قدرت دارند بنابراين در بازار ايران رقبايي همچون بامو سري هفت به همراه بنزهاي كلاس S و پورشههاي كاررا و پانامرا را در مقابل خود خواهند ديد اما در عمل در برابر برخي از رقباي خود لوكستر و آپشنالتر هستند. وي درباره برنامه بعدي اين شركت هم گفته است در تمام دنيا فراري را خواهر مازراتي ميدانند و به همين خاطر ما به فكر واردات فراري هم هستيم. البته تاكنون فراري و لامبورگيني صرفا با داشتن پلاك گذر موقت در تهران حضور داشتهاند. براي حضور خودروهاي گذر موقت هم دلالهاي زيادي در شمال تهران در حال فعاليت هستنند تا بتوانند گرانقيمتترين خودروها را براي چند ماه وارد ايران كنند تا ثروتمندان تنوعطلب هم هر ماه سوار يك خودرو سوپراسپرت شوند.
منبع:شرق