
اتاق نیوز- اين روزها بازار ميوه و ترهبار آشفتهتر از هر زمان ديگري است و كاهش نسبي بارش باران در برخي از مناطق كشور نيز موجب برقراري آرامش در اين بازار نشده است. هفته پيش با آغاز بارشهاي پاييزي در اكثر نقاط كشور قيمت بسياري از محصولات كشاورزي از جمله سيبزميني، پياز، شلغم، كاهو، گوجهفرنگي، خيار و موز رو به افزايش گذاشت بهطوريكه قيمت محصولاتي همچون شلغم تا چهار برابر افزايش داشت و هر كيلوگرم از اين محصول با افزايش 800توماني به هزار و صد تومان رسيد. باراني كه پس از چند سال كم بارش همه را غافلگير كرده بود، نشان داد كه مديريت و تنظيم بازار بر اساس اتفاقات روزانه و بدون هيچگونه برنامهريزي بلندمدت صورت ميگيرد.
بارش شديد باران و سرماي هوا، زمينه را براي افراد سودجو و فرصتطلب فراهم كرد و افزايش ناگهاني قيمت بسياري از محصولات كشاورزي در بازار ميوه و ترهبار تهران نارضايتي مردم را به همراه داشت. بر اساس اين گزارش گوجهفرنگي يكي ديگر از محصولاتي بود كه تا چند روز قبل از بارش باران با قيمتي در حدود 450 تومان به فروش ميرسيد اما با اولين بارش باران قيمت آن به 800 تومان هم رسيد و امروز به رغم پايان يافتن بارش در اكثر مناطق كشور روند صعودي قيمت آن كماكان ادامه دارد. به گفته فعالان اين بازار امسال هم بايد منتظر گوجهفرنگي سه هزارتوماني بود. سيبزميني هم كه تا همين يك ماه پيش برداشت آن براي كشاورزان توجيه اقتصادي نداشت با افزايش 200توماني به بيش از 450 تومان در بازار ميوه و ترهبار رسيد و روند افزايش آن كماكان ادامه دارد. اين افزايش قيمتها در حالي رخ ميدهد كه بيشترين سود نصيب واسطهها و دلالان شده و كشاورزان كماكان محصول خود را به قيمتهاي بسيار پايينتر از حد بازار به فروش ميرسانند.
اين در حالي است كه به واسطه عدم بهرهگيري دستگاههاي متولي تنظيم بازار از يك برنامه بلندمدت و هدفمند نرخ محصولات كشاورزي در سطح شهر تهران به چند برابر قيمت اين محصولات در ميدان مركزي ميوه و ترهبار نيز ميرسد بهطوريكه قيمت هر كيلوگرم سيبزميني در بازار تجريش به بيش از هزار تومان هم رسيده و هر كيلوگرم گوجهفرنگي در اين بازار دو هزار تومان فروخته ميشود. در بازار ميوه و ترهبار مركزي تهران نيز برخي از افراد سودجو اقدام به احتكار برخي از محصولات كردهاند تا در فرصت مناسب به بالاترين قيمت ممكن موجودي انبار خود را روانه بازار كنند.
حسين مهاجران، مديرعامل تعاوني ميوه و ترهبار استان تهران ضمن تاييد اين مطلب گفت: افزايش قيمت برخي از محصولات كشاورزي در بازار تنها به دليل بارش باران و عدم برنامهريزي در اين زمينه بوده است. وي در رابطه با افزايش قيمت گوجهفرنگي در بازار نيز گفت: با توجه به بارش باران و سرماي هوا، نتوانستند گوجهفرنگي را از بخشهاي ديگر جمعآوري كرده و به بازار برسانند. البته بخشي از گوجهفرنگيها سبز رنگ هستند كه با اولين بارش باران دچار خالهاي سياه شده و پس از مدتي تلخ مزه ميشوند.
رييس اتحاديه فروشندگان ميوه و ترهبار تهران پيشبيني كرد: با توجه به تاخير در رسيدن گوجهفرنگي به دست مصرفكننده احتمالا روند افزايش قيمت ظرف چند روز آينده ادامه دارد. سير يكي ديگر از محصولاتي است كه افزايش قيمت آن باعث گلايه عدهاي از مردم شده و به رغم واردات اين محصول از ساير كشورها از جمله چين، فروش سير كيلويي سههزار و 500 تومان جاي تعجب دارد.
مهاجران در ادامه در زمينه فروش سير به قيمت سههزار و 500 تومان نيز گفت: سير توليد داخل به قيمت سههزار و 500 تومان فروش ميرود اما سير وارداتي كه از كشور چين وارد ميشود به قيمت دوهزار و 800 كيلو فروش ميرود.
وي ادامه داد: علت افزايش قيمت سير در اين مدت را بايد از توليدكنندگان اين محصول پرسيد.
مهاجران يادآور شد: در گذشته قيمت سير از قيمت پياز هم پايينتر بود؛ سير محصولي نيست كه به دليل افزايش تقاضا و مصرف، قيمت آن بالا رود. مديرعامل تعاوني ميوه و ترهبار استان تهران همچنين از افزايش قيمت موز خبر داد و گفت: قيمت موز نيز در حدود 40 درصد افزايش يافته است. معمولا در فصل زمستان مصرف اين محصول بيشتر ميشود. وي در زمينه علت افزايش قيمت موز نيز اظهار داشت: بخشي از سهميه مربوط به توليدات كشورهاي آفريقا و اكوادور است كه البته محصول اكوادور از طريق تركيه وارد ميشود؛ با توجه به اينكه برداشت اين محصول در دو كشور كاهش يافته قيمت آن نيز افزايش يافته است. رييس اتحاديه فروشندگان ميوه و ترهبار تهران با اعلام خبر افزايش قيمت خيار در بازار افزود: قيمت خيار در بازار ميوه و ترهبار حدود هزار و 200 تومان است، در حالي كه بايد كيلويي 600 تومان به فروش برسد.
مهاجران گفت: متاسفانه هر وقت محصولي در تهران كم ميشود تقاضا براي آن افزايش مييابد؛ با توجه به اينكه 14 نوع ميوه مجلسي و مهم وجود دارد، بهتر است شهروندان از ميوههاي جايگزين استفاده كنند. وي افزود: در شمال كشور برخي محصولات مثل صيفيجات گرانتر است اما در بعضي شهرهايي كه خود توليدكننده اين محصولات هستند، با قيمت ارزانتري عرضه شود.
تنظيم بازار بخش كشاورزي تخصصي ميشود
بر اساس اين گزارش، مسوولان وزارت جهاد كشاورزي نيز با تاييد تاثيرپذيري قيمت محصولات كشاورزي از شرايط جوي بر اين باورند كه تنظيم بازار در اين بخش بدون برنامهريزي و بر اساس شرايط روز صورت ميگيرد و دستگاههاي متولي تنظيم بازار بايد راهكاري براي مقابله با سودجويي برخي افراد در شرايط خاص اتخاذ كنند. مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت اما در چنين شرايطي از هرگونه اظهارنظري خودداري كرده و روزه سكوت گرفتهاند.
بيبرنامگي در تنظيم بازار محصولات كشاورزي در طول سال و نوسانات شديد قيمتي در سالهاي اخير موجب شده تا كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي به دنبال طرحي براي واگذاري تنظيم بازار محصولات كشاورزي به وزارت جهاد كشاورزي باشد؛ طرحي كه به گفته كاظم فرهمند، عضو كميسيون كشاورزي مجلس در آينده نزديك براي بررسي به صحن علني مجلس فرستاده خواهد شد. فرهمند در رابطه با چرايي تدوين اين طرح به «شرق» گفت: وزارت كشاورزي بهعنوان متولي امر توليد ميتواند مديريت بهتري در بازار داشته باشد و اطلاعات و آمار موجود در رابطه با توليد محصولات كشاورزي و همچنين ميزان مصرف اين محصولات در كشور ميتواند ابزاري باشد براي ايجاد آرامش در بازار ميوه و ترهبار.
وي با اشاره به عملكرد وزارت بازرگاني سابق و وزارت صنعت، معدن و تجارت در تنظيم بازار اين محصولات گفت: اين وزارتخانه به واسطه عدم اشراف كامل بر شرايط توليد در كشور اقدام به صدور مجوز واردات برخي محصولات كشاورزي در راستاي تنظيم بازار ميكند.
وي افزود: واردات محصولات كشاورزي بعضا بسيار بيشتر از نياز بازار بوده و واردات بيرويه اين محصولات همواره عاملي براي تحتالشعاع قراردادن وضعيت توليد در بخش كشاورزي است. به اعتقاد فرهمند، واگذاري تنظيم بازار اين بخش به دستگاه تخصصي يعني همان وزارت جهاد كشاورزي ميتواند تضمينكننده آرامش در بازار اين گروه از محصولات باشد، اما به نظر ميرسد مشكلات فعلي تنظيم بازار بسيار پيچيدهتر از آن است كه بتوان با واگذاري مسووليتها به وزارت جهاد كشاورزي آن را برطرف كرد، چرا كه اين وزارتخانه نيز در تنظيم بازار تخم مرغ عملكرد چندان خوبي نداشت و به واسطه سهلانگاريهاي صورتگرفته موجبات افزايش بيسابقه قيمت تخممرغ در بازار را فراهم كرد. به نظر ميرسد عدم تجربه كافي برخی مديران يكي از بزرگترين موانع و مشكلات موجود در بحث تنظيم بازار است و تا زماني كه اين حوزه فاقد نيروهاي انساني با تجربه است، نميتوان انتظار برقراري نظم و آرامش در بازار را داشت.
منبع: شرق