
[box type="success" ]صرف نظر از این که با برگزاری همایش ها و سمینارها منابع مالی و نیز وقت و زمان شرکت کنندگان به هدر می رود ؛ این که چه شرکت هایی از برگزاری همایش های این چنینی سود می برند و با استفاده از رانت و زد و بند سودهای کلان به جیب می زنند بخش دیگر ماجراست.[[/box]
اتاق نیوز- آزاده کاری-برگزاری همایش های متعدد با موضوعات مختلف و از سوی نهادهای دولتی و خصوصی، به یک امر معمول تبدیل شده است. تمایل به برگزاری انواع همایش ها، سمینارها و کنفرانس هایی که معمولا بدون توجیه منطقی و خروجی علمی و صرفا با توجیه های واهی و صرف هزینه های آشکار و پنهان برگزار می شود حاکی از وجود آسیبی جدی در فضای مدیریتی کشور است.به دلیل اهمیت موضوع ،نظر سنجی این هفته پایگاه خبری اتاق نیوز به این امراختصاص یافت.
در این نظرسنجی 70 درصد شرکت کنندگان ،برگزاری همایش های پر هزینه از سوی بخش خصوصی را بی نتیجه و بی تاثیر در روند اقتصادی کشور برشمردند و فقط 30درصد به مفید بودن همایش ها رای مثبت دادند.در این گزارش رویکردهای مثبت و منفی برگزاری همایش توسط بخش خصوصی مورد بررسی قرار گرفته است.
به گزارش اتاق نیوز صرف نظر از این که با برگزاری همایش ها و سمینارها منابع مالی و نیز وقت و زمان شرکت کنندگان به هدر می رود ؛ این که چه شرکت هایی از برگزاری همایش های این چنینی سود می برند و با استفاده از رانت و زد و بند سودهای کلان به جیب می زنند بخش دیگر ماجراست. فروش اعتبار به برخی از اسپانسرها و حامیان مالی همایش ها باعث شده تا کسب در آمد در برخی از همایش ها به عنوان هدف اصلی قرار گیرد.
اهدای لوح تقدیر که جزوبخش های مهم این همایش ها است؛ باعث می شود تا برخی از دریافت کنندگان لوح ها با سوء استفاده از این الواح مشتریان خود و برخی نهادهای دیگر را اغفال کرده و برای حوزه مدیریت خود و یا شرکت خویش اعتبار کاذب کسب کنند. همچنین در حاشیه برخی همایش ها اقدام به برگزاری نمایشگاه هایی می شود که معمولا فاقد هرگونه نوآوری هستند و فقط اتلاف وقت و انرژی و منابع مالی دولتی و بخش خصوصی را در پی دارند.
واقعیت این است که در کنار هزینه های کلان همایش ها، محتوای همایش ها نیز، علی رغم تبلیغاتی که از قبل می شود از کارایی چندانی برخوردار نیست. به گونه ای که بعد از اتمام همایش همه چیز خاتمه می یابد و اینکه خروجی اثرات مثبت و منفی آن را بررسی کنند، مغفول می ماند. موضوعی که بارها بدان اشاره شده ولی این روند اشتباه کماکان در حال طی شدن است.
محسن احتشام عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در خصوص برگزاری همایش ها توسط بخش خصوصی به خبرنگار اتاق نیوز می گوید: بخش خصوصی نماد بهره وری و کارآیی است. بنابراین تمام برنامه هایش باید قابلیت عملیاتی شدن داشته باشد اما متاسفانه کمال هم نشینی با دولت در بخش خصوصی هم اثر کرد و این بخش هم به برگزاری همایش های پر زرق و برق روی آورده است همایش هایی که به جرات می توان گفت هیچکدام اثر مطلوبی بر اقتصاد کشور ندارد.
وی با بیان این که بخش خصوصی از راه های مختلفی می تواند درخواست های خود را با دولت درمیان بگذارد؛اظهار داشت: فعالان اقتصادی از راه های آسان تری می توانند در خواست های خود را بیان کنند و نیازی به برگزاری همایش های پر هزینه نیست.
کیوان کاشفی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی کرمانشاه نیز معتقد است؛ نکته منفی این همایش ها هدف و خروجی آن هاست.متاسفانه در اکثر همایش ها فقط صحبت هایی رد و بدل می شود و جمع بندی و نتیجه گیری وجود ندارد. وی بخش خصوصی را ناگزیر از برگزاری سمینارها و همایش می داند و به خبرنگار ما می گوید:با وجود این که سمینارها و همایش ها چندان خروجی خوبی نداشته است اما معتقدم بخش خصوصی برای پیگیری درخواست های خود راهی به جز برگزاری این همایش ها ندارد.
همایش هایی که توسط بخش دولتی برگزار می شود ؛بیشتر از آنکه گره گشای مشکلات واقعی و اولویت دار کشور باشند، به کارنامه کاری و عملکرد برخی مدیران تبدیل می شوند.شاید بتوان گفت مهمترین دلیل برگزاری همایش های دولتی ، بازتاب رسانه ای آن است. اما همایش های بخش خصوصی معمولا با هدف شناساندن شرکت ها و فعالیت هایشان برپا می شود. در حالی که بسیاری از موضوعاتی که همایشی در مورد آنها برگزار می شود، نیازی به برگزاری همایش ندارند و با سایر روش های کم هزینه تر، اهداف تعریف شده قابل دسترسی هستند.
رضا کامی عضو هیات نمایندگان اتاق تبریز از موافقان برگزاری همایش های بخش خصوصی است.وی که تجربه برگزاری چندین همایش موفق و تاثیر گذار را داشته است؛ می گوید: در برخی از این همایش ها فقط به ظواهر و تجملات پرداخته می شود اما بعضی دیگر با برنامه ریزی های خاص برای بهره برداری های اقتصادی برگزار می شود. تا کنون در شورای بازرگانی ایران و ترکیه همایش هایی با این کشور برگزار کرده ایم که خوشبختانه بسیاری از آن ها موفق بوده و بر اساس آن بخشی از موانع اقتصادی بین دو کشور برطرف شده است.
کامی معتقد است برگزاری همایش ها باید توسط دولت انجام شود. در این خصوص کشور ترکیه را مثال می زند که در آن دولت تامین کننده هزینه همایش های اقتصادی است.وی حضور دولتی ها در همایش های مختلف اقتصادی را ضروری می داند.اما محمد حسین روشنک عضوهیات نمایندگان اتاق مشهد نظر دیگری دارد.ب ه اعتقاد وی همایش های اقتصادی باید توسط تشکل های بخش خصوصی برگزار شود. به گفته وی این همایش ها بر حسب ضرورت و نفع شرکت های خصوصی انجام می شود و نه بر حسب نیاز جامعه،بنابراین کمکی به رشد و توسعه اقتصاد کشور نمی کند. اگر نیازی به برگزاری همایش در زمینه های اقتصادی باشد باید توسط سازمان های دولتی انجام شود و دلیلی ندارد که بخش خصوصی اقدام به برگزاری همایش های پر هزینه کند.اگر هم قرار است همایشی برگزارشود باید با انجام کار کارشناسی و اطمینان از این که خروجی خوبی برای این بخش خواهد داشت؛توسط تشکل ها برگزار شود.
توسطی،رئیس کمیسیون ارتباطات اتاق اصناف نیز در این باره می گوید: به طور حتم اگر همایش ها کاربردی تر شود، تا شخص رئیس جمهور هم به این جلسات دعوت شود و مسائل هم به صورت هدفمند مطرح شود.اگر قوانین بازدارنده کنار گذاشته شود، به طور یقین خروجی این جلسات در پیشبرد اهداف اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود.
علی اکبر صیادجو رئیس اتاق اصناف سمنان هم معتقد است اکثر جلساتی که اتاق ها در قالب همایش و اجلاس برگزار می کنند، در حد رفع تکلیف است و خروجی مناسبی در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی نداشته است.
به گفته وی در چنین جلساتی باید دولتمردان را قانع کرد که دولت برای رونق اقتصاد چاره ای جز استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی ندارد. به اعتقاد صیاد جو در همایش ها به ماهیت کار پرداخته نمی شود و بیشتر به شکل کار اهمیت داده می شود.اما اگر به ماهیت کار پرداخته شود مسائل کارشناسی شده مطرح می شود. خروجی مشخص می شود و برای گروه های اقتصادی یک الگو منطقی تعریف می شود.
برگزاری همایش های پر زرق و برق توسط بخش خصوصی کمک چندانی به این بخش نمی کند بلکه با صرف هزینه های بسیار باعث هدر دادن سرمایه های این بخش می شود.علاوه بر این فقط سرمایه مادی نیست که هدر می رود بلکه وقت شرکت کنندگان نیز پای صحبت های تکراری و بی حال هدر می شود.بنابراین کافی است هزینه های معنوی همه شرکت کنندگان به علاوه هزینه هایی نظیر حمل و نقل درون و برون شهری (سوخت، آلودگی هوا، ترافیک و...) - هزینه خسارت های (در آینده) که برخی شرکت ها از محل کسب اعتبارهای کاذب به سایر افراد جامعه می زنند و ده ها مورد دیگر را هم محاسبه کنیم تا ببینیم نقش یک همایش، کنفرانس و یا سمینار بیهوده چقدر به اقتصاد کشور ضربه می زند .
در مجموع می توان گفت برگزاری بسیاری از همایش ها، سمینارها و کنفرانس ها یک مسیر عبث است که نباید نسبت به آن بی توجه بود خصوصا در برهه ای که فشار تحریم های غربی اقتصاد کشورمان را هدف قرار گرفته است ؛ باید به دور از شعار و رفتارهای نمادین و سمبلیک جهت رسیدن به اقتصادی شکوفا برنامه ریزی کنیم.
در همین راستا شاید چند راهکار ساده بتواند تا حدی کلاف سردرگم همایش ها را سر و سامان دهد. یکی از این موضوعات ساماندهی اعتبار همایش ها است. همایش هایی که توسط دولت برگزار می شوند و همایش های بخش خصوصی ماهیت هایی جداگانه دارند ولی در هر دو بخش نهادهایی می توانند اقدام به سنجش اعتبار همایش ها نمایند. برای مثال تشکل های مهم بخش خصوصی می توانند در اقدامی ابتکاری، همایش های اقتصادی بخش خصوصی را مورد بررسی قرار دهند و بر این اساس رتبه بندی همایش ها را ایجاد کنند. آن وقت مشخص می شود حضور در یک همایش و دریافت نشان یا لوح تا چه اندازه قابل توجه است. در همین راستا پایگاه خبری اتاق نیوز اقدام به ایجاد بخش جدیدی به نام همایش ها در این سایت می کند تا اخبار نمایشگاه ها، نحوه برگزاری و نتایج آن را مورد نقد و بررسی قرار دهد.