
گلهمندند، اين روزها بيش از روزهاي ديگر. ميگويند ناديده گرفته شدهاند و دولتيها براي حل مشكلاتشان قدم عاجلي بر نميدارند. آنها فعالان بخشخصوصي اين كشور هستند، اما از ناديده گرفته شدن گله ميكنند. ميگويند هم در جريان اجراي قانون هدفمندي يارانهها ناديده گرفته شدهاند و هم مشكلات تامين نقدينگيشان با تخلف مالي اخير ناديده گرفته شده است. بانكها 70 قفله شدهاند و دولتيها براي جلوگيري از تخلفات مشابه گشايش السي ريالي را براي آنها ممنوع كرده است. توان تامين نقدينگي مورد نياز خود را ندارند و سنگيني بار ورشكستگي و ركود توليد روي دوششان سنگيني ميكند. در چنين شرايطي ميزبان وزير صنعت، معدن و تجارت شدند و با مهدي غضنفري بر سر ميز صبحانه نشستند.
در ابتداي اين نشست، يحيي آلاسحاق رييس اتاق بازرگاني، صنايع و معادن تهران با اشاره به دغدغههاي موجود پيرامون رابطه صنعت و تجارت گفت: سرنوشت توليد و تجارت به گونهاي در يكديگر گره خورده است كه اگر حلقههاي اين زنجيره بهطور همفرآيند متصل نشود، دچار مشكل خواهيم شد.
وي با اشاره به پشتوانه عملي و تئوري اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها، يكي از مشكلات جاري فضاي كسبوكار فعالان اقتصادي را به مقوله «آزادسازي قيمتها» نسبت داد و افزود: «موضوع مديريت قيمتها كه از سالهاي دور مطرح بوده و البته در اين سالها به شيوههاي گوناگون نيز دچار نوسان شده است.»
رييس اتاق تهران سپس اين نكته را مورد تاكيد قرار داد كه «ذات آزادسازي قيمتها به گونهاي است كه قيمتگذاري دستوري را بر نميتابد.» او افزود: «آزادسازي، الزامات خاصي را ميطلبد كه اميد است با توجه به اين الزامات مديريت شود.»پس از سخنان كوتاه آلاسحاق، مهدي غضنفري وزير صنعت، معدن و تجارت به موضوع تحريمها اشاره كرد و گفت: بحران اقتصادي هر روز چهره جديد از خود به نمايش ميگذارد و تحريمها نيز رفتهرفته پيچيدهتر و با هوشمندي بيشتري اعمال ميشوند. از اينرو بار نظام سلطه از دوش دستگاههاي امنيتي كشور برداشته شده و روي دوش اقتصاد قرار گرفته است. ما خوشحاليم كه كشور از حيث مسايل امنيتي كمتر در معرض مخاطره قرار ميگيرد.
وي با اشاره به اينكه تقابلها به حوزه اقتصاد منتقل شده است، افزود: مقابله با اين تحريم كه در گذشته نيز سابقه نداشته است، سياستهاي متنوعي را ميطلبد. او كه با پروندهاي از گزارشهاي حوزه تحت مديريتش به اين نشست آمده بود، نخست به تاثير هدفمندسازي يارانهها بر توليد دست گذاشت و گفت: حوزه توليد در طول ماههايي كه از اجراي قانون يارانه ميگذرد به يك دغدغه تبديل شده و بايد گفت به زير ذرهبين افكار عمومي رفته است.
18 درصد واحدها غيرفعالند
وزير صنعت، معدن و تجارت در بخش ديگري از سخنانش به وضعيت صنعت، پس از هدفمندسازي يارانهها پرداخت و اظهار داشت: به عقيده من، توليد و صنعت به فعاليتهاي خود مشغول هستند و بخش عمدهاي از مشكلات فعلي در گذشته ريشه دارد. غضنفري درخصوص شهركهاي صنعتي نيز گفت: در طول 27 سال گذشته از ميان 26 هزار واحد در شهركهاي صنعتي، چهار هزار و 700 واحد غيرفعال شدهاند كه اين نرخ مرگ و مير بهطور طبيعي، 18 درصد است. وي واحدهاي متاثر از افزايش حاملهاي انرژي را در شهركهاي صنعتي، يك هزار و 500 واحد برشمرد و گفت: 83 واحد صنعتي تحت تاثير اجراي اين قانون، فعاليت خود را به حال تعليق درآوردهاند.
آمارسازي نميكنيم
غضنفري سپس به آمار تجارت خارجي كشور اشاره كرد و با انتقاد از اينكه در رسانهها اين آمار زير سوال رفته و مطرح ميشود كه آمار تجارت خارجي كشور جعلي و ساختگي است و واقعيت ندارد، افزود: سازمان توسعه تجارت ايران آمار ماهانه و سالانه تجارت خارجي كشور را از گمرك اخذ و منتشر ميكند و اينكه عنوان ميشود اين آمار ساختگي است، واقعيت ندارد و اينگونه اظهارنظرها و گزارشها كه در رسانهها منعكس ميشود تنها به آلودگي در فضاي كسب و كار لطمه ميزند و اين بخش خصوصي و فعالان اقتصادي هستند كه از اين فضا آسيب ميبينند.
تنها چاره اشتغال پرداختن به توليد است
احمد پورفلاح عضو هيات نمايندگان اتاق تهران نخستين فرد از بخش خصوصي بود كه سوالات خود را از غضنفري پرسيد و به سه محور نهضت كاهش قيمت تمامشده، ايجاد فرصتهاي شغلي جديد و ممنوعيت گشايش السي داخلي براي دو بخش خصوصي پرداخت. رييس كميسيون فضاي كسب و كار اتاق تهران با اشاره به اينكه براي ايجاد فرصتهاي شغلي جديد و دستيابي به ارقام اعلامشده چارهاي جز توجه به توليد وجود ندارد گفت: واحدهاي نيمهتمام را بايد به بهرهبرداري رساند و شرايط را براي سرمايهگذاري فراهم كرد كه براي اين دو نيازمند فضاي كسب و كار مساعد و تسهيلات بانكي هستيم كه هر دو اين عوامل در حال حاضر وضعيت نابساماني دارند. احمد پورفلاح همچنين از مصوبه بانكي اخير مبني بر ممنوعيت گشايش السي داخلي براي دو بخش خصوصي و الزام به وجود يك طرف دولتي در معامله گلايه كرد و از وزير صنعت و تجارت خواست به اين موضوع رسيدگي كند.
خزانه بانكها 70 قفله است
نماينده انجمن صنايع نساجي ايران سوالكننده بعدي نشست صبحانه با وزير صنعت و تجارت بود كه از شرايط سخت موجود گلايه كرد. شيباني با اشاره به سختيهاي ايجادشده بر اثر تحريمهاي خارجي از غضنفري خواست تا حداقل در مورد آنچه «تحريمهاي داخلي» خواند، بيشتر توجه نشان دهد. شيباني گفت: «الان وقت آن نيست كه دغدغه بزرگ يك صنعتگر تامين مواد اوليه باشد يا اينكه به دليل اشتباه كسي ديگر، صنعتگر نتواند السي داخلي باز كند. الان وقت آن نيست كه صنعتگر تن به پرداخت بهرههاي دورقمي بدهد. متاسفانه در خزانه بانكها به روي بخش خصوصي نه هفتقفله كه 70قفله است»
آقاي وزير استعفا دهيد!
حميدرضا صالحي از سنديكاي صنعت برق كشور نيز بر نبود انضباط مالي در دولت تاكيد كرد و با اشاره به اينكه ماجراي السي ريالي اخير و تصميمات جديدي كه دولت در اين خصوص اتخاذ كرده توهين به بخش خصوصي است، گفت: انتظار فعالان اقتصادي از شما كه حامي بخش خصوصي هستيد اين بود كه درخصوص اين تصميم موضعگيري ميكرديد و اگر به نتيجه نميرسيديد استعفا ميداديد. هيچ چيزي مثل دوگانگي نرخ ارز به ما فشار نميآوردرييس كميسيون كشاورزي اتاق ايران نيز يكي از آخرين سوالكنندگان از وزير صنعت، معدن و تجارت بود كه از دوگانگي نرخ ارز و تكذيب آن توسط بهمني انتقاد كرد. كريمپور گفت: «هيچ چيزي مثل دوگانگي نرخ ارز به ما فشار نميآورد و ما بسيار متاسفيم كه رييس كل بانك مركزي از وضع موجود دفاع ميكند و ارز را تكنرخي ميداند.»
تقاضاي سامانيابي آمار توليد
يحيي آلاسحاق نيز در ادامه اين نشست سوال احمد دوستحسيني رييس مركز مطالعات اتاق تهران را مطرح كرد كه خواستار ساماندهي آمار توليد محصولات صنعتي و معدني كشور به صورت ماهانه شده بود. او اينگونه عنوان كرد كه در حال حاضر در اين زمينه نارساييهايي ديده ميشود و به نظر ميرسد وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد به آمار توليد محصولات صنعتي و معدني سر و سامان جدي بدهد.
وزير صنعت: مشكلات را تلفني بگوييد نه در رسانهها
به گزارش اتاق بازرگاني، صنايع و معادن تهران پس از بيان اين سوالات از سوي فعالان بخش خصوصي نوبت به پاسخگويي وزير صنعت، معدن و تجارت رسيد. مهدي غضنفري كه در تمام طول جلسه با دقت به سخنان نمايندگان بخش خصوصي گوش سپرده بود و نكاتي را يادداشت كرده بود همان ابتدا به آييننامه جديد ممنوعيت گشايش السي براي دو بخش خصوصي پرداخت.
غضنفري با بيان اينكه وقت آن رسيده كه اتاق تهران از محمود بهمني رييسكل بانك مركزي نيز دعوت كند تا خود او در مورد مسايل بانكي، نرخ ارز و تسهيلات بانكي صحبت كند از مخالفت خود با آييننامه جديد براي گشايش السي گفت. وزير صنعت، معدن و تجارت با اين همه اصرار داشت كه چون براي فضاي كسب و كار نگران است، ترجيح ميدهد مخالفتها يا موضعگيريهايش را در رسانهها عنوان نكند و تلفني و حضوري با خود افراد صحبت كند.
مهدي غضنفري همچنين از صحبتهايش با يحيي آلاسحاق و محمد نهاونديان براي حفظ آرامش فضاي كسب و كار سخن گفت كه تصميم گرفتهاند انتقادات به گونهاي نباشد كه به فضاي كسب و كار آسيب برسد. وزير صنعت و تجارت ادامه داد: سرمايهگذاري و سرمايهپذيري كبوتري است كه وقتي پريد برگرداندنش بسيار سخت است. برخورد ما بايد هوشمند و منطقي باشد و انتقادات صريح خودمان را رسانهاي نكنيم و به طريقي ديگر انتقال دهيم. وي با اين همه باز هم قول داد كه موضوع آييننامه جديد در مورد گشايش السي را پيگيري كند.
منبع:شرق