
رویا طباطبایی یزدی دلیل این امر را اینگونه بیاد کرد: این حوزه از ثمره شرایط جهانی برخوردار است. در کل دنیا بهره وری این بخش بالاست. سرعت تغییر تکنولوژی آن بالاست و افراد فعال در این حوزه هم بسیار بهره ورند. در ایران هم همین طور است، به طوری که شاخص بهره وری کل آن از 100 در سال 1383 به 634 در 1392 رسیده است.
این مقام مسئول که در گفتگو با نشریه برنامه به طور کامل در مورد وضعیت بهره وری در ایران سخن گفته است، بخش نفت و گاز را دارای کمترین بهره وری در اقتصاد ایران دانست و گفت: بخش نفت و گاز کمترین بهره وری را داشته و دلیل آن هم این بود که به شدت تحت تحریم بوده است. تکنولوژی آن هم قدیمی است. اطلاعات ما نشان می دهد شاخص بهره وری سرمایه در این بخش از 100 در سال 1383 به 45 در سال 1392 رسیده است، چون تحریم اجازه استفاده از سرمایه را به آن نمی داده است.
طبق گفته طباطبایی، این موضوع نشان می دهد که بهره وری کاملا به داخل وابسته نیست و تحولات جهانی هم می تواند بر میزان بهره وری در کشور ما تأثیر بگذارد.
وی ادامه داد: ما یک کشور نفت خیز هستیم و منطقه ما هم بسیار مهم است. اگر بخشی در کل دنیا تحول عظیمی داشته باشد که بهره وری آن ارتقا یابد، ما هم از ثمرات آن بهره مند می شویم. بر عکس این فرایند هم صادق است. با قیمت های نفت امروز که به کانال 40 دلار رسیده است، در تمام دنیا بهره وری نفت و گاز پایین می آید. در چنین شرایطی آینده نگری و دیدن افقهای بلندمدت برای اینکه سرمایه گذاری در کجا انجام گیرد، بسیار اهمیت دارد. با این حال همه چیز ناشی از مسائل جهانی نیست و ما در هر شرایطی باید سهم خودمان را برای ارتقای بهره وری داشته باشیم.
رویا طباطبایی یزدی در مورد راه های ارتقای بهره وری در داخل گفت: کیفیت آموزش باید بالا برود. در دبستان باید دروسی که در آینده مهم است تدریس شود. حتی در مهدکودک ها باید کیفیت آموزش بررسی شود. شایسته سالاری و کار شایسته باید مدنظر باشد. یعنی افراد باید در جایی قرار بگیرند که مناسبترین کار برای آنهاست. این کار باید با توانایی های تحصیلی و روحی و فردی افراد سنجیده شود.
وی افزود: نکته دیگر این است که در همه موارد مثل بنگاه های خصوصی، تولید به صورت ملموس دیده نمی شود. ممکن است تولید یک بخش از نوع دستاورد باشد یا اثر بلندمدت داشته باشد. وقتی خدمات بهداشتی می دهیم، دستاوردهای آن می تواند جلوگیری از توسعه بسیاری از بیماری ها باشد. به هر حال محاسبه بهره وری پیچیده است، ولی ما به جد دنبال آن هستیم. برای شروع هم طی تفاهم نامهای که با سازمان مدیریت صنعتی داریم قرار است میزان بهره وری در سازمان مدیریت صنعتی و سازمان ملی بهره وری ایران سنجیده شود.
رئیس سازمان ملی بهره وری ایران چند توصیه عمومی برای افزایش بهره وری در کشور مطرح کرد: ما در سازمان دو شعار داریم. شعار نخست این است که «همیشه راه بهتری وجود دارد و بهره وری همان راه بهتر است.» شعار دیگر جنبش 25 درصدی است. ما باید در هر بازه زمانی مورد نظرمان 25 درصد اقدامات خوبمان را افزایش و 25 درصد اقدامات نامناسبمان را کاهش دهیم. با این کار بهره وری افزایش می یابد. استفاده مناسب از زمان و استفاده درست از انرژی از جمله این اقدامات است. اگر مدام این دو شعار به کار بسته شود، ایران خیلی سریعتر به یک کشور بهره ور تبدیل می شود.
منبع: اتاق تهران