کد خبر:
19616
تاریخ انتشار: 15 بهمن 1390 - 11:48
این روزها بحث تفاوت قیمت محصولات داخلی و صادراتی خودروسازان کشورمان به سوژه داغی تبدیل شده و شایعات زیادی را دامن زده است و در این میان برخی ادعا میکنند که خودروهای صادراتی کیفیت و امکانات بالاتری نسبت به محصولات داخلی داشته است، اما قیمت این خودروها از قیمت خودروهای بازار داخلی که به ادعای آنان بیکیفیتتر است تفاوت قیمت ۲ تا ۶ میلیونی با توجه به مدل خودرو دارد.
کارشناسان معتقدند برخی مسائل و قوانین داخلی تفاوت قیمتی بین این خودروهای عرضه شده در بازار داخلی و خارجی ایجاد میکند. اما اینکه دلیل اصلی این تفاوت قیمتها چیست و آیا از نظر کیفیت تولیداتی که در داخل عرضه میشود با صادراتیها تفاوت دارد یا خیر، مسالهای است که کارشناسان صنعت خودرو در این گزارش به آن پرداختهاند.
کیفیت خودروهای صادراتی و داخلی متفاوت نیست
رضا مفیدی، مدیر صنایع خودرویی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران درباره تفاوت کیفیت خودروهای تولیدی در بازار داخلی و خارجی، اظهار کرد: کیفیت خودروهای تولیدی برای بازار داخل و بازار صادراتی تفاوتی ندارد و این موضوع از نظر سازمان تکذیب میشود.
وی با اشاره به اینکه همواره مشتریان داخلی برای تولیدکنندگان ارجحیت دارند و تولیدکنندگان به آنها بیشتر از بازار صادراتی اهمیت میدهند، افزود: البته توجه به بازار صادراتی نیز برای تولیدکنندگان مهم است و همواره آنها به بازار صادراتی نیز توجه میکنند، اما بازار خودرو داخل و مشتریان وطنی اهمیت بیشتری دارند.
مفیدی درباره برنامهریزی خودروسازان برای سهمخواهی بیشتر از بازار صادراتی، گفت: برای اینکه خودروسازان بتوانند سهم بیشتری از بازارهای دیگر کشورها را به خود اختصاص دهند نیازمند ارتقای کیفیت قطعات و خودروهای ایرانی هستند و این مهم تنها با رشد فناوری تولید خودروهای داخلی انجام میشود. همچنین خودروسازان برای ارتقای کیفیت سهم صادراتی خود باید برنامهریزی دقیق کنند تا در رقابت با خودروهای خارجی حرفی برای گفتن داشته باشند.
مدیر صنایع خودرویی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران درباره قیمت خودروهای عرضه شده در بازار داخلی و خودروهای صادراتی، اظهار کرد: قیمت خودروهای داخلی به دلیل وجود برخی شرایط از جمله مالیات، عوارض، پلاکگذاری و ارزش افزوده بیشتر از قیمتهای خودروهای صادراتی است. این عوامل موجب میشود که برخی از مردم گمان کنند خودروهای صادراتی ارزانتر از بازار داخل به خارج صادر میشود.
وی با اشاره به اینکه شرایط هر کشور برای واردات خودرو متفاوت است، افزود: در برههای از زمان قیمت خودروهای صادراتی براساس شرایط کشورهای درخواستکننده صورت میگرفت. در آن زمان بود که قیمتها در برخی کشورها کمتر از قیمت بازار داخل بود، اما اگر نرخ تبدیل ارز صورت گیرد در برخی کشورها مانند سوریه حتی قیمت خودروها گرانتر از بازار داخلی است.
مفیدی با تاکید بر اینکه خودروهای صادراتی در برخی مواقع متناسب با نیازها و درخواست کشورها دارای آپشنهای متفاوت است، تصریح کرد: بهعنوان نمونه کشوری میخواهد که آپشنهای نصب شده در خودرو کامل باشد در ازای آن قیمت بیشتری پرداخت میکند. در این شرایط است که خودروساز محصول خود را متناسب با نیاز مشتری تولید میکند و در عوض سود خود را نیز دریافت میکند.
به گفته وی، نباید این سوءتفاهم صورت گیرد که چرا خودروهای تولیدی عرضهشده در کشور قیمت متفاوتی با صادراتیها دارد یا اینکه کیفیت و آپشن صادراتیها افزایش یافته و بیش از خودروهای داخلی است. مدیر صنایع خودرویی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تاکید کرد: بنابراین نباید این سوءتفاهم در میان مردم ایجاد شود که خودروسازان میان خودروهای تولیدی عرضه شده در کشور و محصولات صادراتی تفاوتی قائل میشوند. چراکه تولیدکنندگان همواره به مشتریان خود نیاز دارند و آنان همیشه در اولویت برنامه تولید قرار دارند.
کیفیت قطعات هم یکسان است
داوود میرخانیرشتی، مشاور انجمن خودروسازان ایران، نیز در اینباره به خبرنگار «گسترش صنعت» گفت: تفاوتی میان کیفیت و قیمت خودروهای تولید شده و قطعات آنها در کشور و همتای صادراتی آنها وجود ندارد. میرخانیرشتی با اشاره به اینکه خودروسازان رضایتمندی مشتریان را سرلوحه کار خود قرار دادهاند، افزود: همانطور که بازار صادراتی برای تولیدکنندگان ما دارای اهمیت خاصی است، مصرفکنندگان ایرانی و بازار داخلی نیز جایگاه ویژهای میان صنعتگران و تولیدکنندگان دارد.
وی با تاکید بر اینکه برخی تصورات نادرست مبنی بر اینکه قیمت خودروهای عرضه شده در کشور گرانتر از صادراتیهاست وجود دارد، تصریح کرد: عواملی مانند عوارض، ارزش افزوده، شمارهگذاری و همچنین درصدی برای بیمه در قیمتگذاری خودروهای داخلی لحاظ میشود که در خودروهای صادراتی این عوامل وجود ندارد. همین امر موجب ایجاد تفاوت قیمت بین خودروهای داخلی و صادراتی خواهد شد.
مشاور انجمن خودروسازان ایران درباره کیفیت قطعات خودروهای تولید داخل و صادراتیها، گفت: به هر میزان که تجهیزات نصب شده روی خودروها بیشتر باشد، به همان نسبت قیمتها نیز افزایش مییابد. میرخانی رشتی با اشاره به اینکه تمامی قطعات تولید شده بستهبندی شده در اختیار خودروسازان قرار میگیرد و علائمی از جمله ویژه صادرات و مخصوص خودروهای صادراتی روی آنها حک نشده است، تصریح کرد: تمامی قطعات توسط بازرسان ویژه کنترل میشود و نمیتوان قطعات بیکیفیت را در خودروها استفاده کرد، چرا که تمامی قطعات معیوب و نادرست از خط تولید خارج خواهد شد. به گفته وی، خودروسازان بنابر نیاز خود قطعات بستهبندی شده را در خودروها استفاده میکنند و نمیتوانند تفاوتی برای تولید داخل و صادراتیها قائل شوند.
عوارض گمرکی متفاوت در کشورهای مختلف
جواد نجمالدین، مدیرعامل ایرانخودرو نیز چندی پیش با اشاره به اینکه با توجه به برنامههای راهبردی اتخاذ شده، محصولات صادراتی ایرانخودرو زیانده نیستند و این راز ماندگاری ایرانخودرو در بازارهای جهانی تداوم خواهد داشت، تصریح کرده بود: امروزه محصولات این شرکت در ۳۹ کشور در قارههای مختلف جهان از طریق ۱۸۸ نمایندگی فعال عرضه میشود و ارزش شبکه فروش و خدمات پس از فروش ایرانخودرو در سطح جهان بیش از ۴۰ میلیون دلار است. وی با تاکید بر اینکه توسعه بازارهای جدید در اروپای غربی، نگرش تازه به سبد محصولات صادراتی و تنوع بخشی براساس توانمندی تولید، از جمله راهکارهای ایرانخودرو برای حفظ مزیت رقابتی در بازار است، افزود: بهطور میانگین فروش سمند در بازارهای هدف، با قیمت فروش این محصول در بازار داخلی برابری میکند. وی مهمترین دلایل تفاوت قیمت خودرو در بازار خارجی و داخلی را استرداد حقوق و عوارض گمرکی مربوط به قطعات وارداتی، تخصیص مشوق به محصولات صادراتی و هزینه شمارهگذاری، عوارض شهرداری، مالیات بر ارزش افزوده (که حدود ۱۰درصد قیمت خودرو است) بیان کرد. یکی از عوامل موثر بر قیمت فروش در هر بازار، نرخ عوارض گمرکی در آن بازار و این میزان در هر بازار متفاوت است، اما به طور متوسط در بازارهایی که محصولات ایرانخودرو به آن بازارها صادر میشود، ۶۰ درصد عوارض گمرکی پرداخت میشود.
ایرانیها لایق بهترینها هستند
محسن جوان، معاون صادرات و امور بینالملل گروه خودروسازی سایپا، نیز در اینباره گفت: خودروهای صادراتی ما بیمه شخص ثالث، آپشنهای اضافی و مالیات بر ارزش افزوده ندارد که همین موارد حداقل یک میلیون و ۵۰۰هزار تومان به سود ما تمام میشود.
وی تاکید کرد: همه باید بدانند که مصرفکنندگان ایرانی ارزانترین و با امکاناتترین خودروهای سایپا را سوار میشوند. معاون صادرات و امور بینالملل گروه خودروسازی سایپا با اشاره به اینکه رقابت در مقوله کیفیت و قیمت در بازارهای صادراتی بسیار سخت است و باید برای بهدست آوردن سهم بیشتری از بازار تلاش کرد، افزود: در کشورهای هدف صادراتی رقابت هم بالاست و همه خودروسازان هم حضور دارند، بنابراین ثبات حضور در این بازارها نیازمند برنامهریزی دقیق است.
منبع:گسترش صنعت