اتاق خبر –محمد حسن گودرزی: بازار خودرو و اخبار مربوط به آن همواره جز مسائلی هستند که مورد توجه مردم در تمام کشورها است. این موضوع همچنین در کشوری مانند ایران با حساسیت قابل توجه افکار عمومی و مردم روبرو است. اتاق خبر تلاش دارد در پایان هر هفته یک گزارش خبری و تحلیلی از این بازار را منتشر کند. گزارش پیش رو در همین راستا به رشته تحریر درآمده است:
وام 25 میلیونی خودرو و بحران آلودگی هوای تهران !
آلودگی هوای تهران و شهرهای بزرگ در هفته ای که گذشت تبدیل به موضوع اول خبرهای زیست محیطی و صنعتی بود. اما موضوع جدیدی در مورد آلودگی هوا پیش آمده و آن تاثیر وام 25 میلیونی خرید خودرو بر آلودگی هوا بود.
به گزارش اتاق خبر به نقل از ایسنا، شدت آلودگی هوا در برخی بخش های کشور به ویژه تهران در روزهای اخیر موجب اعلام شرایط اضطراری و تعطیلی مدارس در پایتخت شده است. قناعتی -عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران- در این رابطه به وام 25 میلیون تومانی که اخیرا بانک مرکزی در قابل بسته تسریع رونق اقتصادی ارئه کرد، اشاره داشته است.
وی با انتقاد از بودجه محدود حمل و نقل برای کاهش آلودگی هوا عنوان کرد که اگر دولت و سایر سازمانها درصدی از اعتبارات خود را به سلامتی مردم در راستای کاهش آلودگی هوا تخصیص می دادند الان در وضعیت هشدار قرار نداشتیم.
قناعتی البته از تصمیمات غلطی که عاملی فزاینده برای افزایش آلودگی هوا هستند سخن گفته و از جمله آنها به تسهیلات 25 میلیون تومانی خودرو اشاره داشته است. قناعتی تاکید دارد که نه تنها دستگاههای دولتی کمکی به کاهش آلودگی هوا ندارند بلکه تصمیمات غلط آنها از جمله پرداخت وام 25 میلیونی خودرو به این موضوع دامن می زند.
عضو هیات رییسه شورای شهر تهران با اعلام اینکه این انتظار وجود داشت تا پولی که خرج تسهیلات خودرو شد به حمل و نقل عمومی اختصاص پیدا می کرد، عنوان کرده است که دولت میتوانست این وام 25 میلیونی را به نوسازی تاکسیهای فرسوده بپردازد و یا حداقل میتوانست این پول را برای خرید واگن در اختیار شهرداری قرار دهد تا مشکلات قطارهای مترو حل شود.
اظهارت این عضو شورای شهر، در حالی مطرح می شود که در جریان اجرای بسته تسریع رونق اقتصادی و سیاست اعتباری بانک مرکزی برای رونق تولید، با هماهنگی این بانک ، وزارت صنعت و خودرو سازان تامین مالی 110 هزار دستگاه از سوی بانک مرکزی انجام شد و در همین جریان خودرو سازان 130 هزار خودرو را به فروش رسانند. این حجم بالای خودور به یکیاره و در نهایت تا دورهای دوماهه تحویل مشتریان و وارد فضای شهر به ویژه تهران با حجم فعلی آلودگی هوا می شود . این در حالی است که طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی و خودروسازان تاکنون حدود 50 هزار دستگاه در کمتر از یک ماه گذشته تحویل مشتریان شده و به فضای شهری وارد شدهاند.
سایپا پا به آفریقا می گذارد
حضور یکی از دو خودرو ساز بزرگ کشور در آفریقا نیز از اخبار مهم صنعت خودرو در هفته ای که گذشت بود.
به گزارش اتاق خبر به نقل از ایسنا، محسن جوان در نشست خبری اظهار کرد: هفته گذشته در سفر معاون اول رییس جمهوری به الجزایر قرارداد ایجاد خط تولید در این کشور به امضاء رسید.
وی با بیان اینکه شرکت سایپا الجری با سرمایهگذاری 75 درصدی طرف الجزایری تاسیس شده است، خاطر نشان کرد: سایپا نیز در قبال سهم 25 درصدی خود به انتقال دانش فنی و تجهیزات به این کشور خواهد پرداخت.
معاون صادرات گروه خودروسازی سایپا ادامه داد: سایت تولیدی در کشور الجزایر در زمینی به مساحت 20 هکتار ایجاد و ظرفیت اسمی خط تولید در فاز اول 20 هزار دستگاه خواهد بود که تا پایان سال 2016 و تا ابتدای 2017 به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی افزود: میزان سرمایهگذاری در فاز اول پروژه 20 میلیون دلار است که 75 درصد آن از طرف الجزایر و 25 درصد نیز از سوی سایپا در قالب انتقال دانش فنی و تجهیزات تامین خواهد شد.
معاون صادرات گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه در فاز اول پروژه محصولات سایپا 132، سایپا 111، تیبا و تیبا هاچ بک در الجزایر تولید خواهد شد، تصریح کرد: به موازات ایجاد خطوط تولید زنجیره تامین قطعات نیز در الجزایر ایجاد خواهد شد به عنوان مثال در فاز اول قطعاتی همچون رادیاتور، صندلی، فنر و باتری در الجزایر داخلیسازی خواهد شد.
معاون صادرات گروه خودروسازی سایپا دربارهی قیمت عرضه این محصولات در کشور الجزایر اظهار کرد: سطح قیمتی در نظر گرفته شده برای محصولات تولیدی در الجزایر بین 6500 تا 8000 دلار پیشبینی شده است که البته محصولات تولیدی الجزایر فاقد برخی آپشنهای محصول تولیدی در ایران خواهد بود.
رسوایی فولکس واگن ، دورخیز تویوتا برای سال 2016
رسوایی شرکت فولکس واگن باعث شده که رقبای این شرکت همچون تویوتا میدان را برای یکه تازی بیش از پیش باز ببینند. شرکت تویوتا موتور اعلام کرد این شرکت و شرکت های تابعه آن در نظر دارند در سال میلادی آینده (۲۰۱۶) سقف فروش جهانی خود را به ده میلیون و صد و ده هزار خودرو برسانند.
به گزارش اتاق خبر به نقل از اخبار خودرو ، شرکت تویوتا موتور اعلام کرد این شرکت و شرکت های تابعه آن در نظر دارند در سال میلادی آینده (۲۰۱۶) سقف فروش جهانی خود را به ده میلیون و صد و ده هزار خودرو برسانند.
این احتمال وجود دارد گروه خودروسازی تویوتا همچنان برای چهارمین سال متوالی به عنوان پرفروش ترین گروه تولیدی خودرو در جهان باقی بماند چرا که فولکس واگن رقیب آلمانی این شرکت به سبب رسوایی در زمینه تولید گازهای گلخانه ای با کاهش قابل توجه در فروش خودروهایش مواجه شده است.
هانس دیتر پوچ، رییس هیات نظارت این گروه خودروسازی در مصاحبه با نشریه "ولت ام سونتاگ" اظهار کرد: ما سرگرم برنامه ریزی برای چرخشی کردن برخی از سمتها هستیم تا کسانی که در این سمتها قرار میگیرند، به مدت محدودی عهده دار آنها باشند.
وی خاطرنشان کرد: افزایش چرخش مشاغل به دلیل پیچیدگی بالای بعضی از سمتها، برای این شرکت چالش ایجاد خواهد کرد با اینهمه فولکس واگن میتواند از تخصص کارمندانش در سراسر شرکت بهره بگیرد.
بر اساس گزارش رویترز، فولکس واگن اوایل ماه جاری اعلام کرد تنها شمار محدودی از کارمندانش در رسوایی آلایندگی دخیل بوده اند و هیچ شواهدی از دست داشتن اعضای هیات مدیره در این رسوایی که به بزرگترین بحران تاریخ این خودروساز تبدیل شده است، وجود ندارد.
تسلا رقیب پیدا کرد !
فرماندار نوادا با یک بسته تشویقی به ارزش 335 میلیون دلار با هدف جذب شرکت خودروساز برقی نوپای فارادی فیوچر برای ساخت کارخانه در این ایالت موافقت کرد.
به گزارش اتاق خبر به نقل ایسنا، این اقدام پس از حمایت اکثر قانونگذاران این ایالت از بسته مذکور انجام گرفت. قانونگذاران نوادا هفته پیش دریافتند که جیا یوتینگ، میلیاردر چینی از این شرکت نوپا که شماری از مدیران سابق تسلا موتورز را در استخدام دارد و هنوز هیچ خودروی مفهومی را رونمایی نکرده و محصولی به بازار عرضه نکرده است، حمایت میکند.
ساخت کارخانه فارادی فیوچر 4500 شغل مستقیم در نوادا ایجاد خواهد کرد.
بیش از یک سال قبل هم قانونگذاران نوادا بسته تشویقی به ارزش 1.3 میلیارد دلار را برای ساخت کارخانه باطری سازی تسلا در حومه شهر رنو تصویب کردند.
مقامات نوادا اظهار کرده اند که توافقهای مذکور به متنوع کردن اقتصاد این ایالت که چندین دهه است به کازینوها متکی بوده است، کمک میکند.