اتاق خبر - ریحانه تهامی: ایران و چین طی سالهای اخیر همواره دارای روابط گرم و دوستانه و رو به پیشرفت در حوزه های مختلف بخصوص سیاسی و اقتصادی بوده اند، این روابط در حین گفت و گوها و مذاکرات هسته ای با گرمی بیشتری مواجه شد چرا که چین به عنوان یکی از اعضای گروه 1+5 به مانند ایران، بدنبال حل دیپلماتیک پرونده هسته ای بود و بر طبق اظهار نظر مقامات جمهوری اسلامی ایران در این راستا گامهای موثری نیز برداشت؛ حال پس از نهایی شدن برجام و نیز اعلام رسمی پایان تحریم های بین المللی علیه ایران، «شی جین پینگ» ،رئیس جمهوری چین، شب گذشته در صدر یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی برای دو روز وارد تهران شد و در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان قرار گرفت. اهمیت قابل توجه چین در مناسبات بین المللی اقتصادی و سیاسی و امنیتی و نیز توجه ویژه اش به خاورمیانه باعث افزایش اهمیت این سفر شده است. همچنین لازم به ذکر است رئیس جمهوری چین نخستین مقام بلند پایه بین المللی است که پس از پایان تحریم ها وارد ایران شده است و این خود با توجه به هیات عالیتبه اقتصادی و سیاسی همراهش نشان از اراده این کشور برای بسط روابطش با ایران در دوران پساتحریم است.
شی جی پینگ، هفتمین رییس جمهور جمهوری خلق چین است که دوره ریاستش از ۱۴ مارس ۲۰۱۳ آغاز شده و ۶۲ ساله است، علاوه بر این که رییس جمهور و رییس حزب کمونیست چین است، ریاست کمیسیون مرکزی ارتش چین را هم برعهده دارد.
سفرم به تهران موجب تحکیم بیش از پیش همکاری بین دو کشور میشود
رئیس جمهوری خلق چین که دیشب برای اولین بار به ایران آمد. پس از ورود به تهران در فرودگاه مهرآباد گفت : «چین خواهان گسترش و ارتقا سطح روابط وهمکاری دوجانبه با هدف گشودن فصل جدیدی از روابط جامع ، درازمدت و پایدار با جمهوری اسلامی ایران است.»
رییسجمهور چین گفت: «بنا به دعوت جناب آقای دکتر روحانی رییس محترم جمهوری اسلامی ایران با کمال مسرت از جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی دیدار مینمایم.»
شیجین پینگ همچنین طی سخنانی در فرودگاه مهرآباد افزود:«چین و ایران به عنوان دو کشور متمدن دارای فرهنگ درخشان و تاریخ طولانی سهم بزرگی برای پیشرفت تمدن های بشریت ادا نموده اند. طی هزاران سال ، دو ملت ارتباطات و معاملات دوستانه در مسیر جاده تاریخی ابریشم برقرار نموده و اثرات روشنی در تاریخ دو کشور باقی گذاشته و تا حالا در زندگی مردم دو کشور ادامه دارد.»
«چین و ایران به عنوان دو کشور متمدن دارای فرهنگ درخشان و تاریخ طولانی سهم بزرگی برای پیشرفت تمدن های بشریت ادا نموده اند. طی هزاران سال ، دو ملت ارتباطات و معاملات دوستانه در مسیر جاده تاریخی ابریشم برقرار نموده و اثرات روشنی در تاریخ دو کشور باقی گذاشته و تا حالا در زندگی مردم دو کشور ادامه دارد.»
وی افزود: «پس از برقراری روابط سیاسی دو کشور همکاری های فی مابین شاهد دستاوردهای برجسته ای در ابعاد ، اقتصادی، فرهنگی بوده است. در سال های اخیر روابط دوجانبه همواره روند توسعه مثبت و پایدار حفظ نموده و اعتماد سیاسی متقابل محکمتر و همکاری های بازرگانی و تجاری به دستاوردهای فراوانی نائل آمده و طرفین در امور منطقه ای و بین المللی از یکدیگر حمایت می نمایند. پس از به دست آمدن برنامه جامع اقدام مشترک، مناسبات دوجانبه با فرصت توسعه جدیدی روبرو است.چین امادگی دارد با تشریک مساعی با طرف ایرانی با استفاده از موقعیت مطلوب سطح روابط و همکاری فی مابین را ارتقا دهد تا فصل جدیدی از روابط فی مابین جامع، درارمدت و پایدار آغاز شود.»
ایران و چین در پسابرجام
«جوار منصوری»،سفیر پیشین ایران در چین ،در یادداشتی در روزنامه جام جم نوشت: اگرچه در شرایط پسابرجام و رفع تحریمها، روابط ایران با کشورهای غربی و اروپایی، رو به گسترش است اما نمیتوان از کشورهایی که در دوره گذشته روابط خود را با کشورمان حفظ کردند، غفلت کرد.
اگرچه در شرایط پسابرجام و رفع تحریمها، روابط ایران با کشورهای غربی و اروپایی، رو به گسترش است اما نمیتوان از کشورهایی که در دوره گذشته روابط خود را با کشورمان حفظ کردند، غفلت کرد.
روابط خارجی هر کشوری باید دارای گستردگی و تنوع باشد و به عبارت دیگر روابط خارجی یک کشور باید به گونهای تنظیم شود که امکان برقراری رابطه با همه کشورها وجود داشته باشد تا بتوان در زمینه حفظ منافع ملی و کسب اعتبار بینالمللی موفق بود. این روابط فقط میتواند در مواردی کاملا استثنایی حذف شود و اصل بر برقراری رابطه فعال با همه کشورهاست.
علاوه بر این باید به رقابتی که میان کشورهایی چون چین و روسیه با غرب و اروپا و آمریکا وجود دارد توجه کرد و از فرصتهای این رقابت به نفع خود بهره گرفت. به امکانات فوقالعاده و موقعیت بینالمللی چین نیز باید توجه داشت و باید دانست که قطعا حفظ و گسترش روابط با این کشور در چارچوب منافع ملی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. در چنین شرایطی رئیسجمهور کشور چین به تهران سفر کرده است و با توجه به روابط دو کشور در سالهای گذشته و نظر مثبتی که دو کشور به دلایل متعدد به یکدیگر دارند، میتوان از این فرصت برای گسترش روابط به بهترین نحو استفاده کرد.
پیام دیپلماسی عمومی رسانه چینی
رسانه های چینی نیز نگاه ویژه ای به این سفر داشته اند و مطالب و گزارش های متعددی درباره سفر رئیس جمهور کشورشان به تهران منتشر کرده اند. روزنامه «مردم» مهمترین نشریه ارگانی حزب حاکم کمونیست چین با استفاده از تعبیر «دو شریک همزاد» برای توصیف نوع رابطه ایران و چین تأکید می کند دو کشور «برای توسعه و پیشرفت مناسبات خود می توانند به یکدیگر تکیه کنند». این نشریه اذعان کرده است که «ایران با داشتن منابع بسیار غنی انرژی و داشتن یک بازار بزرگ و همچنین حضور در یک منطقه بسیار مهم با بازارهای رو به رشد، برای چین از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.ایران با داشتن منابع بسیار غنی انرژی و داشتن یک بازار بزرگ و همچنین حضور در یک منطقه بسیار مهم با بازارهای رو به رشد، برای چین از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. این قدرت بزرگ انرژی جهان اگر به جای خلیج فارس نفت و گاز را از طریق آسیای مرکزی صادر کند، بسیاری از کشورهای حاضر در این مسیر منتفع خواهند شد و پیوندهای عمیق سیاسی، تجاری، اقتصادی و فرهنگی میان آنها برقرار خواهد شد».
در همین رابطه ،رییسجمهور چین گفت: «انتظار دارم با مسئولان ایرانی در خصوص روابط دوجانبه و مسایل منطقه ای و بین المللی مورد علاقه مشترک به طور عمیق تبادل نظر نموده و چشماندار همکاری دو کشور را ترسیم نماییم. یقین دارم این سفر به موفقیت کامل دستیابی پیدا نموده و موجب تحکیم بیش از پیش دوستی و همکاری بین دو کشور خواهد گردید.»
انار؛ سمبل تداوم ارتباط
رئیس جمهور چین در بخشی از یادداشتش در روزنامه دولتی ایران با اشاره به صادرات انار از ایران به چین در گذشته های دور، این میوه را در فرهنگ چین « نماد زایش و باروری معرفی می کند که برای مردم آن کشور به سمبل رونق و رفاه تبدیل شده است؛ سمبلی که شاهد رفت و آمدهای دوستانه مردم در امتداد جاده ابریشم بوده است». آقای «شی» اکنون امیدوار است این سمبل همچنان بکار بیاید و «گویای نائل آمدن دستاوردهای بیشتری در زمینه همکاری دو کشور در آینده باشد».