Performancing Metrics

تفاهم همکاری‌های جدید اقتصادی تهران- بانکوک | اتاق خبر
کد خبر: 311418
تاریخ انتشار: 3 بهمن 1394 - 16:50
برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تایلند
هیاتی اقتصادی به ریاست «دون پراموی دوینای» وزیر امورخارجه تایلند عصر روز گذشته وارد ایران شد و ولی‌الله افخمی‌راد، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه تجارت برای استقبال از این هیات به فرودگاه مهرآباد رفت. این هیات برای برگزاری نهمین کمیسیون

اتاق خبر - رییس سازمان توسعه تجارت در گفت‌وگو با صمت با اعلام این مطلب درباره علت استقبال وی از هیات اقتصادی تایلند می‌گوید: مسئولیت کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تایلند به عهده من است و به همین دلیل در مراسم استقبال از هیات تایلندی به فرودگاه مهرآباد رفتم. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این مطلب که هیات اقتصادی تایلندی که وارد کشور شده‌اند، ۴۰ نفر هستند، می‌افزاید: هیچ یک از اعضای این هیات متعلق به بخش خصوصی تایلند نیستند بلکه تمامی اعضای هیات اقتصادی تایلند را افراد دولتی و مسئولان وزارتخانه‌های مختلف تجاری و اقتصادی تایلند تشکیل می‌دهند تا در نهمین کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی تایلند مشارکت داشته باشند.

رییس سازمان توسعه تجارت درباره وضعیت مبادلات تجاری میان ایران و تایلند تصریح می‌کند: بیشترین میزان مبادلات تجاری میان ایران و تایلند برای ۴ سال قبل است که در آن زمان میزان مبادلات تجاری میان دو کشور به بیش از ۴۰۰ میلیون دلار رسیده بود که البته سهم وارداتی ما از تایلند ۳۰۰ میلیون دلار و ارزش صادرات کالا از ایران به تایلند در آن مقطع زمانی نیز ۱۰۰ میلیون دلار بود. این مقام مسئول خاطرنشان می‌کند: حجم مبادلات تجاری میان دو کشور در سال ۱۳۹۳ در مقایسه با سال ۹۰ روند کاهشی داشته اما این میزان چندان محسوس نیست. به گفته افخمی‌راد سهم صادرات کالا از ایران به تایلند در سال گذشته ۱۶۵ میلیون دلار و سهم واردات ما از تایلند در سال گذشته ۲۱۰ میلیون دلار بوده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر اینکه این آمار مبادلات تجاری بدون احتساب صادرات نفت از ایران به تایلند است، تاکید می‌کند: البته با توجه به اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران، در این سال‌ها هیچ‌گاه ارزش صادرات نفت ایران به تایلند بیش از ۳۰ تا ۴۰ میلیون دلار نبوده است. رییس سازمان توسعه تجارت با بیان این مطلب که در سال‌های گذشته همواره تراز تجاری میان دو کشور به نفع تایلند بوده است، ابراز می‌کند: بیشترین اقلام کالای وارداتی از تایلند به ایران شامل برنج، تجهیزات صنعتی و لوازم خانگی و کائوچو است و بیشترین اقلام صادراتی ما به تایلند شامل فرآورده‌های پتروشیمی و پسته می‌شود.

این مقام مسئول تاکید می‌کند: به طورقطع رفع تحریم‌ها می‌تواند به بهبود شرایط تجاری و افزایش حجم مبادلات میان ایران و تایلند کمک کند اما هنوز افقی را برای آینده روابط تجاری ایران و تایلند مشخص نکرده‌ایم. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال که در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تایلند چه تفاهمنامه‌هایی به امضا خواهد رسید، تصریح می‌کند: در این کمیسیون هیچ تفاهمنامه‌ای میان ایران و تایلند به امضا نخواهد رسید زیرا مقرر شده که تا در دو هفته آینده معاون نخست وزیر تایلند به ایران بیاید و تفاهمنامه‌هایی میان دو کشور منعقد شود. در سفر وزیر امورخارجه تایلند به ایران ضمن برگزاری کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور، مقدمات حضور معاون نخست وزیر تایلند در ایران مهیا می‌شود.


هزینه بالای حمل کالا به تایلند
بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی کشور و رفع تحریم‌ها به طورقطع تایلند را نیز همانند سایر کشورها مشتاق به توسعه همکاری‌های اقتصادی با ایران کرده اما مهم‌ترین نکته این است که چرا در سال‌های گذشته تراز تجاری همواره به نفع تایلند بوده است.

مسعود دانشمند، عضو پیشین هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با صمت اظهار می‌کند: تایلندی‌ها از ما کالایی خریداری نمی‌کنند. عضو هیات رییسه خانه اقتصاد می‌افزاید: ایران از تایلند برنج و ماهی می‌خرد و گردشگر روانه این کشور می‌کند و در حالی که تایلند در مسیر صنعتی شدن به خرید محصولات پتروشیمی نیازمند است با این حال خریدهای خود را از ایران انجام نداده و اقلام مورد نیاز را از کره‌جنوبی و چین خریداری و تامین می‌کند. این فعال اقتصادی با انتقاد از اینکه روابط اقتصادی میان ایران و چین به درستی پایه‌گذاری نشده است، خاطرنشان می‌کند: برای بهبود شرایط تجاری میان دو کشور و بهبود تراز تجاری ایران و تایلند به نفع ما لازم است تا نوع روابط اقتصادی دو کشور به درستی تعریف شود.

به گفته دانشمند؛تایلند در مسیر صنعتی شدن قرار دارد بنابراین ایران می‌تواند یکی از عمده‌ترین تامین‌کنندگان محصولات پتروشیمی تایلند باشد اما عمده مشکلاتی که تاجران و بازرگانان تایلندی برای همکاری با ایران دارند ناشی از بالابودن هزینه حمل‌ونقل کالا است. این فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که چرا تایلند حاضر به خرید محصولات پتروشیمی از ایران نیست،‌ ابراز می‌کند: اگر مولفه تحریم‌ها را کنار بگذاریم با این واقعیت مواجه می‌شویم که بالابودن هزینه حمل‌ونقل کالا یکی از جدی‌ترین دلایل نخریدن کالای ایرانی از سوی تایلندی‌ها است.

وی تصریح می‌کند: اگر میان ایران و تایلند یک خط کشتیرانی تعریف و راه‌اندازی شود و کشتی‌های حامل برنج از تایلند به ایران هنگام بازگشت از ایران، محصولات پتروشیمی با خود ببرند، این امر می‌تواند منجر به توسعه همکاری‌های اقتصادی میان ایران و تایلند شود. خزانه‌دار پیشین اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان می‌کند: هیچ‌گاه روابط تجاری میان ایران و تایلند به درستی تعریف نشده است بنابراین شناخت دقیقی از نیازهای آنها نداریم تا بتوانیم زمینه صادرات این محصولات را مهیا کنیم.


شناسایی مزیت‌های صادراتی تایلندرییس خانه اقتصاد ایران نیز بر این باور است که دولت باید کشورهایی نظیر تایلند و اندونزی را به عنوان مقاصد صادراتی قرار داده و مزیت‌های صادراتی آنها را شناسایی کند.

ابراهیم جمیلی در گفت‌وگو با صمت اظهار می‌کند: تایلند می‌تواند یکی از بازارهای هدف برای محصولات صادراتی ایران باشد زیرا ما تنوع کالایی مناسبی داریم و می‌توانیم محصولات پتروشیمی،فولاد، مس،سرب و روی و کالاهای سنتی مثل فرش و خشکبار مورد نیاز این کشور را تامین کنیم. وی درباره واردات برنج از تایلند به ایران تصریح می‌کند: با توجه به معضل کم‌آبی، واردات این محصول از تایلند به هیچ عنوان به ضرر اقتصاد ایران نیست اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که ما به ازای این میزان از واردات بتوانیم بخشی از بازار تایلند را نیز در اختیار داشته باشیم.

رییس خانه اقتصاد ایران ابراز می‌کند: ما باید برای شناسایی مزیت‌های تجاری تایلند به عنوان یک بازار هدف مناسب اقدام کنیم و در این زمینه تبادل هیات‌های تجاری و حضور در نمایشگاه‌های دو کشور را افزایش دهیم تا بتوانیم بازار تایلند را به عنوان یک بازار هدف جدید در اختیار بگیریم.

منبع: گسترش صمت

نظرات
ADS
ADS
پربازدید